Το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων στον Οικ. Πατριάρχη (ΦΩΤΟ)
Άρχων (9931 Άρθρα)
Κοινοποιήστε

Το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων στον Οικ. Πατριάρχη (ΦΩΤΟ)

Με την ευθύνη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, ως Προέδρου, του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. κ. Σπυρίδωνος Κατραμάδου, ως Γραμματέως, του κ. Βασιλείου Τζέρπου, ως Μέλους του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, και 15 μελών του Δ. Συμβουλίου της Ενώσεως Επιστημόνων του Ι. Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηλιουπόλεως της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, πραγματοποιήθηκε τριήμερη, επίσημη, προσκυνηματική επίσκεψη από 10 έως 12 Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη, την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το Προσκυνηματικό αυτό ταξίδι έγινε με τις Ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και συνδυάστηκε με τα Σεπτά Ονομαστήρια (11/06) του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Β Α Ρ Θ Ο Λ Ο Μ Α Ι Ο Υ. Την οικονομική δαπάνη κάλυψαν ο Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου Εφοπλιστής κ. Αθανάσιος Μαρτίνος και η κ. Αικατερίνη Μούσμπεχ, Γ. Διευθύντρια του Ταξιδιωτικού Οργανισμού MIDEAST TRAVEL (Αθήνα).

Κατά την άφιξη στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο 10 Ιουνίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης και τα Μέλη της Αποστολής ξεκίνησαν την προσκυνηματική περιήγηση από την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Εκεί έγιναν ενθέρμως δεκτοί από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στην Μεγάλη Αίθουσα του Θρόνου, όπου υπέβαλαν τα σέβη τους, ευχήθηκαν στον Παναγιώτατο για την ονομαστική εορτή Του και του προσέφεραν συμβολικά δώρα, μεταξύ των οποίων και ένα DVD της επιτυχούς εκδηλώσεως για την «Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως 1453» που έλαβε χώρα την 31η Μαΐου 2017 στον Ι. Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηλιουπολέως Αθηνών προς τιμήν του Πατριάρχου. Ο Παναγιώτατος, εμφανώς συγκινημένος, συνεχάρη αρχικά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο για την κατ΄ έτος παρουσία του στα ονομαστήρια Του στην Κωνσταντινούπολη ως επικεφαλής εκλεκτών φίλων και πιστών εξ Ελλάδος και επαίνεσε τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. κ. Σπυρίδωνα Κατραμάδο τόσο για την εργασία του στον νευραλγικό τομέα της αναπτύξεως των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων στην Ι. Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, όσο και στο επιτελούμενο ενοριακό έργο ευθύνης του στο Ι. Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου -Ηλιουπόλεως το οποίο διακριτικά παρακολουθεί και ευλογεί. Ο Παναγιώτατος προσέφερε στον π. Σπυρίδωνα ως ευλογία τον αναμνηστικό επιστήθιο Σταυρό της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, που έλαβε χώρα στην Κρήτη τον περασμένο Ιούνιο (2016), στα δε λοιπά μέλη της Αποστολής αναμνηστικό δώρο της επισκέψεως τους στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι, ενώ, τέλος, προσκάλεσε τον Μητροπολίτη Δωδώνης και όλα τα Μέλη της Αποστολής να συμμετάσχουν στις προγραμματισμένες επίσημες εκδηλώσεις προς τιμήν Του.

Στη συνέχεια η Αποστολή συμμετείχε στον πανηγυρικό Εσπερινό, ο οποίος τελέστηκε στην Ι. Μονή Ζωοδόχου Πηγής – Μπαλουκλί, όπου βρίσκονται και οι τάφοι των Πατριαρχών. Την Κυριακή 11 Ιουνίου 2017, ημέρα της εορτής των Αγ. Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα, τα Μέλη της Αποστολής συμμετείχαν στη Πατριαρχική Θ. Λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγ. Γεωργίου στο Φανάρι, κατά την οποία χωροστάστησε ο εορτάζων Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, και το μεσημέρι της ίδιας ημέρας παρακάθισαν στην επίσημη εορταστική Πατριαρχική Τράπεζα. Το βράδυ της ίδια ημέρας ξεναγήθηκαν κάνοντας μικρή κρουαζιέρα στο Βόσπορο.

Την επομένη, Δευτέρα 12 Ιουνίου επισκεφθήκαν τη Μονή της Χώρας με τα θαυμάσια ψηφιδωτά, την Αγ. Σοφία και τα γύρω από αυτήν μνημεία, τον Ι.Ν. Παναγίας των Βλαχερνών, την Μικρή Αγ. Σοφία, το Υδραγωγείο του Ιουστινιανού, και άλλα Βυζαντινά και ιστορικά μνημεία της Πόλης. Αργά το απόγευμα της Δευτέρας η Ομάδα της αποστολής επέστρεψε στην Αθήνα.

Εκ του Συνοδικού Γραφείου

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *