Άρση της “Ακοινωνησίας” ζητά η Ι. Μονή Εσφιγμένου – Στο Άγιον Όρος μεταβαίνει Επιτροπή Αρχιερέων

Αναστάτωση επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην Αθωνική Πολιτεία, μετά την είδηση ότι η αντικανονική αδελφότητα της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, υπό τον Ηγούμενο Αρχιμανδρίτη Μεθόδιο, εκδήλωσε την πρόθεσή της για πνευματική επανένωση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς και τη διοικητική της υπαγωγή στην Ιερά Κοινότητα και την συνεργασία της με τις υπόλοιπες 19 Ιερές Μονές του Αγίου Όρους.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, Τριμελή εξ΄ Αρχιερέων Επιτροπή, αποτελούμενη από τους Μητροπολίτες Μιλήτου Απόστολο, Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιο και Σηλυβρίας Μάξιμο, μεταβαίνει σήμερα στο Άγιον Όρος, προκειμένου να εξετάσει τις προθέσεις του αιτήματος της Μονής Εσφιγμένου, αλλά και να θέσει τις προϋποθέσεις άρσεως της ακοινωνησίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ιερά Κοινότητα.

Η απόφαση αποστολής των Αρχιερέων έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο σύνολο των μοναχών, αφού ως γνωστόν το Πατριαρχείο έχει αναγνωρίσει ως κανονική και νόμιμη την Αδελφότητα των Εσφιγμενιτών που εδρεύει στις Καρυές, υπό τον εκλεγμένο Ηγούμενο Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο. Αδελφότητα, η οποία ασκεί διοίκηση και διαχείριση στα της Μονής Εσφιγμένου.

Επίσης, νωπές παραμένουν οι καταγγελίες της αντικανονικής αδελφότητας εναντίον του Πατριάρχη, αλλά και των υπολοίπων Μονών του Όρους, οι οποίες σκανδάλισαν έντονα την κοινή γνώμη πριν μερικά χρόνια με τα γνωστά επεισόδια που είχαν λάβει χώρα στις Καρυές.

Το παρασκήνιο πάντως της υπόθεσης είναι πλούσιο και πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι παίζονται ποικίλα συμφέροντα πίσω από το αίτημα.  

Άγνωστο παραμένει αν θα κάνει τελικά δεκτό το αίτημα το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και σε μια τέτοια περίπτωση ποιες θα είναι οι κινήσεις του Ηγουμένου Βαρθολομαίου και της υπ΄ αυτόν αδελφότητας, καθώς και των υπολοίπων Μονών της Αθωνικής Πολιτείας.

Ίδωμεν….!!!

ARXON.GR

Διαβάστε ακόμα
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin