Η Εκκλησία της Εσθονίας τίμησε τον προστάτη της Άγιο Πλάτων (ΦΩΤΟ)
Ο Άρχων (2839 Άρθρα)
Κοινοποιήστε

Η Εκκλησία της Εσθονίας τίμησε τον προστάτη της Άγιο Πλάτων (ΦΩΤΟ)

 

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και ιερή κατάνυξη εορτάστηκε σήμερα στην Ταλλίνηο προστάτης της Εκκλησίας της Εσθονίας Ιερομάρτυρας Άγιος Πλάτωνας,πρώτος Επίσκοπος Ταλλίνης και οι συν αυτώ τελειωθέντες Άγιοι πρεσβύτεροι Μιχαήλ και Νικόλαος.

Της Ευχαριστιακής Συνάξως, προεξήρχε ο Προκαθήμενος της Εσθονικής Εκκλησίας Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στεφάνος, ο οποίος συλλειτούργησε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ελσιγκίου κ. Αμβρόσιο και τους Θεοφιλέστατους Επισκόπους Πάρνου και Σάαρε κ. Αλέξανδρο και Χριστουπόλεως κ. Μακάριο, Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής. Παρόντες στη Θεία Λειτουργία ήταν, εκτός από το ευσεβές και πολυπλυθές ποίμνιο της Εσθονίας,ο Αρχιεπίσκοπος της Λουθηρανικής Εκκλησίας κ. UrmasVilma, πλειάδα ιερέων από όλη την Εσθονία, εκπρόσωπος της Εσθονικής Κυβερνήσεως, οι Πρέσβεις της Ελλάδος και της Γαλλίας, καθώς και αρκετοίιερείς και προσκυνητές από τη γειτονική Φιλλανδική πρωτεύουσα, το Ελσίγκι.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας εψάλη,κατά το έθος, επιμνημόσυνη Δέηση για όλα τα θύματα της κουμουνιστικής θηριωδίας, ενώ στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος κ. Στέφανος περικόσμησε με το παράσημοτης Β΄ Τάξεωςτου Αγίου Πλάτωνος, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ελσιγκίου κ. Αμβρόσιο, επιβραβεύοντας, την προσφορά του στην δίκαιη και κανονική  εδραίωση της ανασυσταθείσης, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, Αυτόνομης Εκκλησίας της Εσθονίας, το έτος 1996.

Ακολούθησε εόρτιος δεξίωση, στην οποία παρακάθησαν όλοι οι κληρικοί και οι προσκυνητές καθώς και  ο τιμώμενος Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος.

Να σημειωθεί ότι ο Άγιος ΙερομάρτυςΠλάτωναςγεννήθηκεστις 13 Ιουλίουτου 1869,στηνεπαρχίαΠάρνουτηςΕσθονίας. Σπούδασε Θεολογία και χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος. Εργάστηκε ιεραποστολικάκηρύσσονταςτονλόγοτουΘεούσεπολλέςΟρθόδοξεςενορίεςτηςΕσθονίας. ΧειροτονήθηκεΕπίσκοποςστις 31 Δεκεμβρίουτου 1917. Ως Επίσκοποςεπέδειξε μεγάληδραστηριότητακαιζήλογιατηνανόρθωσητωνΟρθοδόξωνΕνοριών και την κατήχηση του εσθονικού λαού.Το 1919 συλλαμβάνεταιαπότοάθεοκαθεστώςτηςΜόσχαςκαιαφού φυλακίστηκε καιβασανίστηκε, τελειώθηκε δια τουφεκισμού. Το λείψανό του από τα πολλά και σκληρά βασανιστήρια είχε πλήρως παραμορφοθεί αλλά αναγνωρίστηκε από το αρχιερατικό εγκόλπιο που βρέθηκε επί του στήθους του. Ο ενταφιασμός του τιμίου σώματός του έγινε με μεγάλες τιμές και με τη συμμετοχή όλου του Εσθονικού Λαού στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ταλλίνης στην παλαιά πόλη, ο οποίος θεωρείται ο παλαιότερος ναός της Βορείου Ευρώπης (11ος αιώνας). Σε αυτόν τον ιστορικό Ιερό Ναό και με επίκεντρο τον τάφο και το λείψανο του Αγίου σήμερα τελέσθηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Ο Άγιος Πλάτωνας αποτελεί για την Εσθονική Κοινωνία σύμβολο ελευθερίας, αγωνιστηκότητας και αγιότητας.

 

Εκ της Εκκλησία της Εσθονίας

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *