Όχι από το Πατριαρχείο Σερβίας στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο
Ο Άρχων (2839 Άρθρα)
Κοινοποιήστε

Όχι από το Πατριαρχείο Σερβίας στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο

H Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας μαζί με άλλες τοπικές Εκκλησίες έχουν δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο η οποία πρόκειται να συγκληθεί στην Κρήτη.

Σύμφωνα με το Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων το Πατριαρχείο Σερβίας δηλώνει ότι: «Η Εκκλησία μας βλέπει εμπόδια στην συμμετοχή της στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο και προτείνει να αναβληθεί».

Μάλιστα δημοσιοποιείται ότι το Πατριαρχείο Σερβίας έστειλε επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον συντονισμό και την προετοιμασία.

«Πριν συγκληθεί η Σύνοδος είναι απαραίτητο να επιλυθούν οι διαφορές που έχουν προκύψει μεταξύ των Εκκλησιών για να υπάρξει ομοφωνία και να επανεξεταστούν τα σχέδια των κειμένων τα οποία πρόκειται να υιοθετηθούν στην Σύνοδο» σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του Γραφείου Τύπου της Σερβικής Εκκλησίας προς το Ιντερφαξ.

Η επιστολή του Πατριαρχείου Σερβίας στον Οικουμενικό Πατριάρχη

Πρέπει να αναβληθεί η Σύνοδος για να λυθούν τα προβλήματα.

Αναλυτικά:

«Θεωρούμαι αναγκαίο ότι πρέπει να υπογραμμίσουμε πως εμείς ελπίζουμε και ειλικρινά δεσμευόμαστε να συμβάλουμε με τις δικές μας δυνάμεις με τις οποίες η Εκκλησία μας συμμετείχε στην προετοιμασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου ωστόσο πρέπει να λάβουμε υπ΄ όψιν μας την δυσαρέσκεια και την κριτική που κάνανε ορισμένες τοπικές Εκκλησίες όσον αφορά ορισμένα κείμενα τα οποία προετοιμάστηκαν στην προσυνοδική περίοδο» σημειώνει η Εκκλησία της Σερβίας και προσθέτει: «Πρέπει να εξετάσουμε την αμετάκλητη απόφαση των Πατριαρχών της Αντιόχειας και της Βουλγαρίας να απόσχουν και να μην συμμετάσχουν στην Σύνοδο, τα προβλήματα στις σχέσεις και την κοινωνία των Εκκλησιών (Αντιοχείας και Ιεροσολύμων) για το Κατάρ, τις σχέσεις οι οποίες δυσχεραίνουν μεταξύ ημών και του Πατριαρχείου Ρουμανίας και οι οποίες είναι πολύ δύσκολο να τις υπερβούμε καθώς εισχώρησαν με αντικανονικό τρόπο στην Ανατολική Σερβία και ίδρυσαν μια παράλληλη εκκλησιαστική δικαιοδοσία γεγονός που θα οδηγήσει στην επιδείνωση τις σχέσεις και τελικά σε διακοπή της κοινωνίας των δύο Εκκλησιών εφ’  όσον δεν βρεθεί άμεσα λύση». Ακόμη δηλώνεται οτι «αφού δεν επιτρέπεται να λυθούν αυτά τα ζητήματα στην Σύνοδο αλλά θα μεταφερθούν προς συζήτηση μετά την ολοκλήρωση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, λες και υπάρχει άλλη αρχή που είναι υψηλότερη από την Πανορθοδοξη Σύνοδο».

Η έλλειψη θέλησης, λέει το Πατριαρχείο Σερβίας «της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης να έχει τουλάχιστον μια πρόταση για τα προβλήματα της δικής μας Εκκλησίας όπως το δικαίωμα των Επισκόπων να ψηφίσουνε στην Σύνοδο, όπως έγινε στις Συνόδους του 9ου και του 14ου αιώνα που ήταν κι εκείνες Οικουμενικές (…).  Είμαστε υποχρεωμένοι μετά λύπης αλλά και την απόλυτη αίσθηση του εκκλησιαστικού μας καθήκοντος να Σας ενημερώσουμε (…) ότι εφ΄ όσον όλα αυτά παραμένουν ως έχουν η Εκκλησία μας θεωρεί ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να συμμετάσχει στην Αγία και Μεγάλη που έχετε συγκαλέσει. Και προτείνουμε την αναβολή της για ένα χρονικό διάστημα (…). 

tovima.gr

Σχόλια

  1. […] Ἄν πράγματι εἶχεν τήν δυνατότητα τόσον καιρό, τό οἰκουμενιστικόν Πατριαρχεῖον τῆς Κωνσταντινουπόλεως καί προσπαθοῦσεν, καλοπροαίρετα καί ΔΙΚΑΙΑ, νά ἐπιλύσει, τά ἐνδοορθόδοξα προβλήματα πού ὑφίσταντο ἐπί πολλά ἕτη, ποῖα σοβαρή δικαιολογία θά ὑφίστατο περί τῆς μή συμμετοχῆς τῶν ἀδελφῶν Πατριαρχείων εἰς μία Οἰκουμενική καί Πανορθόδοξη Σύνοδον; Ἄρα τό Πατριαρχεῖον Κων/Πόλεως, τῷ ὄντι δέν ἐθέλησε (διαπιστώνει σημαίνουσαν «ἔλλειψη θέλησης» τό Πατριαρχεῖον τῆς Σερβίας) νά ἐπιλύσει τά ἐκκλησιαστικά ζητήματα, ὥστε νά παίζονται εἰς βάρος τῆς Πανορθόδοξης Ἑνότητας πολιτικάντικα παίγνια μέ πρωταγωνιστές καί παίκτες τούς ἴδιους τούς Νεοφαναριῶτες. Ἄν εἶναι ποτέ δυνατόν! Μαχαίρι εἰς τήν καρδιά κατά τῆς σφηκοφωλέας τῶν Ἀρχιοικουμενιστῶν καί Νεοβαρλααμιτῶν, εἶναι ἡ ΕΠΙΣΗΜΗ ἀναγνώρισις καί ὁ τονισμός στό ἐν λόγῳ πατριαρχικόν γράμμα, ὡς Οἰκουμενικῶν Συνόδων, τῶν Συνόδων ὑπέρ τοῦ Ἡσυχασμοῦ πού ἐκαταδικάσθει ἡ αἵρεσις τοῦ Βαρλααμισμοῦ καί ἡ Σύνοδος τῆς Κων/Πόλεως πού ἐκαταδικάσθει ἡ πολυ-αἵρεσις τοῦ Παπισμοῦ. [Δεῖτε ΕΔΩ http://arxon.gr/2016/06/%CF%8C%CF%87%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%84%CF%81%…] […]
  2. […] ἐκαταδικάσθην ἡ πολυ-αἵρεσις τοῦ Παπισμοῦ. [Δεῖτε ΕΔΩ] ᾎρά κοντολογίς, ἡ ἀλήθεια, πού ἀκριβῶς […]
  3. […] ἐκαταδικάσθην ἡ πολυ-αἵρεσις τοῦ Παπισμοῦ. [Δεῖτε ΕΔΩ] ᾎρά κοντολογίς, ἡ ἀλήθεια, πού ἀκριβῶς […]

Write comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *