Μυστική συνάντηση Ιερώνυμου – Τσίπρα – Πρόβλημα ο Φίλης για τον Αρχιεπίσκοπο
Άρχων (9168 Άρθρα)
Κοινοποιήστε

Μυστική συνάντηση Ιερώνυμου – Τσίπρα – Πρόβλημα ο Φίλης για τον Αρχιεπίσκοπο

Του Θεολόγου Ηλιού

Μυστική συνάντηση δύο ωρών είχε ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για να συζητήσουν θέματα που απασχολούν και τους δυο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News, στο επίκεντρο της κριτικής του Αρχιεπισκόπου βρέθηκε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. «Έχω μεγάλη δυσκολία συνεργασίας μαζί του. Δεν μπορώ να συνεργαστώ. Είναι ιδεοληπτικός», είπε στον πρωθυπουργό. «Άλλα λέει και άλλα κάνει», επεσήμανε και του παρέδωσε επιστολή της Ιεράς Συνόδου για το θέμα των επισκέψεων μητροπολιτικών στα σχολεία.

Σημείο τριβής αποτελεί και το θέμα της διδασκαλίας των θρησκευτικών. Ο Αρχιεπίσκοπος έθεσε στον πρωθυπουργό τρεις κόκκινες γραμμές προκειμένου η Εκκλησία να εισέλθει σε διάλογο για τα θρησκευτικά με την πολιτεία. Πρώτον, να εξακολουθήσει να υπάρχει ο υποχρεωτικός χαρακτήρας του μαθήματος, δεύτερον να μην υπάρξει μείωση των ωρών διδασκαλίας που ισχύουν σήμερα και τρίτον να παραμείνει ο ορθόδοξος χαρακτήρας του μαθήματος.

Η αντιπαράθεση της ηγεσίας της Εκκλησίας με τον κ. Φίλη είναι μετωπική. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, παρότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν ζήτησε την παραίτηση του υπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες, περιμένει τον ανασχηματισμό για να «ζυγίσει» τις πραγματικές διαθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου απέναντί του.

Πάντως, ο κ. Φίλης δεν είναι ο μόνος υπουργός που βρίσκεται στο στόχαστρο της ιεραρχίας. Γιώργος Κατρούγκαλος και Πάνος Σκουρλέτης «κατηγορήθηκαν» επίσης ότι υποθάλπτουν και τροφοδοτούν τις αξιώσεις που έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αξιώσεις που έχουνν στο στόχαστρο τους -όπως τονίζουν- την Εκκλησία της Ελλάδος. Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, υπονομεύουν και προσωπικά τον Αρχιεπίσκοπο. Σημειών εται ότι η Εκκλησία κατηγορεί το Φανάρι ότι με πρωταγωνιστή τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας του στην Αθήνα κ. Αμφιλόχιο έχει προχωρήσει σε σειρά εχθρικών κινήσεων εναντίον της, με στόχο να την μετατρέψει από «θυγατέρα Εκκλησία» σε «δούλα Εκκλησία».

Ο Αρχιεπίσκοπος και στο παρελθόν έχει θέσει θέμα στον πρωθυπουργό για τους κ.κ. Κατρούγκαλο και Σκουρλέτη, ενώ τώρα προειδοποιεί ότι θα υπάρξουν σφοδρές αντιδράσεις σε περίπτωση που αναβαθμιστεί θεσμικά το γραφείο του Πατριαρχείου στην Αθήνα.

«Θέλω την ειλικρινή συνεργασία κυβέρνησης και Εκκλησίας, αλλά πάνω στους διακριτούς ρόλους των δύο πλευρών», ήταν μία από τις απαντήσεις του πρωθυπουργού στον κ. Ιερώνυμο.

seleo.gr

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *