Εγκρίθηκε ομόφωνα η καύση των νεκρών στην Κύπρο

Η ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε σήμερα ομόφωνα τον “περί της Αποτέφρωσης Ανθρωπίνων Λειψάνων Νόμο του 2013”.

Mετά από τρία χρόνια συζητήσεων στη Βουλή, πέρασε ομόφωνα ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα.

Μέσα στο νομοσχέδιο υπάρχει καθορισμός νομοθετικού πλαισίου για τη ρύθμιση της αποτέφρωσης ανθρώπινων λειψάνων, καθώς και της αδειοδότησης κέντρων αποτέφρωσης, κατ’ εφαρμογή συγκεκριμένων διαδικασιών και υπό ορισμένους όρους και προϋποθέσεις.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προνοεί ότι για αποτέφρωση λειψάνων θα πρέπει να υπάρχει έγκριση από τον Έπαρχο της περιοχής στην οποία βρίσκεται το Κέντρο Αποτέφρωσης.

Το Κέντρο Αποτέφρωσης θα πρέπει να είναι εγκεκριμένο για να μπορέσει να προχωρήσει σε αποτεφρώσεις και θα υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία και πρόνοιες.

Θανατικός ανακριτής θα διατηρεί την εξουσία να απαγορεύει την καύση και αποτέφρωση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.

Η καύση και αποτέφρωση λειψάνων, βρίσκει αντίθετη την Αρχιεπισκοπή, καθώς όπως υποστηρίζει σέβεται την ιδιαιτερότητα του κάθε λειψάνου. Ωστόσο δεν είναι δογματικό θέμα για την εκκλησία, αφού θεωρεί πως η ανάσταση των νεκρών μπορεί να γίνει και από την τέφρα. Ξεκαθάρισε ωστόσο, πως η Εκκλησία δεν μπορεί να εμποδίσει τα μέλη της από του να υιοθετήσουν την καύση για τους εαυτούς και τους οικείους τους.

Σε μια άλλη εξέλιξη η Βουλή αποφάσισε την αναβολή για μια βδομάδα, της συζήτησης, της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ για πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων ως το τέλος του 2017 αλλά και τα νομοσχέδια που ρυθμίζουν θέματα ασυμβίβαστου για δημόσιους αξιωματούχους, το νομοσχέδιο που αφορά τη λειτουργία της ΚΥΠ και το νομοσχέδιο για τη δημιουργία εναλλακτικής πρόσβασης στα δημόσια πανεπιστήμια.

sigmalive.com

Διαβάστε ακόμα
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin