Πανηγυρικός εσπερινός του Πολιούχου των Αθηνών Αγίου Διονυσίου (ΦΩΤΟ)
Άρχων (9183 Άρθρα)
Κοινοποιήστε

Πανηγυρικός εσπερινός του Πολιούχου των Αθηνών Αγίου Διονυσίου (ΦΩΤΟ)

Στον εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, με αφορμή την αυριανή εορτή του Αγίου Διονυσίου, πολιούχου της πόλεως των Αθηνών.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Ιεροκήρυκας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπαθανασίου, ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για τον Χριστιανισμό και την σχέση του με τα γράμματα και την Παιδεία, τονίζοντας ότι «ο Χριστιανισμός είναι ο μεγάλος ευεργέτης της ανθρωπότητας, είναι συνδεδεμένος με την παιδεία, τα γράμματα, την διανόηση. Έφερε τον πολιτισμό σε Ανατολή και Δύση». Μίλησε για την προσφορά της Εκκλησίας στην παιδεία φέρνοντας ως παραδείγματα τις διδαχές του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας, αλλά και κάνοντας αναφορά στους ιερείς και στους μοναχούς που βοηθούσαν τα παιδιά να μάθουν γράμματα. «Εκκλησία και σχολεία. Εκκλησία και παιδεία. Εκκλησία και γράμματα είναι αρρήκτως συνδεδεμένα» υπογράμμισε ο π. Χρυσόστομος.

Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, είναι ο πολιούχος Άγιος των Αθηνών. Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 3 Οκτωβρίου, ενώ είναι προστάτης των Δικαστικών και του Δικαστικού Σώματος.

Ο Ναός του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι είναι σχεδιασμένος από τον αρχιτέκτονα και αρχαιολόγο Αναστάσιο Ορλάνδο. Η διακόσμηση του Ναού είναι έργο του αρχιτέκτονα Γεωργίου Νομικού, ενώ η αγιογράφηση του εσωτερικού έγινε από το ζωγράφο Σπύρο Βασιλείου.

Φωτο: Χρήστος Μπόνης

ecclesia.gr

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *