Μίζες και φοροδιαφυγή πίσω από κηδείες

Του Βάσου Βασιλείου

Ιδιοκτήτες παράνομων γραφείων κηδειών βρήκαν τρόπο να ξεγελούν το κράτος και να θησαυρίζουν, φοροδιαφεύγοντας, ενώ παράλληλα το Υπουργείο Οικονομικών το οποίο θεωρητικά προσπαθεί να εισπράξει φόρους, αφήνει τους παράνομους στο απυρόβλητο, όπως τουλάχιστον καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Γραφείων Τελετών Κύπρου.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, από έρευνα που διενήργησε ο Σύνδεσμος, από τις 5.300 κηδείες που τελέστηκαν το 2014, μόνο οι 1.200 δηλώθηκαν στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, οπόταν για τις υπόλοιπες 4.100 κηδείες δεν πληρώθηκε ούτε Φόρος Εισοδήματος.
 
Όπως μας ελέχθη, όταν υπεβλήθη καταγγελία για τη συγκεκριμένη πτυχή στον Φόρο Εισοδήματος ζητήθηκε από τους καταγγέλλοντες να τεκμηριώσουν τους ισχυρισμούς τους.
 
Ο εκπρόσωπος των Γραφείων Κηδειών (ο οποίος δεν θέλησε να μιλήσει επωνύμως, επειδή, όπως ανέφερε, το τελευταίο διάστημα εκτοξεύονται απειλές από ιδιοκτήτες γραφείων κηδειών οι οποίοι δραστηριοποιούνται παράνομα), εξέφρασε έκπληξη για τη στάση του Φόρου Εισοδήματος και διερωτήθηκε αν εμπίπτει στις υποχρεώσεις ενός συνδέσμου να τεκμηριώσει καταγγελίες ή αν θα έπρεπε το Τμήμα Φόρου Εισοδήματος να διενεργήσει τη δική του έρευνα σε συνεργασία με άλλες κρατικές υπηρεσίες που κατέχουν και συγκεκριμένα στοιχεία.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ιδιοκτήτη γραφείου κηδειών ο οποίος, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Συνδέσμου, εισήγαγε τα τελευταία χρόνια 5.000 φέρετρα και δήλωσε ότι τέλεσε 200 κηδείες. Τι έγιναν τα υπόλοιπα 4.800 φέρετρα, διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος των γραφείων κηδειών;
Ο ίδιος εκπρόσωπος ανέφερε στον «Φ» πως από τα συνολικά 27 γραφεία τελετών που λειτουργούν παγκυπρίως, μόνο τα πέντε είναι νόμιμα, ενώ τα άλλα 22 δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας. 
Ο Σύνδεσμος καταγγέλλει, ότι ανάμεσα σε αυτούς που δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ περιλαμβάνονται και γραφεία κηδειών τα οποία είτε ανήκουν στην Εκκλησία είτε συνεργάζονται με αυτήν, τη στιγμή που λειτουργούν ως κερδοσκοπικοί οργανισμοί. Πέραν του ότι από τη μη είσπραξη φορολογίας χάνει έσοδα και το δημόσιο, παρατηρείται, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες γραφείων κηδειών, και αθέμιτος ανταγωνισμός εις βάρος των γραφείων που καταβάλλουν Φόρο Εισοδήματος και ΦΠΑ, κάτι το οποίο αυξάνει το κόστος παροχής υπηρεσιών, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με γραφεία κηδειών που ελέγχονται από την Εκκλησία.
Παράλληλα, ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών καταγγέλλει ότι υπάρχουν ιερείς οι οποίοι λειτουργούν σαν κράχτες γραφείων κηδειών με τα οποία συνεργάζονται, εισπράττοντας και μίζα €200-€300.  
Στο πλαίσιο του ανταγωνισμού υπάρχουν περιπτώσεις που η εκκλησία κάνει προφορά 1+1 δωρεάν. Δηλαδή, κατά τη διάρκεια  της λειτουργίας ιερείς εξαγγέλλουν, πως αν οι κηδείες ανατίθενται σε γραφεία τελετών της εκκλησίας, τότε τα μνημόσυνα θα είναι δωρεάν.
Εξάλλου, εκτός από τους ιερείς υπάρχουν παράνομα γραφεία κηδειών τα οποία ακόμη και σε έντυπα τους προσφέρουν €200 για κάθε πελάτη που τους στέλνουν οι κλινικές. Συγκεκριμένα, σε ένα από τα έντυπα που αποστέλλονται σε κλινικές αναφέρεται: «Εισφορά 200 ευρώ, για παραλαβή νεκρού, για την κλινική».
Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Γραφείων Τελετών Κύπρου υποστήριξε επίσης, πως οστεοφυλάκιο σε ένα από τα μεγαλύτερα κοιμητήρια της Αρχιεπισκοπής έχει μετατραπεί σε γραφείο κηδειών.

Σύμφωνα με την καταγγελία, στο υποστατικό που λειτουργούσε ως αποθήκη φύλαξης οστών εμβαδού 120 τετραγωνικών μέτρων και στο οποίο φυλάγονταν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες οστά, καθαρίστηκε και τα οστά μεταφέρθηκαν αλλού ώστε να δημιουργηθεί χώρος για τη λειτουργία του γραφείου κηδειών. Σύμφωνα με την ίδια καταγγελία, το γραφείο κηδειών διαχειρίζεται το ίδιο άτομο που διαχειρίζεται και το κοιμητήριο.

Σημειώνεται, ότι στο άρθρο 26 του Περί κοιμητηρίων (ταφή και εκταφή) Νόμο του 2004 αναφέρεται ότι: «Στο οστεοφυλάκιο τοποθετούνται και παραμένουν για πάντα τα οστά νεκρών που δεν έχουν οικογενειακό τάφο αλλά οι συγγενείς τους επιθυμούν όπως τα οστά τους τοποθετηθούν, μετά την εκταφή, στο οστεοφυλάκιο».
Ο Σύνδεσμος υποδεικνύει πως, με βάση το πιο πάνω άρθρο, τα οστά θα έπρεπε να παραμείνουν στον συγκεκριμένο χώρο. Εκπρόσωπος του Συνδέσμου απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως δεν γνωρίζει πού κατέληξαν τα οστά.
 
Αιτία πολέμου οι κηδείες
Ο Σύνδεσμος Γραφείων Τελετών Κύπρου προειδοποιεί με πόλεμο την Εκκλησία σε περίπτωση που εκπρόσωποι της εξακολουθούν να εμπλέκονται στα των κηδειών.

«Προειδοποιήσαμε τον Επίσκοπο Καρπασίας πως αν συνεχιστεί η παρούσα απαράδεκτη κατάσταση θα καλέσουμε τους πελάτες μας να μη δίνουν εισφορές που καταλήγουν στην Εκκλησία από τις εισπράξεις των κηδειών», ανέφερε εκπρόσωπός τους.

Όπως εξήγησε, η Εκκλησία εισπράττει περίπου το 70% των εσόδων που κυμαίνονται στα €20 εκατ. ετησίως. Δεν λένε στον κόσμο ότι τα χρήματα θα καταλήξουν στα ταμεία της Εκκλησίας αλλά ότι θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς, οπόταν ο κόσμος πείθεται και προσφέρει χρήματα τα οποία δεν ξέρει πώς διατίθενται, είπε. 

Δεν εφαρμόστηκε η νομοθεσία
Η νομοθεσία που αφορά τη λειτουργία των γραφείων κηδειών ψηφίστηκε το 2013 και έπρεπε να εφαρμοστεί 1/1/2016, αλλά όπως ανέφερε εκπρόσωπος των γραφείων κηδειών για διάφορους λόγους δόθηκε παράταση μέχρι τέλους Ιουνίου για να ελεγχθεί κατά πόσο πληρούν τα κριτήρια οι λειτουργοί των γραφείων και στη συνέχεια θα αρχίσει ο έλεγχος των ιδίων των γραφείων, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα τραβήξει εις μάκρος και στο διάστημα αυτό κάποιοι θα εξακολουθήσουν να τελούν κηδείες παράνομα.
Μάλιστα, όπως μας υπεδείχθη, κάποιοι διαφημίζουν ότι λειτουργούν με ευρωπαϊκές προδιαγραφές, κάτι το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αλλά επειδή δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία όλοι ισχυρίζονται ότι είναι νόμιμοι.
 

philenews.com

Διαβάστε ακόμα
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin