Η εορτή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής στον Πύργο (ΦΩΤΟ)
Άρχων (9193 Άρθρα)
Κοινοποιήστε

Η εορτή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής στον Πύργο (ΦΩΤΟ)

Με κάθε Μεγαλοπρέπεια καθώς και με την παρουσία πλήθους πιστών, εορτάσθηκε και φέτος στον Πύργο, η μνήμη της Αγίας Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Κυριακής της Αθληφόρου.
Η εορταζομένη Αγία ήταν δώρο Θεού και καρπός προσευχής των ευλαβών Χριστιανών γονέων της, του Δωροθέου και της Ευσεβίας, οι οποίοι την ανέθρεψαν «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου», διακρινόμενη από πολύ νωρίς για την σωφροσύνη και τα ποικίλα χαρίσματά της. Η Αγία Κυριακή μαζί με τους ευλαβείς γονείς της, αφού περπάτησε τον δρόμο της αγιότητος, που είναι ο δρόμος της αιωνίου ζωής, αξιώθηκε στην συνέχεια να γίνει ένα από τα Ιερά θύματα των τελευταίων αρχαίων διωγμών της Εκκλησίας. 
Οι Θρησκευτικές εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στον ομώνυμο περικαλλή Ιερό Ναό της εορταζομένης Αγίας και άρχισαν την παραμονή της εορτής με την τέλεση του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού μετ’ αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου, ο οποίος πλαισιωνόταν από Ιερείς της Πόλεως.
Την κυρία ημέρα της εορτής, τελέσθηκε η Ιερή ακολουθία του Όρθρου μετ’ αρτοκλασιών και εν συνεχεία η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία υπό του Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Φιλάρετου Σπανόπουλου, ο οποίος εκήρυξε και τον Θείον Λόγον.
Οι εορταστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις περατώθηκαν το απόγευμα της εορτής, με την τέλεση του Παρακλητικού Κανόνος της εορταζομένης Αγίας Κυριακής, υπέρ Υγείας και Θείας βοηθείας των Χριστιανών της ενορίας και της Πόλεως του Πύργου εκτενέστερα.
Κατά την διακονία του Θείου Λόγου αξίζει να σημειωθεί ότι  τόσο ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, όσο και ο Ιεροκήρυκας π. Φιλάρετος Σπανόπουλος, αναφέρθησαν με γλαφυρό τρόπο στα σωτήρια διδάγματα για την πνευματική μας ζωή,  τα οποία  εκπηγάζουν από τον βίο και την πολιτεία της Αθληφόρου Κυριακής, η οποία δια του φρικτού μαρτυρίου της, κατά το οποίο υπήρξε το ίδιο ηρωϊκή με τους άνδρες, έφυγε για την Άνω Ιερουσαλήμ ως αγνή και καλλιπάρθενος νύμφη του Χριστού, ενώθηκε δε η μακάρια ψυχή της με τον Νυμφίο της Χριστό, αιωνίως και κατέστη έτσι ένα εύοσμο άνθος πίστεως, ευσέβειας, αγνότητας, ηρωϊσμού και καρτερίας της αρχαίας Εκκλησίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά οι ομιλούντες την Αγάπη και την Υπακοή της στον Ιησού Χριστό, καλώντας παράλληλα  τους παρισταμένους φιλακόλουθους πιστούς να ακολουθήσουν την δική της πορεία καθώς επίσης και των ευλαβών γονέων της, του Δωροθέου και της Ευσεβείας, οι οποίοι υπήρξαν πρότυπα Χριστιανικής οικογένειας, τα οποία σήμερα δυστυχώς σπανίζουν.

Ι. Μ. Ηλείας

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *