Χειροθεσία δεκατεσσάρων αναγνωστών από το Μητροπολίτη Γλυφάδος (ΦΩΤΟ)

Tην Κυριακή Γ΄ Νηστειών – της Σταυροπροσκυνήσεως , 3 Απριλίου 2016 και ώρα 7:00 μ.μ., στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Βούλας τελέστηκε ο Δ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γλυφάδας, Ε. Β. Β. & Β. κ. Παύλου.

 Εκτός από την παρουσία και συμμετοχή, όλων των Κληρικών και πλήθος κόσμου της τοπικής Εκκλησίας, ο Σεβασμιώτατος προσκάλεσε ιδιαιτέρως σε αυτόν τον Κατανυκτικό Εσπερινό, αντιπροσωπεία   Ιεροπαίδων που βοηθούν στο Ιερό Βήμα, αλλά και στην ανάγνωση κειμένων, στα Αναλόγια των Ενοριών της Μητροπόλεως.

Ομιλητής του Δ΄ Κατανυκτικού Εσπερινού ήταν ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Γλυφάδας, Πρωτοπρεσβύτερος π. Αθανάσιος Χατζής.

Ο π. Αθανάσιος στην Θεολογική του και βαθυστόχαστη ομιλία του, επικεντρώθηκε στο γεγονός του Σταυρού στη ζωή της Εκκλησίας, την Θεολογία της, στην βιωτή του κάθε πιστού αλλά και το πόσο απέχει η ζωή και το νόημά του στον εξωχριστιανικό κόσμο, ιδιαίτερα σήμερα!

Σταυρός σημαίνει ουσιαστικά μετοχή στην Ανάσταση του Κυρίου και είναι κυρίως η έκφραση της αγάπης του, ενώ ο δεύτερος σταυρός του μετανοημένου ληστή είναι ο Σταυρός της μετανοίας, ενώ ο τρίτος Σταυρός του αμετανόητου ληστή είναι ο Σταυρός της αυθάδειας και πρέπει να το προσέξουμε εμείς οι αγωνιζόμενοι χριστιανοί!

Σταυρός είναι αγάπη και πραγματώνεται με όχι απλά την τήρηση των εντολών Του Θεού, αλλά την πλήρη αφιέρωση είτε της ζωής, είτε του θελήματος, είτε της σκέψης και της διανοίας, είτε την αντίσταση σε κάθε τι μη σταυρούμενο…και έτσι μη αναστημένο.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο ομιλητής, ευχήθηκε να συνταφούμε, συσταυρωθούμε για να συναναστηθούμε με το Χριστό μας, στην πορεία μας μέσα στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή στην περίοδο του Τριωδίου.

Στο τέλος της Ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος, προέβει σε χειροθεσία Αναγνώστη κατόπιν προτάσεως των Προϊσταμένων των Ιερών Ναών, 14 νέους . 

Όπως εξήγησε ο Σεβασμιώτατος κ. Παύλος, είναι μία παράδοση αρκετών ετών στη Μητρόπολή μας,  στην εβδομάδα των Ιερατικών Κλήσεων στο Κατανυκτικό της Εσπερινό της Σταυροπροσκυνήσεως, να χειροθετεί Αναγνώστες ή Υποδιακόνους, για να τονίζεται και ο ζήλος τον χειροθετημένων, αλλά για να επανέλθει και αναβιώσει η τάξη και τα διακονήματα των κατωτέρων Κληρικών, που πάντοτε υπήρχαν στη ζωή της Εκκλησίας και έχουν την δικιά τους βαρύτητα για την καλή λειτουργία της Λατρείας και της Ευταξίας. 

Μακάρι κάποιοι τους χειροθετημένους, αν έχουν τις προϋποθέσεις και την συμμαρτυρία και καθοδήγηση του πνευματικού τους, να οδηγηθούν και στις τάξεις της Ειδικής Ιερωσύνης.

Μετά το “δι’ ευχών”, όλοι ασπάστηκαν το Σταυρό με το Τίμιο Ξύλο το οποίο είναι προσωπικό κειμήλιο του Σεβασμιωτάτου, παίρνοντας την ευχή του και από ένα σταυρουδάκι και μία εικόνα του Αγίου Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Σμύρνης.

110_7499 110_7522 110_7523 110_7529 110_7532 110_7538 110_7540 110_7547 110_7556 110_7575

Ι. Μ. Γλυφάδος

Διαβάστε ακόμα
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin