Ο Τίμιος Πρόδρομος «επισκέφθηκε» την Αλεξάνδρεια (ΦΩΤΟ)
Άρχων (9125 Άρθρα)
Κοινοποιήστε

Ο Τίμιος Πρόδρομος «επισκέφθηκε» την Αλεξάνδρεια (ΦΩΤΟ)

Την 7η Ιανουαρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄, τέλεσε τα θυρανοίξια και χοροστάτησε κατά τη Θεία Λειτουργία, εις τον πρόσφατα ανακαινισθέντα ιστορικό Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου, εντός του πάλαι ποτέ «Κοτσίκειου» Ελληνικού Νοσοκομείου στην Αλεξάνδρεια, του μεγαλύτερου στην Μέση Ανατολή.

Στις ως άνω Ιερές τελετές, παρευρέθησαν, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, ο εορτάζων Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, Πρόεδροι Συλλόγων και Μέλη της Ελληνικής παροικίας καθώς και νοσηλευτές του παρακείμενου Νοσοκομείου.

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος στο λόγο του με ιδιαίτερη συγκίνηση αναφέρθηκε εκτενώς στη σπουδαία ιστορία και το ένδοξο παρελθόν της ανθηράς Ελληνικής παροικίας που μεγαλούργησε με την συμβολή Μεγάλων Εθνικών Ευεργετών, ένας εκ των οποίων υπήρξε ο αείμνηστος πλούσιος ομογενής ΘεοχάρηςΚότσικας, ο οποίος το 1931 ανήγειρε το Νοσοκομείο και τον Ιερό Ναό, πουαρχικά ήταν αφιερωμένος στους Αγίους Μεγαλομάρτυρες Θεοδώρους. Επί της εποχής του το ως άνω ίδρυμα περιέθαλψε και στήριξε χιλιάδες άπορους που νοσηλεύτηκαν σ’ αυτό και επιτέλεσε μοναδικό παγκόσμιο ιατρικό έργο.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε για την προσπάθεια που κατέβαλε για τον εξωραϊσμό του Ιερού Ναού, τον από Ναυκράτιδος, Σεβασμ. Μητροπολίτη Καρθαγένης κ. Μελέτιο, ενώ με ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη ευχαρίστησε τον πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ιωάννη Σιώκα, ο οποίος χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου την ανακαίνιση του Ιερού Ναού, εις μνήμην του παππού και του προπάππου του, Ιωάννη και Ιωάννη, με τη συμβολή του οποίου μετά από 43 ολόκληρα χρόνια, «δάκρισε από χαρά ο Πρόδρομος, μύρισε ξανά το λιβάνι, προσφέρθηκε η Θεία Ευχαριστία προς τον Θεό», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και κατά τη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του εορτάζοντος Τιμίου Προδρόμου πέριξ του Ιερού Ναού, ο Μακαριώτατος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των κτιτόρων του Ιερού Ναού και ευχήθηκε υπέρ ταχείας αναρρώσεως όλων όσων νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο.

Πρό του τέλους της ομιλίας του ο Μακαριώτατος, ανακοίνωσε τον διορισμό, ως νέου Ιερατικού προϊστάμενου και υπεύθυνου για τον Ιερό Ναό, του Πανοσιολ. Αρχιμ. Δανιήλ Μπιάζη. Εκπρόσωποι του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου, εξέφρασαν προς τον Πατριάρχη την χαρά τους για την επαναλειτουργία του Ιερού Ναού, εντός του οποίου θα βρίσκουν παρηγοριά και καταφύγιο οι πονεμένοι συνάνθρωποί μας.Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκαν γλυκά σε όλους τους παρισταμένους.

Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *