Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην Ορεστιάδα (ΦΩΤΟ)

Με ενθουσιασμό υποδέχθηκε η Ορεστιάδα το πρωινό της 19ης Απριλίου ε.ε. τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων, κλήρος, άρχοντες και λαός με τις θερμές εκδηλώσεις τους προς τον Μακαριώτατο εξέφρασαν για μια ακόμη φορά την εμπιστοσύνη με την οποία οι ακρίτες μας περιβάλλουν την Εκκλησία και τους θεσμούς της.

Στον αύλειο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού τον Μακαριώτατο, συνοδευόμενο από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ Δαμασκηνό, υπεδέχθη ο Αρχιερατικός Επίτροπος Ορεστιάδος Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Αστεριάδης, ο ιερός κλήρος, ο Δήμαρχος Ορεστιάδος Βασίλειος Μαυρίδης, ο Διοικητής του Δ´ Σώματος Στρατού Στρατηγός Ιωσήφ Μαυράκης, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Στρατηγός Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Διοικητής της 3ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Νικόλαος Παναγόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ορεστιάδος Πασχάλης Συριτούδης, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των φορέων, οι μαθητές των σχολείων με τις σημαίες τους, αντιπροσωπείες πολιτιστικών συλλόγων, με εθνικές ενδυμασίες, και πλήθος κόσμου από την πόλη και τα χωριά.

Ο Μακαριώτατος στη συνέχεια προέστη της Δοξολογίας και ακολούθησαν οι προσφωνήσεις του Σεβασμιωτάτου, του Δημάρχου, του Αστυνομικού Διευθυντού και η αντιφώνησή του Αρχιεπισκόπου.

Ο Σεβασμιώτατος στην προσφώνησή του σημείωσε ότι οι κάτοικοι της Ορεστιάδος, απόγονοι προσφύγων από την Αδριανούπολη, την Ανατολική Θράκη και την Ανατολική Ρωμυλία, είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στο θέμα των προσφύγων, τους οποίους κατά καιρούς περιθάλπτουν και στη συνέχεια ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για τη στήριξη που προσφέρει η Μ.Κ.Ο. «Αποστολή» στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής και στο Κοινωνικό Φαρμακείο, που λειτουργούν στην Ορεστιάδα.

Μετά την δεξίωση ο Μακαριώτατος μοίρασε 150 δέματα με τρόφιμα σε ισάριθμες άπορες οικογένειες, εν όψει των ημερών του Πάσχα, και ξεναγήθηκε στους χώρους του Κέντρου Πολιτισμού και Κοινωνικής Διακονίας, που λειτουργεί στην Ορεστιάδα, και όπου φιλοξενούνται οι πνευματικές και φιλανθρωπικές δράσεις της Ιεράς Μητροπόλεως στην πόλη αυτή.

Ο Μακαριώτατος, εκτός προγράμματος, ζήτησε να επισκεφθεί ένα σχολείο. Έτσι οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Ορεστιάδος είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να συνομιλήσουν με τον Μακαριώτατο, ο οποίος εκτός από την Καινή Διαθήκη, που τους μοίρασε, τους υποσχέθηκε με δαπάνη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών να τους φιλοξενήσει επί τετραήμερο στην Αθήνα για να επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους, Μουσεία και να συναντήσουν συνομήλικους τους μαθητές της πρωτεύουσας.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος, συνοδευόμενος από το Διοικητή του Δ´ Σώματος Στρατού Στρατηγό Ιωσήφ Μαυράκη επισκέφθηκε το παραμεθόριο Ελληνικό Φυλάκιο 5, απέναντι απ’ την Αδριανούπολη. Εκεί ο Μακαριώτατος ξεναγήθηκε στους χώρους του Φυλακίου και ευλόγησε το στρατευμένα νιάτα.

Ακολούθησε επίσκεψη του Μακαριωτάτου και των επισήμων στο παρακείμενο Μοναστήρι της Αγίας Σκέπης και Αγίας Παρασκευής Νέας Βύσσης, που βρίσκεται κυριολεκτικά δίπλα στα σύνορα. Ο Ηγούμενος της Μονής Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος και η αδελφότητα παρέθεσαν πλούσια τράπεζα προς τιμήν της Σεπτής Κορυφής. Ευχάριστη έκπληξη για τον Μακαριώτατο ήταν οι γυναίκες της Βύσσας που τραγούδησαν και χόρεψαν προς τιμήν του και του προσέφεραν τοπικά προϊόντα.

Η επίσκεψη του Μακαριωτάτου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου ολοκληρώθηκε τις απογευματινές ώρες της 19ης Απριλίου ε.ε. οπότε αυτός και η συνοδεία του ανεχώρησαν αεροπορικώς από Αλεξανδρούπολη για την Αθήνα.

IMG_0757 IMG_0762 IMG_0764 IMG_0768 IMG_0773 IMG_0776 IMG_0778 IMG_0780 IMG_0786 IMG_0787 IMG_0798 IMG_0801 IMG_0805 IMG_0816 IMG_0824 IMG_0836 IMG_0847 IMG_0853 IMG_0857 IMG_0880 IMG_0882-1024x682 IMG_0886 IMG_0895 IMG_0902 IMG_0913 IMG_0923 IMG_0930 IMG_0939 IMG_0973 IMG_0978 IMG_0992

Ι. Μ. Διδυμοτείχου

Διαβάστε ακόμα
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin