Άρπαξαν σπουδαία θρησκευτικά κειμήλια από Ναό στη Μερόπη Πωγωνίου

Για τρίτη φορά, ο Ιερός Ναός Γέννησης Θεοτόκου στο χωριό Μερόπη Πωγωνίου έγινε στόχος ιερόσυλων, οι οποίοι λεηλάτησαν το τέμπλο εκκλησίας και άρπαξαν 15 παλιές εικόνες ρωσικής τεχνοτροπίας που αποτελούν σπουδαία θρησκευτικά κειμήλια. Οι άγνωστοι δράστες, έκοψαν το μεταλλικό πλέγμα από ένα παράθυρο και κατάφεραν να μπουν στον Ναό, ενώ έφυγαν αφού παραβίασαν την πόρτα της εισόδου.

Ο Ιερός Ναός Γεννήσεως της Θεοτόκου χτίστηκε το 1725 και το τέμπλο του ήταν ξυλόγλυπτο . Οι ιερόσυλοι αφαίρεσαν από τις 15 τις 24 εικόνες που το διακοσμούσαν και ήταν καταγεγραμμένες από την Αρχαιολογική υπηρεσία.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκκλησιαστικός επίτροπος Χαράλαμπος Κωστούλας, κάποιος κάτοικος του χωριού είδε, έξω από τον Ιερό Ναό, έναν λοστό που, όπως αποδείχτηκε, χρησιμοποίησαν οι άγνωστοι, για να σπάσουν τα κάγκελα και του κίνησε την περιέργεια. Στη συνέχεια, αντιλήφθηκε πως η πόρτα της εισόδου ήταν ανοιχτή και ειδοποίησε τον επίτροπο.

Οι λιγοστοί κάτοικοι της Μερόπης συγκλονίστηκαν από το γεγονός, που τους γέμισε πίκρα και οργή. Η εκκλησία τους είχε γίνει στόχος ιερόσυλων τον Ιούνιο του 2015 και επίσης τον ίδιο μήνα του 2014. Τότε, οι άγνωστοι δράστες είχαν επίσης αφαιρέσει παλιές εικόνες, ένα Ευαγγέλιο και έναν Επιτάφιο.
Προανάκριση για την υπόθεση διεξάγει το αστυνομικό Τμήμα Δελβινακίου.

ethnos.gr

Διαβάστε ακόμα