Το μυστήριο της «Ακατάφλεκτης Βάτου» στην Ι. Μ. Διδυμοτείχου (ΦΩΤΟ)
Άρχων (9943 Άρθρα)
Κοινοποιήστε

Το μυστήριο της «Ακατάφλεκτης Βάτου» στην Ι. Μ. Διδυμοτείχου (ΦΩΤΟ)

Η μνήμη του θεόπτου Προφήτου Μωϋσέως, στις 4 Σεπτεμβρίου, ανακαλεί στη μνήμη των πιστών το θαυμαστό γεγονός της «Ακατάφλεκτης Βάτου», που προτυπώνει το ιερό πρόσωπο της Θεοτόκου, όπως το ερμήνευσαν ο Ιερός Χρυσόστομος, ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός και αργότερα ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης.

Σε ειδυλλιακό λόφο πάνω από το Μικρό Δέρειο, του τέως Δήμου Ορφέως, κτίσθηκε προ ετών, πρόνοια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Δαμασκηνού, το γραφικό Ναΐδριο, που είναι αφιερωμένο στην Παναγία την «Ακατάφλεκτη Βάτο» και καθιερώθηκε να πανηγυρίζει στις 4 Σεπτεμβρίου.

Την παραμονή της εορτής στον Πανηγυρικό Εσπερινό, που τελέσθηκε υπαίθρια, χοροστάτησε ο οικείος Μητροπολίτης, ο οποίος στη συνέχεια ευλόγησε τους άρτους και μίλησε επίκαιρα, τονίζοντας ότι η φλεγόμενη Βάτος είναι το σύμβολο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Όπως η Βάτος εφλέγετο αλλά δεν κατεκαίετο έτσι και η Δέσποινα συνέλαβε κατά υπέρλογο τρόπο το «πυρ της θεότητος» και δεν κατεκάει. Όπως το γεγονός της Βάτου αποτελεί την αρχή της σωτηρίας του εβραϊκού λαού από την τυραννία του Φαραώ, έτσι και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι η αρχή της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους από την πτώση και την παρακοή.

Την ακολουθία παρακολούθησε ο Διοικητής της 50ης Ταξιαρχίας Ιωάννης Τσιόπλος και ικανό εκκλησίασμα, που συγχρόνως απήλαυσε την ομορφιά του τοπίου.

Ι. Μ. Διδυμοτείχου

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *