Μητροπολίτης Πατρών: “Σήμερα η Τριπολιτσά αγάλλεται για τα Παλικάρια της” (ΦΩΤΟ)
22 Μαΐου 2016 Κοινοποιήστε

Μητροπολίτης Πατρών: “Σήμερα η Τριπολιτσά αγάλλεται για τα Παλικάρια της” (ΦΩΤΟ)

Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο τελέσθηκε σήμερα στην Τρίπολη, για την εορτή των Πολιούχων της, Νεομαρτύρων  Δημητρίου και Παύλου.

Κατά την Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, πλαισιούμενος από τους Μητροπολίτες Πατρών κ. Χρυσόστομο, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητο, Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρο και τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Κερνίτσης κ. Χρύσανθο.

Πλήθη πιστών συνέρρευσαν στον Ιερό Ναό, όπου φιλοξενούνται τα Ιερά Λείψανα των Νεομαρτύρων, με σκοπό να προσκυνήσουν και να λάβουν τη χάρη τους.

Το Θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε στο βίο των Νεομαρτύρων και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανδρεία και την πίστη τους στον Πανάγαθο Θεό.

Τέλος, ευχήθηκε στους πιστούς οι Άγιοι να είναι σκέπη και φύλακες των κατοίκων της Τρίπολης.

TΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΑΤΡΩΝ Κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ 

Σήμερα υπάρχουν  οι ίδιες τάσεις όπως και παλαιότερα (προ της αλώσεως της Κων/πόλεως αλλά και μετά):

Α) Η τάση να έλθει η σωτηρία από τη Δύση. Όμως αυτή η προσπάθεια απέτυχε , αφού η Δύση έχει αρνηθεί τις Χριστιανικές τις ρίζες και έχει υιοθετήσει την άθεη πορεία.

Β) Η τάση να επιστρέφουμε στην Αρχαία Ελλάδα και στον παλαιό κόσμο, την οποία τάση εκφράζει το νέο-ειδωλολατρικό κύμα. Όμως η ρήση της Πυθίας, προς τον αποστάτη Ιουλιανό, τον επονομαζόμενο παραβάτη πρέπει να τους διδάξει.

Γ) Η πεποίθηση ότι ο πυλώνας εκείνος που θα στηρίξει αυτόν τον τόπο να σταθεί όρθιος και να έχει ιστορική συνέχεια είναι η Ορθόδοξη πίστη και η Ρωμαϊκή παράδοση. Εκείνος ο πυλώνας που στήριξη το γένος στους δίσεκτους και πικρούς χρόνους της σκλαβιάς, ώστε να εμψυχώσουν τα μυρίπνοα άνθη της πίστεως και της πατρίδος, οι λαμπροί αριστείς της Εκκλησίας, οι Άγιοι Νεομάρτυρες, οι οποίοι υπήρξαν οι πλέον συμπαθείς αγωνιστές για την πίστη και την ελευθερία του Γένους.

Αυτοί εμφάνισαν και κρατούν τον τόπο και φυλάσσουν όλους όσοι αγωνίζονται σ’ αυτόν τον τόπο να νικήσουν τις αλλότριες επιβολές που θέλουν μανιασμένα να επιτύχουν το ξεθεμελίωμα της πατρογονικής του εστίας…   

Τέλος, κάλεσε όλους να παραμείνουν θεματοφύλακες των ζωπυρών της Ελληνορθοδοξίας και να κρατήσουν την λαμπάδα αναμμένη, ώστε να παραδοθεί το φως στους επιγενομένους.

ARXON.GR

Εκτύπωση

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment