Ο Εορτάσμος των “Ελευθερίων” στην Αλεξανδρούπολη (ΦΩΤΟ)

Το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 η Αλεξανδρούπολη εόρτασε την 96η επέτειο από την ενσωμάτωσή της με την υπόλοιπη Ελλάδα.
 
Για την εορτή των “Ελευθερίων” προσεκλήθησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος και Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.
Την Παρασκευή 13 Μαΐου το απόγευμα τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός της Παναγίας της Ελευθερωτρίας χοροστατούντος και η αρτοκλασία του Μητροπολίτου Ιλίου κ. Αθηναγόρα και συγχοροστατούντων του Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου και του Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου. Πριν το τέλος του Εσπερινού μίλησε προς το εκκλησίασμα ο χοροστατών Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας ο οποίος δανειζόμενος την φράση από τον Ακάθιστο Ύμνο “Χαίρε ο τόμος εν ω, δακτύλω εγγέγραπται…“, αναφέρθηκε στη Θεοτόκο που παρομοιάζεται ως τόμος, ως ζωντανή πλάκα πάνω στην οποία αποτυπώθηκε ο Λόγος του Θεού, αφού η Παναγία γέννησε τον Ιησού Χριστό για να μας απελευθερώσει από τις αμαρτίες μας. Παρομοίως η Παναγία ξαναέγινε ο τόμος πάνω στον οποίο γράφτηκε η ελευθερία των κατοίκων της Αλεξανδρουπόλεως πριν από 96 χρόνια.
Ακολούθησε η λιτανεία της ιεράς εικόνος της Παναγίας της Ελευθερώτριας στους δρόμους της Αλεξανδρούπολης, παρουσία των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχόντων της περιοχής μας.
Το πρωί του Σαββάτου τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Όρθρος και το Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου και συλλειτουργούντων του Μητροπολίτου Ιλίου κ. Αθηναγόρα και του Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου. Κατά την ώρα του Κοινωνικού μίλησε στο εκκλησίασμα για το αγαθό της ελευθερίας που έχουμε στην πατρίδα μας και δεν το είχαμε σε εκτίμηση μέχρι τώρα, αλλά ήρθε καιρός να εκτιμήσουμε όσα αγαθά και αρετές έχουμε οι Έλληνες για να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε ως λαός.
Αμέσως μετά αναγνώσθηκε το Πρακτικό των Ελευθερίων και τελέσθηκε η επίσημη Δοξολογία παρουσία των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχόντων, ενώ την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Τόσκας, τον οποίο ο Μητροπολίτης μας καλωσόρισε θερμά στην πόλη μας, εξαίροντας ταυτόχρονα το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας. Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εξεφώνησε η φιλόλογος κ. Αλεξάνδρα Γκουλιάμα.
DSC_0785 DSC_0818
DSC_0829 DSC_0854 DSC_0875
DSC_0933 DSC_0958 IMG_0663 IMG_0665 IMG_0667 IMG_0675 IMG_0707 IMG_0720 IMG_0726
Ι. Μ. Αλεξανδρουπόλεως 
Διαβάστε ακόμα