Μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτη Ρεθύμνης Ανθίμου (ΦΩΤΟ)
Άρχων (9570 Άρθρα)
Κοινοποιήστε

Μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτη Ρεθύμνης Ανθίμου (ΦΩΤΟ)

Την Κυριακή 20η Αυγούστου 2017, στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ατάλης-Μπαλή, πραγματοποιήθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα και τον Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο, στο τέλος του οποίου τελέσθηκε Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κυρού Ανθίμου, με τη συμπλήρωση επτά ετών από την εις Κύριον εκδημία του ανήμερα της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του έτους 2010.

Μαζί με τους Σεβ. Αρχιερείς συλλειτούργησαν κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και άλλων Επαρχιών, μεταξύ των οποίων ο Παν. Αρχιμ. Σωφρόνιος Καραγιαννάκης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγκαράθου, όπου ο αοίδιμος Μητροπολίτης Άνθιμος είχε ξεκινήσει τον μοναχικό του βίο, ο Παν. Αρχιμ. Παρθένιος Καλυβιανάκης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ατάλης-Μπαλή, ο διατελέσας Πρωτοσύγκελλος του μακαριστού Ιεράρχου Παν. Αρχιμ. Άνθιμος Μαντζουράνης και ο Παν. Αρχιμ. Καλλίνικος, από τα πρώτα πνευματικά τέκνα του που είχαν επανδρώσει την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ατάλης-Μπαλή.

Μετά την τέλεση του Ιερού Μνημοσύνου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος ευχαρίστησε όλους τους κληρικούς και τους πιστούς που προσήλθαν για να τιμήσουν τη μνήμη του αειμνήστου προκατόχου του και να συμπροσευχηθούν για την ανάπαυση της ψυχής του. Πρωτίστως και εξόχως ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα, που ο Θεός οικονόμησε να παραστεί κατά την ημέρα αυτή και να προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας, προσερχόμενος στην Ιερά Μητρόπολή μας ως Εκπρόσωπος της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ, στην Ιερά Πανήγυρη του εν Αγίοις Πατρός ημών Αθανασίου του Γ΄, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, του Πατελάρου, του εκ της Αξού Μυλοποτάμου.

Ο Επίσκοπός μας ομίλησε με συγκίνηση και με θερμούς λόγους για τον κεκοιμημένο προκάτοχό του, στον οποίο, όπως είπε χαρακτηριστικά, και ο ίδιος οφείλει ευγνωμοσύνη για την πατρική αγάπη και την πνευματική στήριξη που αφειδώλευτα του παρείχε στην μακρά περίοδο της γνωριμίας τους. Ο Σεβασμιώτατος παρεκάλεσε τον άγιο Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα να χειροθετήσει εις Πρωτοπρεσβύτερο τον Αιδεσ. Γεώργιο Τσιρίτα, ένα από τους πρώτους κληρικούς που είχε χειροτονήσει ο Μητροπολίτης Άνθιμος πριν από 20 περίπου έτη.

Στην Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν σαράντα περίπου μέλη της Διαβαλκανικής Ομοσπονδίας Ορθοδόξων Νέων, οι οποίοι επισκέπτονται αυτές τις ημέρες την Κρήτη και τα Ιερά Προσκυνήματά της.

Μετά το πέρας των Ιερών Ακολουθιών η Ιερά Μονή παρέθεσε επιμνημόσυνο γεύμα, κατά το οποίο ο διάδοχος στην Ηγουμενία και πνευματικό τέκνο του μακαριστού Μητροπολίτου Ανθίμου, π. Παρθένιος, ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς και όλους τους κληρικούς και λαϊκούς που  παρέστησαν. Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Ευγένιο, ο οποίος αποδέχθηκε το αίτημα της Μονής για την τέλεση του Μνημοσύνου σε αυτήν. Αντιφωνώντας ο Επίσκοπός μας ανακοίνωσε ότι όχι μόνο το εφετεινό, αλλά στο εξής όλα τα Μνημόσυνα του αοιδίμου προκατόχου του θα τελούνται, όπως αρμόζει, στο μοναστήρι που ο ίδιος επανέθεσε σε λειτουργία, αφού τον εγκατέστησε σε αυτό ως Ηγούμενο ο αοίδιμος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Τίτος το έτος 1983, μετά από πολλές δεκαετίες ερήμωσης.

Ι. Μ. Ρεθύμνης

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *