Έντονο παρασκήνιο και αντιδράσεις για την Ι. Μονή Εσφιγμένου

Έντονο είναι το παρασκήνιο που ακολουθεί τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες σχετικά με την αντικανονική αδελφότητα της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν, ότι ουδέποτε υπήρξε αίτημα από τον Ηγούμενο Αρχιμανδρίτη Μεθόδιο προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Υπουργείο Εξωτερικών για άρση της “Ακοινωνησίας” και συνεργασίας της Μονής με την Ιερά Κοινότητα.

Όλα ξεκίνησαν τους τελευταίους μήνες όταν ο Διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου συναντήθηκε με τον Ειδικό Γραμματέα Θρησκευτικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών Ευστάθιο Λιάντη, αλλά και εκπρόσωπο της Μονής Εσφιγμένου, προκειμένου να εξετάσουν μορφή προσέγγισης Οικουμενικού Πατριαρχείου και Ιεράς Μονής.  Οι συζητήσεις δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα με τον Αρχιμανδρίτη Μεθόδιο να εμμένει στις θέσεις του για μη μνημόνευση του ονόματος του Πατριάρχη και τη συμπροσευχή μαζί του. 

Στο παρασκήνιο προστίθεται η πρώτη μυστική συνάντηση που έλαβε χώρα την περασμένη Τρίτη το απόγευμα στη Νέα Ρόδα Χαλκιδικής από τους Μητροπολίτη Μιλήτου Απόστολο, τον Ειδικό Γραμματέα Λιάντη καθώς και τον Ηγούμενο Μεθόδιο, χωρίς όμως το ποθητό αποτέλεσμα, αφού ο Ηγούμενος συνέχισε να εμμένει στις θέσεις του.

Την Τετάρτη το πρωί μια δεύτερη μυστική συνάντηση έρχεται να προστεθεί με τη Μονή Βατοπαιδίου να καλεί επειγόντως τον αντικανονικό Ηγούμενο στο Μοναστήρι, αλλά και εκ νέου ο κ. Μεθόδιος να εμμένει στις απόψεις του.

Η σημερινή άφιξη στην Αθωνική Πολιτεία της Τριμελούς Επιτροπής από τους Μητροπολίτες Μιλήτου, Αδριανουπόλεως και Σηλυβρίας βρίσκει και πάλι την αντικανονική αδελφότητα να μην ρίχνει νερό στο κρασί της και την πλειοψηφία των Μονών του Αγίου Όρους να βρίσκονται  στο πλευρό της κανονικής αδελφότητας υπό τον Ηγούμενο Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο.

Λόγοι οικονομικοί αλλά και πνευματικού επεκτατισμού οδηγούν  δύο μόνο Μονές του Όρους να θέλουν διακαώς την αποκατάσταση των σχέσεων της αντικανονικής αδελφότητας με τον Οικ. Πατριάρχη και την Ιερά Κοινότητα.

Ίδωμεν…!!!

ARXON.GR 

 

Διαβάστε ακόμα
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin