Φαρμακευτικό υλικό στο Σταυρίδειο Ίδρυμα από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών (ΦΩΤΟ)
Κοινοποιήστε

Φαρμακευτικό υλικό στο Σταυρίδειο Ίδρυμα από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών (ΦΩΤΟ)

Φαρμακευτικό υλικό στο Σταυρίδειο Ίδρυμα χρονίως πασχόντων «Άγιος Κυπριανός» στην Αλεξανδρούπολη παρέδωσε το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος και ο Διευθυντής του ιδρύματος, ξενάγησαν τον Αρχιεπίσκοπο και την συνοδεία του στις εγκαταστάσεις και τον ενημέρωσαν για τον τρόπο λειτουργίας του.

Ο Αρχιεπίσκοπος συνομίλησε με τους ασθενείς και το προσωπικό και ευχήθηκε σε όλους καλό Πάσχα.

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως περιέγραψε στον Αρχιεπίσκοπο τον τρόπο λειτουργίας του ιδρύματος σημειώνοντας πως «φροντίζουμε να θεραπεύουμε τον ανθρώπινο πόνο. Από την ημέρα λειτουργίας του το ίδρυμα έχει περιθάλψει ακριβώς χίλια άτομα» και αναφέρθηκε στην βοήθεια των ιατρών και του προσωπικού.

Ο Αρχιεπίσκοπος ενθουσιασμένος από την επίσκεψή του στο ίδρυμα, τόνισε ότι «η Εκκλησία έχει εκατοντάδες ιδρύματα, αλλά αυτό εδώ είναι ένα από τα καλύτερα. Καλύπτει τις ανάγκες των ηλικιωμένων ανθρώπων και είναι μία μεγάλη προσφορά στον τόπο». Ο Αρχιεπίσκοπος θέλησε να διαβεβαιώσει τους πιστούς ότι «όλοι μαζί θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να βοηθάμε τον λαό μας στις δυσκολίες του. Πρέπει να ξέρει και η Πολιτεία ότι αυτά τα ιδρύματα έχουν ανάγκη. Κάποιες φορές έχουμε ανταπόκριση, αλλά και το κράτος πρέπει να γνωρίζει ότι έχει μεγάλο όφελος, διότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα ήταν σε κρατικά νοσοκομεία και εκεί η φροντίδα τους στοιχίζει 450 ευρώ την ημέρα. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό, αν για παράδειγμα μόνο εδώ υπάρχουν 130 άνθρωποι. Η συνεργασία του κράτους με την Εκκλησία πρέπει όχι μόνο να συνεχιστεί αλλά να αυξηθεί, διότι η αγάπη, η φροντίδα στον πόνο και στην δυστυχία δεν είναι υπαλληλική σχέση είναι σχέση σεβασμού του προσώπου».

Ο Γενικός Διευθυντής της Αποστολής κ. Κωστής Δήμτσας αναφέρθηκε στα προγράμματα της Αποστολής και επεσήμανε πως σε αυτά εντάχθηκε και η Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως. «Σήμερα ξεκίνησε ένα πρόγραμμα στήριξης 150 οικογενειών που περιλαμβάνει τρόφιμα και φαρμακευτική περίθαλψη» τόνισε ο κ. Δήμτσας.

Το Σταυρίδειο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα περιθάλψεως χρονίως πασχόντων «Ο Άγιος Κυπριανός» της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως, ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1994, με κτήτορα, ιδρυτή και πρόεδρο τον Μητροπολίτη Αλεξ/πόλεως (νυν Θεσσαλονίκης) Άνθιμο Ρούσσα. Καταλυτικής σημασίας στάθηκε στην αφετηρία του η δωρεά προς τον Μητροπολίτη του αειμνήστου Φωτίου Σταυρίδη, προς τιμήν του οποίου το Ίδρυμα ονομάστηκε Σταυρίδειο.

Ξεκίνησε την λειτουργία του αρχικά με 77 κλίνες, όμως στην πορεία (2000) επεκτάθηκε με νέες πτέρυγες δυνάμεως 40 κλινών λόγω των αυξημένων αναγκών στην περιοχή της Θράκης. Από το 1994 έως και σήμερα λειτουργεί με πληρότητα κλινών 100% ενώ υπάρχει και λίστα αναμονής.

Σημερα στο Ίδρυμα περιθάλπονται 130 ασθενείς ενήλικες με χρόνιες παθήσεις όπως αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, ημιπληγία, τετραπληγία, καρδιοπάθεια, καρκινοπαθείς, ακρωτηριασμένοι και γενικότερα άνθρωποι με κινητικά προβλήματα. Επίσης εργάζονται 80 υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος είναι νοσηλευτικό προσωπικό. Όλοι είναι πτυχιούχοι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες και καθημερινά φροντίζουν τους ασθενείς υπό την καθοδήγηση των υπεύθυνων ιατρών.

Το Ίδρυμα παρέχει προς τους ασθενείς οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στο ίδρυμα νοσηλεία, ιατροφαρμακευτική κάλυψη, φυσικοθεραπείες, ψυχολογική υποστήριξη, ψυχαγωγία, τροφή και ιματισμό και άριστη ξενοδοχειακή υποδομή. Οι τρόφιμοι ζουν-μένουν σε δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια με θέα στην θάλασσα και σε ελαιώνες. Το εσωτερικό εμβαδόν του κτιρίου είναι 5.500 τ.μ..

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

ecclesia.gr

Εκτύπωση

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment