Πώς ο Ιερώνυμος «ευλόγησε» την Αγία Σύνοδο της Λέσβου
Άρχων (9188 Άρθρα)
Κοινοποιήστε

Πώς ο Ιερώνυμος «ευλόγησε» την Αγία Σύνοδο της Λέσβου

Η συνάντηση των προκαθημένων της Ορθόδοξης και της Καθολικής Χριστιανικής Εκκλησίας το ερχόμενο Σάββατο 16 Απριλίου στη Λέσβο αναμένεται να αποτελέσει γεγονός που θα προβληθεί σε όλο τον κόσμο με στόχο την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για το προσφυγικό ζήτημα.

Με λεπτούς χειρισμούς και διακριτικές κινήσεις, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος «οργάνωσε» τη συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη Λέσβο, θέλοντας να τραβήξει τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινής γνώμης στο Προσφυγικό.

Καθοριστικό ρόλο στην παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα Φραγκίσκου στο νησί της Λέσβου την επόμενη εβδομάδα διαδραμάτισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος αθόρυβα εργάζεται για τη διεθνοποίηση του προσφυγικού προβλήματος και την κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης.
Με λεπτούς χειρισμούς, αλλά με επιμονή και υπομονή, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και η Εκκλησία της Ελλάδος εκτός του έργου που προσφέρουν στο εσωτερικό της χώρας για την υποδοχή των προσφύγων σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές, έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους σε δράσεις διεθνοποίησης του προβλήματος προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν η παγκόσμια κοινή γνώμη και οι πολιτικές ηγεσίες για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος που έχει χτυπήσει την πόρτα της Ευρώπης.
Το «Εθνος της Κυριακής» παρουσιάζει το παρασκήνιο της συνάντησης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο το επόμενο Σάββατο, έπειτα από πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από τον περασμένο μήνα, και με τη σύμφωνη γνώμη της Ιεράς Συνόδου, είχε αποστείλει επιστολές στον πρόεδρο της ΕΕ Ζ.-Κλ. Γιούνκερ, στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, στους επικεφαλής των Ορθοδόξων Εκκλησιών και των άλλων θρησκειών με στόχο να διεθνοποιήσει το προσφυγικό πρόβλημα και να κινητοποιήσει πολιτικές ηγεσίες και Εκκλησίες στην κατεύθυνση επίλυσης των θεμάτων που προκαλεί ο πόλεμος στη Συρία.
Πώς ο Ιερώνυμος «ευλόγησε» την Αγία Σύνοδο της Λέσβου
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αρχιεπισκοπή Αθηνών από την πρώτη στιγμή συνεργάζεται με την κυβέρνηση και προσφέρει χρήματα και πόρους για τη δημιουργία των καταυλισμών και την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες και μετανάστες.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στις συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα καθώς και με κυβερνητικά στελέχη είχε εκφράσει την πρόθεση της Εκκλησίας να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος και στην παροχή βοήθειας προς τους πρόσφυγες και μετανάστες.
Απάντηση
Στην επιστολή του Αρχιεπισκόπου απάντησε αμέσως το Βατικανό. Λίγες ημέρες μετά την αποστολή της επιστολής του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου ζήτησε να τον δει ο πρεσβευτής του Βατικανού στην Αθήνα, ο Αποστολικός Νούντσιος, ο οποίος μετέφερε την πρόθεση του Πάπα να έρθει στην Ελλάδα και να επισκεφθεί ένα ελληνικό νησί που βιώνει την κρίση.
Αρχικά συζητήθηκε να γίνει η επίσκεψη στο νησί της Σάμου, όπου το Κέντρο Ταυτοποίησης λειτουργεί υπό την αιγίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Κατόπιν συνεννοήσεων και με τις ελληνικές Αρχές προκρίθηκε το νησί της Λέσβου κυρίως για συμβολικούς λόγους, αφού δεκάδες μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τις ακτές του ελληνικού νησιού.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος χειρίστηκε με λεπτό τρόπο το θέμα της επίσκεψης του Πάπα για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις και παρερμηνείες από την επίσκεψη του προκαθημένου της Καθολικής Εκκλησίας στη Λέσβο. Ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε την Ιερά Σύνοδο την περασμένη Δευτέρα για την πρόθεση του Πάπα να επισκεφθεί το νησί και αποφασίστηκε να γίνει δεκτό το αίτημα του προκαθημένου της Καθολικής Εκκλησίας καθώς η επίσκεψη δεν θα γίνει για θρησκευτικούς, αλλά για ανθρωπιστικούς λόγους και θα είναι ολιγόωρη.
Την τελική πρόσκληση στον Πάπα δεν την απέστειλε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος όπως προβλέπει το πρωτόκολλο ? καθώς προσκαλείται από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ως αρχηγός του κράτους του Βατικανού.
Παράλληλα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πρότεινε στην Ιερά Σύνοδο ?η οποία και συμφώνησε? να προσκληθεί και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Λέσβο, υποστηρίζοντας ότι «η προσωπικότητα και το κύρος του Οικουμενικού Πατριάρχη, σε συνδυασμό με τη βαρύτητα της παρουσίας του Πάπα Φραγκίσκου, στέλνει στα πέρατα του κόσμου ένα πολύ ηχηρό μήνυμα αφύπνισης της παγκόσμιας κοινότητας, προς την κατεύθυνση της ανακούφισης των προβλημάτων των προσφύγων και, ταυτόχρονα, της ανάληψης των δεουσών ενεργειών για την προστασία των χριστιανών που πλήττονται βάναυσα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και των λοιπών δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας», όπως αναφέρει η απόφαση της Ιεράς Συνόδου.
Η πρόσκληση προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη πραγματοποιήθηκε αρχικά γιατί κρίθηκε αναγκαίο να είναι παρών και ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην επίσκεψη του Πάπα, καθώς το νησί της Λέσβου ανήκει διοικητικά στην Αρχιεπισκοπή, αλλά εντάσσεται στις ονομαζόμενες «Νέες Χώρες» που βρίσκονται υπό την πνευματική καθοδήγηση του Φαναρίου.
Παράλληλα η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, που αποδέχτηκε την πρόταση, και του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο θα προσδώσουν σαφώς μεγαλύτερη βαρύτητα στην προσπάθεια για ευαισθητοποίηση στο προσφυγικό πρόβλημα σε όλη την υφήλιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιερά Σύνοδος στην απόφασή της αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «παράλληλα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που δίδεται η εικόνα ότι η ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών δοκιμάζεται, να απευθύνει πρόσκληση στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ώστε αυτός να τιμήσει με την παρουσία του το νησί της Λέσβου την ημέρα επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου».
Από τη Ρώμη
Ο Πάπας Φραγκίσκος θα έρθει με απευθείας πτήση από τη Ρώμη στη Λέσβο, όπου θα μείνει σχεδόν τρεις ώρες. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη θα επισκεφθούν το κέντρο υποδοχής στο νησί.
Εκκλησιαστικές πηγές αναφέρουν μάλιστα ότι με βάση την παράδοση των ρωμαιοκαθολικών θρησκευτικών ηγετών σε ανάλογες περιπτώσεις, ο Πάπας θα εισέλθει στη θάλασσα με παπική αμφίεση.
Εάν βέβαια δεν είναι δυνατόν για πρακτικούς λόγους, ο Πάπας Φραγκίσκος θα περιηγηθεί με σκάφος, αναπέμποντας την προσευχή του υπέρ της αναπαύσεως των ψυχών όσων χάθηκαν προσπαθώντας να φθάσουν στα ελληνικά παράλια.
ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και η Ιερά Σύνοδος με την απόφασή τους να προσκαλέσουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη στη Λέσβο είχαν ως στόχο να συμβολίσουν την ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

Μαξίμου
Στόχος να αναδειχθούν διεθνώς οι δυσκολίες στα ελληνικά νησιά
Ενα ισχυρό μήνυμα συμπαράστασης για την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, αποτελεί η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Λέσβο.
Ο Πάπας θα επισκεφθεί στις 16 Απριλίου τη Λέσβο, αναγνωρίζοντας έτσι την προσπάθεια αλλά και την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Είναι πασιφανές ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση επιδιώκουν μέσα από την επίσκεψη του Ποντίφικα και του Οικουμενικού Πατριάρχη να «κηρύξουν» λόγο υποστηρικτικό προς κάθε πρωτοβουλία διαχείρισης του Προσφυγικού και να εδραιώσουν κλίμα συμπαράστασης προς τη χώρα μας, που σηκώνει το κύριο βάρος, την ώρα που άλλες χώρες επιμένουν στην πολιτική των κλειστών συνόρων.
Κατά το πρόσφατο πασχαλινό του μήνυμα ο Ποντίφικας καταδίκασε αυτούς που αποτυγχάνουν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες.
Ο Πάπας έχει εκφράσει επανειλημμένως την αλληλεγγύη του και στον ελληνικό λαό για τη δοκιμασία που περνά κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, την οποία έχει μεταφέρει και στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνάντηση τους στο Βατικανό.
Ο πρωθυπουργός θα καλωσορίσει τον Πάπα Φραγκίσκο στο αεροδρόμιο της Λέσβου, όπου ο Ποντίφικας -με 25μελή συνοδεία (τον πρωθυπουργό του Βατικανού, καρδινάλιο Πιέτρο Παραλίν κ.ά.) και 40 δημοσιογράφους διαπιστευμένους στην Αγία Έδρα- θα φτάσει απευθείας από το αεροδρόμιο της Ρώμης. Στη συνέχεια θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ενώ πριν θα συζητήσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο.
Σε κέντρο υποδοχής
Από το αεροδρόμιο θα μεταβούν σε ένα κέντρο υποδοχής μεταναστών και προσφύγων (ή στη Μόρια ή στο Καρατεπέ). Τα κυβερνητικά στελέχη που έχουν συνομιλήσει με την ηγετική ομάδα του Βατικανού επισημαίνουν ότι στόχος είναι η ανάδειξη του προβλήματος στα ελληνικά νησιά, χωρίς πρόθεση εξωραϊσμού της κατάστασης. Γι’ αυτό και θεωρείται ισχυρό το μήνυμα συμπαράστασης μέσω της υπογραφής κοινής δήλωσης των τριών θρησκευτικών ηγετών. Καθόλη τη διάρκεια της επίσκεψης ο κ. Τσίπρας θα συνοδεύει διακριτικά τον Ποντίφικα, τον Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

ethnos.gr

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *