«Η καρδιά» – του Καθηγουμένου της Ι. Μονής Εσφιγμένου
Ο Άρχων (2839 Άρθρα)
Κοινοποιήστε

«Η καρδιά» – του Καθηγουμένου της Ι. Μονής Εσφιγμένου

Η καρδιά είναι το πολύτιμο δώρο του Θεού στον άνθρωπο!

Η καρδιά κατευθύνει, συλλαμβάνει ιδέες, σχεδιάζει, οργανώνει την ζωή του ανθρώπου. «Εργάτης» – «εκτελεστής» της καρδιάς είναι ο νους. Η καρδιά δίνει εντολές και ο νους τις πραγματοποιεί!

Η καρδιά καταγράφει όλες τις λεπτομέρειες, τις διαθέσεις και επιθυμίες στην ζωή του ανθρώπου, όπως το μαύρο κουτί στα αεροπλάνα καταγράφει τα πάντα σε όλες τις πτήσεις.

Αυτήν την καρδιά θα μας ζητήσει στο τέλος ο Θεός και θα δει εκεί αν ζήσαμε και προσπαθήσαμε «κατά την καρδίαν» μας!

Θέλει προσοχή! Δεν παίζουμε με την καρδιά, γιατί αν πονέσει δεν υπάρχει παυσίπονο να εξαλείψει τον πόνο της!

Την καρδιά την ξεκουράζουμε, την απαλλάσσουμε από περιττά βάρη με την εξομολόγηση, και την αφήνουμε να χτυπά ελεύθερα …..«τικ – τακ»….. στον ρυθμό της, δίνοντας και τον ρυθμό στην ζωή μας, ώστε να βαδίζουμε ρυθμικά και αρμονικά – καρδιακά!

Η καρδιά είναι η φωλιά της αγάπης!

Η σιωπή είναι η γλώσσα της καρδιάς και μέσα στην σιωπή ξεχωρίζει μόνο ο παλμός της καρδιάς που είναι ο αρμονικός ήχος της αγάπης.

Η γλώσσα της καρδιάς είναι η κοινή γλώσσα των ανθρώπων. Μόνο μ’ αυτήν μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους!

Ας πλησιάσουμε καρδιακά τον πλησίον μας ώστε να καταφέρουμε να εκτελέσουμε και την εντολή του Χριστού, που λέει: «αγαπάτε αλλήλους»!

Η αγάπη είναι το μόνο φάρμακο που μπορεί να θεραπεύσει τον κόσμο μας από την κατάσταση που έχει περιέλθει σήμερα, και βρίσκεται σίγουρα μέσα στις καρδιές όλων!

Σε μας απομένει να ανοίξουμε μόνο την καρδιά μας. Αυτή τότε, η αγάπη, θα περιχυθεί παντού  και σαν μαλακτικό θα λειάνει τις ατέλειες και τις διαφορές στις σχέσεις των ανθρώπων!

Αυτήν την αγάπη ήρθε και ο Χριστός με την Ανάστασή Του να γεμίσει τον κόσμο, ανοίγοντας ο Ίδιος τις καρδιές μας, οι οποίες είχαν σφραγιστεί σαν τάφοι εξαιτίας της σκληροκαρδίας μας!

 

Χριστός ανέστη!

 

+αρχιμ. Βαρθολομαίος

Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Εσφιγμένου

Σχόλια

  1. aeroporos aeroporosAIR
    aeroporos aeroporosAIR Απρίλιος 28, 12:49
    Χριστός Ανέστη ! Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε πολύ συχνά στο διαδίκτυο την εμφάνιση του π. Βαρθολομαίου προβαλλομένου μάλιστα ως «ηγούμενου της Ι. Μ. Εσφιγμένου» και ευλόγως διερωτώμεθα. Καλά, από πότε ένας διορισμένος από τον Πατριάρχη ( και όχι ψηφισμένος από την αδελφότητα της Μονής ) είναι Εκκλησιαστικά αλλά και πρακτικά «ηγούμενος;». Και πώς είναι αυτός «ηγούμενος» πάνω σε 2-3 μοναχούς της «Νέας Μονής Εσιγμένου» πού του έχουν απομείνει και δεν είναι ηγούμενος ο υπάρχων ήδη στην παλαιά Μονή Εσφιγμένου πού αριθμεί για δεκάδες χρόνια τώρα κάπου 110 μοναχούς; Και πού τον έχουν μάλιστα ψηφίσει ( και όχι διορίσει ) ως ηγούμενο οι εν λόγω πολυπληθείς μοναχοί ονομαζόμενοι και «καταληψίες» επειδή δεν θέλουν για λόγους συνειδήσεως ν΄αφήσουν την Μονή της μετανοίας τους; Τι παραλογισμός είναι αυτός και μάλιστα από «αδελφούς» Χριστιανούς πού έχουν πέσει όλοι επάνω τους σαν τα θηρία να τους καταφάγουν ; Κι΄ακόμη, πώς κάποιοι συνεχίζουν να προβάλλουν αυτόν τον παραλογισμό ως δήθεν νόμιμο; Καλά, τους πνευματικά λογικούς ανθρώπους δεν τους ντρέπονται, πάει αυτό, αλλά τον Θεό δεν τον φοβούνται κάνοντας «χάρι και χάρισμα» στις απαιτήσεις του Πατριάρχη; Πού χθές τα έβαλε με την Παλαιά Εσφιγμένου, σήμερα με τους μη συμφωνούντας με την Σύνοδο στο Κολυμπάρι, και αύριο με κάτι άλλο; Ο Θεός να μας λυπηθεί μη παραχωρήσει καμιά φορά για παραδειγματισμό ( όσο κι΄αν φαίνεται απίθανο ) να μας βγάλουν κι΄εμάς με τίποτα παράλογες κρατικές απαιτήσεις ( τύπου ΕΝΦΙΑ) από τα σπίτια μας, και αρνουμένων ημών να μας λένε μετά καταληψίες δίνοντάς μας φυλακίσεις και βαρειά πρόστιμα. Τότε μόνο, και επάνω στην δική μας πλάτη, θα καταλάβουμε καί το μέγεθος της αυθαιρεσίας πού προσπαθούν κάποιοι, εν ονόματι της εξουσίας τους, να επιβάλλουν…

Write comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *