Σύσκεψη Ορθοδόξων Εκκλησιών Μέσης Ανατολής στην Κύπρο (ΦΩΤΟ)
Άρχων (9178 Άρθρα)
Κοινοποιήστε

Σύσκεψη Ορθοδόξων Εκκλησιών Μέσης Ανατολής στην Κύπρο (ΦΩΤΟ)

Μετά από πρόσκληση της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, έφθασαν στην Κύπρο, η Α.Μ. ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, ο Εκπρόσωπος της Α.Μ. του Πατριάρχη Αντιοχείας, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Πύργου κ. Ηλίας και ο Εκπρόσωπος της Α.Μ. του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, Πρωτο-πρεσβύτερος Αθηνόδωρος Παπαευρυπιάδης, προκειμένου να συμμετάσχουν σε σύσκεψη των Προκαθημένων ή των Εκπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών Μέσης Ανατολής.

Η Συνάντηση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2016, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων και της Εκκλησίας της Κύπρου, την καλύτερη συνεργασία μεταξύ τους, καθώς και τη σύσφιξη των σχέσεων με όλους τους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής.

Οι Προκαθήμενοι και οι Εκπρόσωποι των Εκκλησιών συζήτησαν, ακόμη, τις γεωπολιτικές αλλαγές, που εξελίσσονται σήμερα, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και τόνισαν την σημασία της Ορθόδοξης μαρτυρίας και παρουσίας στα δρόμενα.

Στα πλαίσια αυτά, αποφασίστηκε η ανάληψη κοινών ενεργειών για την αντιμετώπιση της κατάστασης και προώθηση των αιτημάτων των Χριστιανών στο διεθνή χώρο, προς διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της παραμονής τους στις πατρογονικές τους εστίες και κατοχύρωση των χριστιανικών αρχών και αξιών.

Επιπλέον, τονίστηκε ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζουν οι Ορθόδοξες Εκκλησίες στο Συμβούλιο Εκκλησιών Μέσης Ανατολής (Σ.Ε.Μ.Α.), στο οποίο αναλαμβάνουν σημαντικές και αξιόλογες πρωτοβουλίες. Αποφασίστηκε, ακόμη, όπως τα θέματα προστασίας και διασφάλισης των χριστιανικών πληθυσμών τεθούν στη Γενική Συνέλευση του Σ.Ε.Μ.Α.,  που θα συνέλθει στο Αμμάν της Ιορδανίας τον προσεχή Σεπτέμβριο και για την οποία και έγινε σχετικός συντονισμός ενεργειών.

Κατά γενική ομολογία, ο σκοπός της σύσκεψης επιτεύχθηκε και η συνάντηση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Υπήρξε σύγκλιση απόψεων και συναντίληψη σε όλα τα θέματα, που συζητήθηκαν και κυρίως σε αυτά, που αφορούν στην ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Μετά το πέρας των εργασιών, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της  Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου κατ’ ιδίαν σύσκεψη με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο και τον Εκπρόσωπο του Πατριάρχη Αντιοχείας, Επίσκοπο Πύργου κ. Ηλία, στην οποία συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Εκκλησία Κύπρου

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *