Δάκρυα χαράς για την μεταφορά της Παναγίας των «Κλειστών» στα Λιόσια (ΦΩΤΟ)
Ο Άρχων (2839 Άρθρα)
Κοινοποιήστε

Δάκρυα χαράς για την μεταφορά της Παναγίας των «Κλειστών» στα Λιόσια (ΦΩΤΟ)

Χαράς Ευαγγέλια για τα Άνω Λιόσια το Σάββατο 16 Απριλίου 2016. Μετά από δέκα χρόνια το έθιμο της λιτάνευσης της Ιεράς Εικόνας της Μονής Κλειστών πραγματοποιήθηκε με την Εφέστιο  Εικόνα κι όχι με το αντίγραφο που είχε φιλοτεχνήσει το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου κι Ελένης.

Μόνο που για να επιτευχθεί δεν αποδείχθηκε αρκετή η Απόφαση της Ιεράς Συνόδου του περασμένου Δεκέμβρη. Χρειάστηκε μια σειρά ενεργειών της Μητρόπολης και του Δήμου Φυλής για να αντιμετωπιστεί η παρελκυστική τακτική της Ηγουμένης που κορυφώθηκε  τη στιγμή που, κατά το πρόγραμμα της Μητρόπολης, έπρεπε να βγει από το Μοναστήρι η Εφέστιος Εικόνα.

Κατάπληκτος ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας, ο Ιερός Κλήρος, ο Δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου κι εκατοντάδες θεοσεβούμενων χριστιανών είδαν τους δικηγόρους της Μονής να προσπαθούν με νομικά τερτίπια να ματαιώσουν τη θρησκευτική εκδήλωση. Προκλήθηκε ένταση με τους εκπροσώπους του Δήμου να επιμένουν στην πραγματοποίηση της τελετής με το επιχείρημα ότι όλα ήταν εντελώς νόμιμα. Την αντίδρασή τους εξέφρασαν και οι ιερείς που διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τη στάση της Μονής και καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο.

Τελικά τη λύση έδωσε ο Μητροπολίτης αναλαμβάνοντας, στο πλαίσιο της Απόφασης της Ιεράς Συνόδου, ο ίδιος την ευθύνη. Έτσι η Εικόνα τοποθετήθηκε σε προθήκη ειδικών προδιαγραφών που κατασκεύασε η Μητρόπολη, σε εξειδικευμένο τεχνίτη, σύμφωνα με τις οδηγίες της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Ειδικότερα, στη αεροστεγή προθήκη που καλυπτόταν από ειδική αντηλιακή μεμβράνη η Εικόνα στηρίχθηκε με τρόπο που να εξασφαλίζεται, πλήρως, η σταθερότητά της. Στην οπίσθια πλευρά της τοποθετήθηκε ειδικός αφυγραντήρας και μετρητής θερμοκρασίας και υγρασίας. Τέλος, ανάμεσα στα στηρίγματα και στην επιφάνεια της Εικόνας μπήκαν ειδικά «μαξιλαράκια» σιλικόνης.

Τελικά, μετά από τρεις ώρες καθυστέρηση η πομπή ξεκίνησε, μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης από τη Μονή για τα Άνω Λιόσια, καθώς Κλήρος και Λαός έψελνε κλαίγοντας.

Με την ίδια συγκίνηση έγινε δεκτή η Εικόνα και στη Φυλή, όπου ο κόσμος έδειξε ότι το έθιμο είναι βαθιά ριζωμένο στη συνείδησή του.

Η πομπή έφτασε αργά το απόγευμα στον Άγιο Κωνσταντίνο, όπου τελέσθηκε ο καθιερωμένος Εσπερινός. Το πρωί της Κυριακής θα τελεσθεί η Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια η Εικόνα θα επιστρέψει στη Μονή. Όπως ξεκαθάρισε ο Μητροπολίτης, το πρόγραμμα των λιτανεύσεων θα τηρηθεί κανονικά, κάτι που σημαίνει ότι το Σάββατο του Λαζάρου, δηλαδή το Σάββατο 23 Απριλίου, η Εικόνα θα λιτανευθεί, σύμφωνα με το έθιμο και στη Χασιά.  

fylarhos.blogspot.gr

Διαβάστε Ακόμα

Sorry, no posts were found.

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *