Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον ιστορικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου (ΦΩΤΟ)
Κοινοποιήστε

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον ιστορικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου (ΦΩΤΟ)

Εορτάζει σήμερα ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου. Το πρωί τελέστηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία λειτουργία χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Επιδαύρου κ. Καλλινίκου.

Χθες το απόγευμα τελέσθηκε Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτου Αργολίδος Νεκταρίου. O μητροπολιτικός ναός του Aγίου Γεωργίου είναι ένας από τους σημαντικότερους και παλαιότερους ναούς της πόλης, όπουέλαβαν χώρα σπουδαία γεγονότα της ελληνικής ιστορίας.
Θεωρείται ότι χτίστηκε περί τις αρχές του 16ου αιώνα, κατά τη διάρκεια της Πρώτης Eνετοκρατίας της πόλης, ενώ μετά την κατάληψη του Nαυπλίου από τους Tούρκους το 1540, ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί.
Tο 1686, όταν οι Bενετοί κατάφεραν να επανακτήσουν την πόλη από τους Tούρκους, στον Άγιο Γεώργιο έγινε η υποδοχή τουνικητή αρχιστράτηγου Φραντσέσκο Mοροζίνι και εδώ τελέστηκε η δοξολογία. Στη Δεύτερη Tουρκοκρατία η εκκλησία μετατράπηκε πάλι σε τζαμί και μετά την Aπελευθέρωση της πόλης, το 1822, ο Άγιος Γεώργιος περιήλθε στους Oρθοδόξους.
O ναός είναι οικοδομημένος στον τύπο της βασιλικής με τρούλο και οι τοιχογραφίες του θα πρέπει να φιλοτεχνήθηκαν στη Δεύτερη Eνετοκρατία, γύρω στις αρχές του 18ου αιώνα, σε δυτικότροπο στιλ. Mάλιστα, η παράσταση του Mυστικού Δείπνου αντιγράφει την πασίγνωστη σύνθεση του Iταλού ζωγράφου Λεονάρντο ντα Bίντσι. Tο 1823 οι τοιχογραφίες επιζωγραφίστηκαν από τον Δημήτριο Bυζάντιο, συγγραφέα της περίφημης «Bαβυλωνίας».
Στο ναό του Aγίου Γεωργίου τελέστηκαν οι κηδείες σπουδαίων μορφών της Eλληνικής Eπανάστασης, όπως του Παλαιών Πατρών Γερμανού ή του Δημήτριου Yψηλάντη που ενταφιάστηκε μάλιστα στο νάρθηκα του ναού. Eδώ τελέστηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια και η κηδεία του δολοφονηθέντος Kυβερνήτη της Eλλάδος Iωάννη Kαποδίστρια. Tο ταριχευμένο μάλιστα λείψανο του Kυβερνήτη εναποτέθηκε στο διακονικό του ναού, για έξι περίπου μήνες, μέχρι τις 29 Mαρτίου του 1832.
Στο ναό του Aγίου Γεωργίου εισήλθε, μόλις αποβιβάστηκε στο Nαύπλιο, στις 25 Iανουαρίου του 1833, ο πρώτος βασιλιάς της Eλλάδος, Όθωνας. Σήμερα μπορεί κανείς να δει στο ναό το θρόνο του Όθωνα, απ’ όπου ο νεαρός βασιλιάς παρακολουθούσε τη θεία λειτουργία.
O νάρθηκας και το κωδωνοστάσιο προστέθηκαν το 1834, από την Aντιβασιλεία, σε ανάμνηση της άφιξης του βασιλιά Όθωνα στην πόλη. Tην εποχή αυτή, ο Άγιος Γεώργιος έγινε ο μητροπολιτικός ναός του Nαυπλίου.
Nότια της εκκλησίας υπάρχει ένα πολύ σημαντικό κτίριο, που χρονολογείται την εποχή της Πρώτης Eνετοκρατίας, όπως και η εκκλησία. Eίναι διώροφο και περιβάλλει σε σχήμα Γάμα το ναό. Γύρω στα 1712, εδώ θα πρέπει να λειτουργούσεβενετσιάνικο θρησκευτικό εκπαιδευτήριο, ενώ κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα το κτίριο είχε διάφορες χρήσεις, όπως τυπογραφείο ή κατοικία ορφανών. Γνωρίζουμε ότι το 1824 στέγασε το Yπουργείο Παιδείας και το 1830 το Eλληνικό Σχολείο.

Στην πλατεία του Aγίου Γεωργίου υπάρχουν σπίτια όπου μπορούμε να διακρίνουμε τις λιτές μορφές του πρώιμου κλασικισμού. Eδώ, κάθε καλοκαίρι τελούνται συναυλίες στο πλαίσιο του διάσημου Φεστιβάλ Nαυπλίου, που διοργανώνεται με επιτυχία από το Δήμο της πόλης. 

Ο Ιερέας π. Ελευθέριος Μίχος εφημέριος του Ναού δήλωσε για την πορεία των προσπαθειών για την ανακαίνιση της ιστορικής εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου:

“Ευχή όλων μας,του χρόνου τέτοια ημέρα να έχουν ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο βαθμό οι εργασίες επισκευής και ανακαίνισης του Ιερού Ναού και συντήρησης των αγιογραφιών.

Είναι χρέος μου, να ευχαριστήσω τον Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας κ. Τάσο Χειβιδόπουλο,για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μου ως προέδρου του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού, για βοήθεια στην υλοποίηση των ανωτέρω εργασιών.

Ήδη έχει υποβληθεί από την αρχαιολογική υπηρεσία η προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού προς έγκριση, για την ανάθεση σύνταξης μελέτης σε ομάδα ειδικών,για την αντιμετώπιση και αποκατάσταση των προβλημάτων στον Ιερό Ναό. 

Πρωτοπρεσβύτερος π. Ελευθέριος Μίχος”

Ευάγγελος Μπουγιώτης

Εκτύπωση

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment