Εορταστικές εκδηλώσεις για την θαυματουργική διάσωση του Κάστρου στην Ι. Μ. Διδυμοτείχου (ΦΩΤΟ)
Ο Άρχων (2839 Άρθρα)
Κοινοποιήστε

Εορταστικές εκδηλώσεις για την θαυματουργική διάσωση του Κάστρου στην Ι. Μ. Διδυμοτείχου (ΦΩΤΟ)

Στο Βυζαντινό Κάστρο του Διδυμοτείχου αναβίωσαν για μια ακόμη χρονιά μνήμες του παρελθόντος. Ο φιλόχριστος και ευλαβής λαός της πόλης και των περιχώρων με Θείες Λειτουργίες και λιτανείες θαυματουργών εικόνων εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Κύριο και την Παναγία για την θαυματουργική διάσωση του Κάστρου την Κυριακή της Πεντηκοστής του 1205, όταν το Κάστρο πολιορκήθηκε από τους Φράγκους.

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δ α μ α σ κ η ν ό απουσιάζοντα στην Κρήτη, λόγω της συμμετοχής του στις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Πανορθόδοξου Συνόδου που συνέρχεται αυτές τις μέρες, εκπροσώπησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ναυκράτιδος κ. Μ ε λ έ τ ι ο ς.

Συγκεκριμένα το Σάββατο προ της Πεντηκοστής, 18 Ιουνίου ε.ε., στο Ναό του Σωτήρος Χριστού εψάλη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και το πρωί της επόμενης, Κυριακή της Πεντηκοστής, 19 Ιουνίου ε.ε, ο Θεοφιλέστατος ιερούργησε στον ίδιο Ναό. Στη συνέχεια εψάλη ο Εσπερινός της Γονυκλισίας και μετά το πέρας του Εσπερινού λιτανεύθηκαν κατά το ειωθός οι θαυματουργές εικόνες του Σωτήρος Χριστού και της Παναγίας της Διδυμοτειχίτισσας μέχρι τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου όπου και έγινε η απόλυση. Πλήθος πιστών με κλαδιά καρυδιάς στα χέρια σχημάτισαν σειρά και «πέρασαν κάτω» από τις εικόνες όπως το επιβάλει η παράδοση.

Το πρωί της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος, 20 Ιουνίου ε.ε., επειδή συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης στον Μητροπολιτικό Ναό, η Θεία Λειτουργία τελέσθηκε υπαίθρια στα προπύλαια του παρακείμενου Επισκοπείου και μετά το πέρας της Λειτουργίας λιτανεύθηκαν και πάλι οι ιερές εικόνες μέχρι το Ναό του Σωτήρος Χριστού. Στις εορταστικές εκδηλώσεις προσήλθαν ο Βουλευτής Έβρου Αναστ. Δημοσχάκης, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρ. Πατσουρίδης, ο Στρατηγός Διοικητής της XVI Μ/Κ Μεραρχίας Χαραλ. Λαλούσης, εκπρόσωποι της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοικήσεως, άλλοι επίσημοι και πλήθος πιστών.

Τις λατρευτικές εκδηλώσεις του τριημέρου πλαισίωσαν πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Κάστρο υπό την αιγίδα του «Ευγενιδείου» Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Διδυμοτείχου.

Ι. Μ. Διδυμοτείχου

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *