Απαλλοτρίωση έξι χριστιανικών εκκλησιών με εντολή Ερντογάν

Ανάμεσα σε αυτές και μία συριακή ορθόδοξη εκκλησία που χτίστηκε προ 1.700 ετών

Η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε στην απαλλοτρίωση έξι χριστιανικών εκκλησιών ως κρατική περιουσία στο Ντιγιάρμπακιρ, σύμφωνα με έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης World Watch Monitor.

Όπως αναφέρει στην αναφορά της η οργάνωση, έπειτα από δέκα μήνες συγκρούσεων στα νοτιοδυτικά της χώρας, η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε εντολή για την απαλλοτρίωση χριστιανικών εκκλησιών με πρόσχημα την ανοικοδόμηση και αποκατάσταση το ιστορικό κέντρο του Ντιγιάρμπακιρ.

Ωστόσο, αυτό συμπεριλαμβάνει ορθόδοξες, καθολικές και προτεσταντικές εκκλησίες, σε αντίθεση με τζαμιά, μερικά από τα οποία χρονολογούνται ακόμα και πριν την εμφάνιση του Ισλάμ, τελούν υπό τη διαχείριση εκκλησιαστικών ιδρυμάτων και τους έχει χορηγηθεί κρατική χρηματοδότηση.

Εξαιτίας της απόφασης αυτής, λοιπόν, οι εκκλησίες του Ντιγιάρμπακιρ τώρα ανήκουν στο τουρκικό κράτος, ανάμεσα στις οποίες η συριακή ορθόδοξη εκκλησία της Παρθένου Μαρίας που χτίστηκε πριν 1.700 χρόνια και μία μοντέρνα που χτίστηκε το 2003.

Σε δηλώσεις τους, Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν πως η απαλλοτρίωση παραπέμπει στο μοτίβο που ακολουθείται στη Μέση Ανατολή όπου «οι χριστιανοί εκτοπίζονται συστηματικά και διώκονται».

protothema.gr

Διαβάστε ακόμα
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin