Μεγάλη Πέμπτη στην Ι. Μ. Λαγκαδά (ΦΩΤΟ)
Κοινοποιήστε

Μεγάλη Πέμπτη στην Ι. Μ. Λαγκαδά (ΦΩΤΟ)

Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, 28 Απριλίου 2016, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Εσπερινού και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου εις τον Ιερόν Μητροπολιτικόν Ναόν της Αγίας Παρασκευής-Λαγκαδά.
Στην ομιλία του προς το παρισταμένους πιστούς, που προσήλθαν με ιδιαίτερη ευλάβεια και κατάνυξη την ημέρα της παράδοσης του Μυστικού Δείπνου, ώστε να μεταλάβουν των Αχράντων Μυστήριων, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι ὁ Κύριος μας δείχνει ποιος είναι ο άριστος δρόμος, ποιος είναι ο τέλειος δρόμος, ποιος είναι ο δρόμος που οδηγεί στην επιτυχία και στη δικαίωση. Και αυτό τον δρόμο τον δείχνει ο Ίδιος με την αγαθότητά Του καθώς νίπτει τα πόδια των μαθητών Του. Και αυτή είναι η μεγάλη ευλογία καθώς ο ίδιος ο Κύριος είναι Εκείνος που διακονεί και δίδει τη μαρτυρία της διακονίας Του ως μέτρο για τη δική μας διακονία, ως μέτρο για τη δική μας συμπεριφορά απέναντι στον αδερφό μας και μας λέγει ποιος είναι εκείνος ο τρόπος της ζωής που οδηγεί τον άνθρωπο στην καταξίωση. Η αρίστη λοιπόν οδός, όπως σημείωσε ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ιωάννης, είναι η ταπείνωση. Αν τη ζωή μας την συνδέσουμε με τον Χριστόν, τότε έχουμε κληρονομία μαζί Του στην αιώνια ζωή. Η πορεία του Ιησού από τον Σταυρό και τον Τάφο, είναι ο δρόμος, είναι η οδός για τον καθέναν από εμάς που θέλει πραγματικά να ζήσει και να βιώσει αυτή τη δωρεά του Θεού που είναι η αιώνια ζωή. Αυτή, λοιπόν, η σημερινή μας προσέλευση εις το ποτήριον της ζωής συνδέεται με αυτό το γεγονός της δικής μας συνδέσεως με το σώμα Εκείνου, της συμπορεύσεως μας στο Σταυρό, στον Τάφο και στην Ανάσταση. Στο Σταυρό για να σταυρώσουμε και να νεκρώσουμε τα πάθη και τις ηδονές του παρόντος βίου με τα οποία και με τις οποίες ο εχθρός της σωτηρίας μας και αντίδικος διάβολος επιδιώκει την απώλεια μας. Εν τῷ τάφω για να ενταφιάσουμε εκεί το αμαρτωλό είναι μας, τον αμαρτωλό εαυτό μας. Για να εξέλθουμε από αυτόν τον ενταφιασμό καινούργιοι άνθρωποι, άνθρωποι με φως Χριστού, άνθρωποι με τη μαρτυρία της καινής κτήσεως εις τη ζωή μας. Αυτή είναι η άριστη οδός που δικαιώνει τον άνθρωπο, γιατί αληθινό και πραγματικό είναι αυτό, που περνάει από το θάνατο και ζει. Και αυτό που περνάει μέσα από το θάνατο και ζει είναι ό,τι συνδέεται με τον Χριστόν, γιατί ο Ιησούς Χριστός πέρασε από το θάνατο και συνέτριψε το θάνατο διά του θανάτου Του και χάρισε μέσα από τον τάφο Του την ευτυχία της ζωής, τη χαρά και την απεραντοσύνη που δίδει στον άνθρωπο την αληθινή ελευθερία.
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προέτρεψε να έχουμε και εμείς τη συνείδηση της αμαρτωλότητος, όπως την είχε ο ληστής, και να έχουμε επίγνωση ότι απέναντι μας έχουμε τον Αληθινό Κύριο και να ζητούμε τη Βασιλεία Του, να αγαπούμε τη Βασιλεία Του. Να αγαπήσουμε, λοιπόν, την ταπείνωση που μας την υποδεικνύει ο Κύριος ως άριστη οδό και να έχουμε τη διάθεση ο ένας στον άλλον να πλύνουμε τα πόδια. Να αγαπήσουμε τη μετάνοια του Χριστού και να μισήσουμε την προδοσία του Ιούδα, που σημαίνει να κρατήσουμε τη ζωή μας σταθερά, κοντά στον Κύριο ζητώντας το έλεος και τη φιλανθρωπία του.
Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης ευχήθηκε υγεία και τα βιώματα της σημερινής ημέρας να είναι δυνατά και σταθερά στη ζωή για να μας χαρίζουν πάντοτε την ευλογία, τη χαρά και την παρουσία του Ιησού Χριστού στη ζωή μας.
Εν συνεχείᾳ, εις την κεντρικήν αίθουσαν του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Αγίας Παρασκευή-Λαγκαδά, «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός», διανεμήθησαν υπό του Σεβασμιωτάτου, ενόψει των Αγίων ημερών του Πάσχα, «Δέματα Αγάπης», τα οποία περιείχαν όλα εκείνα τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης και για το Πασχάλιον Τραπέζι αλλά και για τις επόμενες ημέρες, σε συνανθρώπους μας, που δοκιμάζονται αυτή την περίοδο λόγῳ των πολλών δυσκολιών που διέρχεται η πατρίδα μας.
Στη σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά απηύθυνε πατρικούς λόγους ευχόμενος προς όλους Καλή Ανάσταση, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους Ιερείς της Ἱεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά και ιδιαιτέρως τον Γενικό Αρχιερατικόν Επίτροπον, Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Αναστάσιον Παρούτογλου και τον Αιδεσιμ. Πρωτ. π. Ανδρέαν Τασούλαν, οι οποίοι μαζί με τους συνεργάτες τους είχαν τη μέριμνα της συλλογής των ειδών αυτών πρώτης ανάγκης, στηρίζοντας ακαταπαύστως είτε το πνευματικό είτε το φιλανθρωπικό έργο που επιτελείται στις κατά τόπους ενορίες καθώς και στα συσσίτια αλλά και στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως, κατά τις καθιερωμένες καθημερινές αλλά και μηνιαίες, διανομές χρηματικών βοηθημάτων και ειδών πρώτης ανάγκης, φαγητού και τροφίμων.

Ι. Μ. Λαγκαδά

Εκτύπωση

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment