Ακολουθία των Αχράντων Παθών και Εσπερινός Αποκαθηλώσεως στη Λαμία (ΦΩΤΟ)
29 Απριλίου 2016 Κοινοποιήστε

Ακολουθία των Αχράντων Παθών και Εσπερινός Αποκαθηλώσεως στη Λαμία (ΦΩΤΟ)

Με κατάνυξη και την παρουσία πλήθους πιστών τελέσθηκε η Ακολουθία των Αχράντων Παθών του Κυρίου σε όλες τις Ενορίες της Μητροπόλεώς μας.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας η ακολουθία των Αγίων Παθών τελέσθηκε χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, με την παρουσία εκατοντάδων πιστών και μάλιστα νέων, οι οποίοι εναπέθεσαν στα πόδια του Εσταυρωμένου τον σεβασμό και την αγάπη τους.

Την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί τελέσθηκαν οι Ακολουθίες των Ωρών και του Εσπερινού στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος. Στο κήρυγμά του Ποιμενάρχης μας αναφερθείς στο χωρίο του Προφήτου Ησαΐου: «Ούτος τας αμαρτίας ημών φέρει και περί ημών οδυνάται» τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Από τα φαινόμενα και τα γεγονότα σ’ ολόκληρο το κόσμο αποκομίζουμε το συμπέρασμα, ότι ο σημερινός άνθρωπος ζει μια παρατεταμένη Μεγάλη Παρασκευή. Οι λαοί και τα έθνη ζουν ατέλειωτα δράματα, που έχουν μεταβάλει την γη σε κοιλάδα κλαύθμωνος. Οι μεν αποδεκατίζονται και προσφέρουν εκατόμβες αιμάτων για την ελευθερία και την πίστη τους, οι δε παίρνουν το δρόμο της ξενιτιάς αναζητώντας μια άλλη ζωή με ειρήνη και ευτυχία. Από εδώ επαναστάσεις και ταραχές, απ’εκεί πείνα και εξαθλίωση. Τραυματισμένη, αλυσοδεμένη, καθημαγμένη πορεύεται η σύγχρονη ανθρωπότητα, χωρίς είδος και κάλλος, όπως ο Χριστός, προς τον δικό του Γολγοθά και ζει το μαρτύριο της κακοποιήσεως, του εμπαιγμού και της προδοσίας από τους άρχοντες του σκότους και τους λάτρεις του Μαμωνά.     

Μέσα από αυτή την οδύνη σπαραξικάρδιες ακούγονται φωνές: «Εξεγέρθητι Κύριε και σώσον ημάς», «Ανάστα, ο Θεός, κρίνον την γην, ότι σὺ κατακληρονομήσεις εν πάσι τοις έθνεσι».

Σήμερα η ανθρωπότητα κατεδίκασε το Θεό σε θάνατο. Αυτό είναι η μεγαλύτερη εξέγερση στην ιστορία του κόσμου. Είναι η μεγαλύτερη αμαρτία στην ιστορία του ουρανού και της γης. Ο «παγγέλαστος Άδης» συνεργάστηκε με τον άνθρωπο και εθανάτωσε το Θεό. Βασανισμένος είναι σήμερα Εκείνος που ήρθε να μας λυτρώσει από την θλίψη και τον πόνο. Παραδίδεται σε θάνατο και μάλιστα επονείδιστο Εκείνος που έφερε τη ζωή. …Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η εντροπή μας, το αίσχος μας και  η ήττα μας.

Ο Χριστοκτόνος και αυτόχειρας προδότης υπάρχει μέσα στην ψυχή του καθενός μας, όταν με τις πράξεις μας, με τις επιθυμίες μας, με τους σχεδιασμούς μας παραδίδουμε εις θάνατον τον ίδιος τον Ιησού Χριστό, το Νόμο Του και την ζωή Του. Σήμερα οι άνθρωποι είναι φοβεροί για το Θεό επειδή βασανίζουν το Θεό όσο δεν τον βασάνισε ποτέ κανείς. Κακοποιούν το Θεό, όσο ποτέ κανείς δεν τον κακοποίησε. Αυτή είναι η σημερινή κοινωνία των ανθρώπων, που δεν αντέχει τον Θεό και τον δολοφονεί. Τον διαγράφει από τα Συντάγματα και τους Νόμους, Τον εξαφανίζει από την Παιδεία και τη μόρφωση. Τον αποπέμπει από την κοινωνία και τη ζωή των ανθρώπων.  Τον κατεβάζει σε επίπεδο ισονομίας με τους ψευδοθεούς.  Και όμως αυτή η ανθρωπότητα παρουσιάζεται ως η ιδανική για τον πολιτισμό του μέλλοντος και για τον άνθρωπο της Νέας Εποχής. Μιας εποχής που δεν επιθυμεί τη χειραγωγία του Θεού, αλλά πορεύεται εξωφρενικά τον ακανθώδη δρόμο του θανάτου».

Μετά το πέρας της ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου, όπου ευχήθηκε στον Εφημέριο και τους πιστούς που συνέρεαν για να ασπασθούν το Σώμα του Κυρίου μας, καλή Ανάσταση.

Ι. Μ. Φθιώτιδος 

Εκτύπωση

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment