Ο εσπερινός της Αγίας Φωτεινής στο Ναύπλιο (ΦΩΤΟ)
28 Μαΐου 2016 Κοινοποιήστε

Ο εσπερινός της Αγίας Φωτεινής στο Ναύπλιο (ΦΩΤΟ)

Πανηγυρικά εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος στην ομώνυμη Ιερή Ανδρική Μονή στο Ναύπλιο. Πρόκειται για ένα μοναστήρι που φτιάχτηκε από το μακαριστό μητροπολίτη Αργολίδος κυρό Χρυσόστομο Β΄. Στην αρχή λειτούργησε ως οικοτροφείο αρρένων και κατόπιν έως και σήμερα ανδρική μονή. Στο μοναστήρι της Αγίας εξυπηρετούνται εκκλησιαστικά οι Ορθόδοξοι Ρουμάνοι και Γεωργιανοί που διαμένουν στην Αργολίδα. Φέτος στον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο  πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Αργολίδος Χρυσόστομος Μιχαλόπουλος παρουσία του Ηγουμένου της μονής Αρχιμανδρίτη  π. Χρυσόστομου  Παπουλέση, του ηγουμένου της  Παναγίας της  πορτοκαλούσας Άργους  Αρχιμανδρίτη π. Ιωσήφ Δρόσου  και  αρκετών Ιερέων από την ευρύτερη περιοχή της πόλεως του Ναυπλίου και του Άργους . Προς προσκύνηση είχε τεθεί τεμάχιο Ιερού λειψάνου της Αγίας. Στο τέλος του εορταστικού εσπερινού ακολούθησε κέρασμα στο αρχονταρίκι της μονής.

Η Αγία Μεγαλομάρτυς Φωτεινή καταγόταν από την Σαμαρειτική πόλη Σιχάρ .Κάθε μεσημέρι πήγαινε έξω από την πόλη, στο πηγάδι το λεγόμενο του Ιακώβ, και γέμιζε την στάμνα της. Εκεί, μια ημέρα, συνάντησε τον Ιησού Χριστό, ο Οποίος φανέρωσε σ” αυτήν όλη τη ζωή της. Ο Κύριος είπε στην Αγία, ότι Αυτός είναι « τό ὕδωρ τό ζῶν», δηλαδή η αστείρευτη πηγή του Αγίου Πνεύματος.

Αυτό το «πνευματικό ὕδωρ» έδωσε ο Κύριος στη Σαμαρείτιδα, η οποία εβαπτίσθηκε Χριστιανή μεταξύ των πρώτων γυναικών της Σαμάρειας και ονομάσθηκε Φωτεινή. Από τότε αφιέρωσε τον εαυτό της στη διάδοση του Ευαγγελίου στην Αφρική και στη Ρώμη. Εκεί έλαβε και μαρτυρικό θάνατο από τον αυτοκράτορα Νέρωνα (54 – 68), όταν αυτός έμαθε ότι η Αγία Φωτεινή έκανε Χριστιανές τη θυγατέρα του Δομνίνα και μερικές δούλες της.

Ευάγγελος Μπουγιώτης

Εκτύπωση

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment