Ιερατική Σύναξη στην Ι. Μ. Κερκύρας (ΦΩΤΟ)
21 Μαρτίου 2016 Κοινοποιήστε

Ιερατική Σύναξη στην Ι. Μ. Κερκύρας (ΦΩΤΟ)

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 21 Μαρτίου 2016 στο Πνευματικό Κέντρο η Ιερατική Σύναξη της Ι.Μ. Κερκύρας.

Ομιλητής ήταν ο π. Γεώργιος Μεταλληνός, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής των Αθηνών, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα : “ Προϋποθέσεις πνευματικής πατρότητος“.

Στην προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος αφού ευχαρίστησε τον π. Γεώργιο, σημείωσε ότι πρωτίστως οι Ιερείς καλούνται να πορευθούν το δρόμο της πνευματικής αναβάσεως, έναν δρόμο δύσκολο. Καλούνται επίσης  την περίοδο που διανύουμε της Μεγάλης Τεσσαρακοστής να νηστεύσουν όχι μόνο από τις τροφές, αλλά κυρίως να εκριζώσουν τα πάθη τους, όλα αυτά που αποτελούν εμπόδια για την επικοινωνία τους με το Θεό.

Ακολούθως ο π. Γεώργιος αναφερόμενος στην Προς Κορινθίους Α’ Επιστολή του Αποστόλου Παύλου, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει καμμία υπεροχή εντός της Ορθοδοξίας  του κλήρου έναντι του λαού. Είμαστε όλοι μέλη του ενός Σώματος του Χριστού, με κεφαλή τον Ίδιο. Ο Κληρικός είναι εκείνος ο οποίος λόγω της χειροτονίας του  μεταφέρει το Χριστό . Με την Ιεροσύνη που του δίνει ο Χριστός στέκεται στην Αγία Τράπεζα και δανείζει τα χέρια του για να λειτουργήσει ο Χριστός . Ο Ιερέας δεν κάνει τίποτα, τα πάντα τα κάνει ο Κύριος.  Ακόμη ο Ιερέας οφείλει να διάγει το βίο του μέσα από την κάθαρση του νου και της καρδιάς του και το φωτισμό του Παρακλήτου, ώστε να οδηγηθεί στη Θέωση. Ως θεραπευμένος  αποκαθιστά τη Χάρη του Θεού μέσα στην καρδιά του. Από την άλλη μεριά ο Χριστός δεν ενεργεί δικτατορικά και γι’αυτό το λόγο η Ορθοδοξία ανθίσταται σε οποιαδήποτε μορφή ολοκληρωτισμού. Η θέληση του ανθρώπου ανοίγει το δρόμο στη Χάρη του Θεού.  Ο Θεός δεν μπορεί να ενεργήσει αν δεν βρει απέναντί Του τη δική μας θέληση.

Κλείνοντας ο π. Γεώργιος τόνισε τη σοβαρότητα της αποφάσεως ενός ανθρώπου να ακολουθήσει την Ιεροσύνη. Είναι ευκολότερο να γίνει κανείς Άγιος, μετανοώντας φυσικά για τις αμαρτίες του, παρά να γίνει Ιερέας, κατέληξε.   

Ι. Μ. Κερκύρας

Εκτύπωση

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment