Πρακτική εκμάθηση ψαλτών με τη βοήθεια του Γ. Κακουλίδη
22 Μαρτίου 2016 Κοινοποιήστε

Πρακτική εκμάθηση ψαλτών με τη βοήθεια του Γ. Κακουλίδη

Του Σπυρίδωνα Κανέλλου

 Αναντίλεκτα η συσσώρευση του πληθυσμού στις Μεγάλες πόλεις έχουν οδηγήσει στο μαρασμό της επαρχίας γενικότερα.

Αναφορικά με την πρακτική Ιεροψαλτική κοινότητα παρατηρείται έλλειψη ψαλτών με γνώση στοιχειωδών πραγμάτων της βυζαντινής μουσικής αλλά και τυπικού.

Έτσι οι Ιερείς είτε κάνουν οι ίδιοι και τον ψάλτη κάτι που είναι πολύ δύσκολο τόσο για την κόπωση την οποία υφίστανται αλλά και από άποψη λειτουργικού χρόνου είτε καταφεύγουν σε ευσεβείς πιστούς που δεν έχουν κάποια σχετική ιδέα με το αντικείμενο.

Ευρισκόμενοι μπροστά σε αυτά τα προβλήματα ο πρωτοψάλτης κ. Γεώργιος Κακουλίδης με τις πρωτοποριακές του εκδόσεις έχει δημιουργήσει μια σειρά βιβλίων με τίτλο “Ψάλλουμε Πρακτικά”και τα συνοδευτικά CDs αυτών.

Έτσι πηγαίνει ο δάσκαλος μέσω των ηχητικών στα αυτιά του μαθητευόμενου πρακτικού ψάλτη όπου σε σύντομο χρονικό διάστημα με επιμονή και μεράκι μπορεί να σταθεί στα αναλόγια της πολύπαθης επαρχίας μας.

Τα βιβλία που αφορούν την πρακτική εκμάθηση της ψαλτικής τέχνης είναι τα εξής:

1ον) Πρακτική μέθοδος

2ον)Πρακτική Οκτώηχος

3ον)Πρακτική Μεγάλη Εβδομάς

4ον)Πρακτικό Τριώδιον

 

5ον) Πρακτικό Πεντηκοστάριο

Παραθέτοντας ενδεικτικά κάποια από τα βιβλία που έχουν οι εκδόσεις του Δασκάλου είναι φανερό ότι καλύπτεται κατά ένα μεγάλο βαθμό ο πρακτικός και νέος ψάλτης.

Ήδη εκατοντάδες άνθρωποι έχουν δεχθεί με μεγάλη αγάπη αυτά τα πονήματα αλλά και τα αποτελέσματα τους τα οποία τους έκαναν  πολύτιμους βοηθούς της Εκκλησίας μας .

Τέλος να τονίσουμε ότι τόσο το ηχητικό συνοδευτικό υλικό όσο και τα βιβλία μπορούν να φανούν ένα πολύτιμο βοήθημα και στους Ιερείς μας οι οποίοι θέλουν να έχουν γνώση της πατρώας μας μουσικής αλλά και του τυπικού .Στις ακόλουθες ηλεκτρονικές διευθύνσεις μπορεί κάποιος να πάρει μια αναλυτικότερη γεύση όλων αυτών:

 

http://mathimatabyzantinismousikis.blogspot.gr/

http://byzantinemusic.gr/biblia-byzantinis-moysikis/praktika-leitoyrgika-biblia/

Εκτύπωση

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment