Παρουσία του Αρχιεπισκόπου η εορτή των Νέων της Ι. Μ. Λαγκαδά (ΦΩΤΟ)

Παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 10ης Μαΐου 2016, η καθιερωμένη ετήσια εορτή των Νέων των ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, η οποία και έλαβε χώρα εις το Μπίλλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Λαγκαδά.
Οι νέοι και νέες της επαρχίας μας, μέσα από τον νεανικό τους ενθουσιασμό και παρά τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που διαθέτουν λόγο των πολλών σχολικών και εξωσχολικών υποχρεώσεών που έχουν, επέλεξαν να παρουσιάσουν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο που τα χαρακτηρίζει, την αγάπη που τρέφουν για την Εκκλησία και τον Κύριο μας, καθώς και την ερευνητική διάθεση που έχουν της αναζητήσεως της Αλήθειας και των γνήσιων πρωτοτύπων ζωής, τα οποία έρχονται σε αντίθεση μετά όσα προβάλλονται στις μέρες που ζούμε.
Μεταξύ των παρευρισκομένων που προσήλθαν για να μοιραστούν αυτοί την αθώα χαρά, που χαρακτηρίζει τα παιδιά μας, τα οποία και είναι το μέλλον της Πατρίδος μας ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμών κ. Δημήτριος, ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως, καθώς και πολλής κόσμος.
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, αφού εξέφρασε την χαρά του που βρίσκεται ανάμεσα στους νέους του Λαγκαδά, απευθυνόμενος προς αυτά επεσήμανε ότι για να ομιλεί κανείς σήμερα με τα παιδιά και για τα παιδιά είναι ένα έργο ιδιαίτερα μεγάλο και δύσκολο, αλλά ταυτόχρονα είναι ένα από τα ωραιότερα έργα της ποιμαντικής δραστηριότητας όλων μας.
Το παιδί, είναι στο κέντρο της ζωής μας σήμερα. Από την στιγμή που θα γεννηθεί μέχρι την ώρα που θα πάρει υπεύθυνη θέση μέσα στον κόσμο, είναι το κέντρο της αγάπης και της φροντίδας της κάθε φυσιολογικής οικογενείας και του περιβάλλοντος.
Πόσοι γονείς σήμερα στερούνται βασικά πράγματα για να μπορέσουν τα παιδιά τα δικά τους, να έχουν εκείνα που τους χρειάζονται; Αναρωτήθηκε ο Μακαριώτατος για να συμπληρώσει ότι στην εποχή μας οι γονείς, αλλά και οι παλαιότεροι, πάντοτε είχανε έναν στόχο στη ζωή τους, τη δυσκολία ή την αποτυχία που ζήσανε αυτοί, να μην το ζήσουνε τα παιδιά τους.
Τα παιδιά και οι έφηβοι χαρακτηρίζονται από τον ενθουσιασμό και την ορμή των υδάτων, όπως εκείνα τρέχουν στα βουνά. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτόν τον ενθουσιασμό, δημιουργώντας ταυτόχρονα κανάλια διεξόδων, ώστε να απορροφηθεί η ορμή αυτή δημιουργικά.
Η Εκκλησία με τις διάφορες εκδηλώσεις, τις οποίες τις αφιερώνει στα παιδιά και τις πραγματοποιεί για τα παιδιά, προσπαθεί να καλλιεργήσει τον ενθουσιασμό τους και τα ευγενικά όνειρα και τις επιθυμίες τους.
Εν συνεχεία ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε ότι στα πλαίσια της περιοδείας του στα σχολεία τόσο στην Θράκη όσο και στις Σέρρες τα παιδιά τον ρωτούσαν για το ντύσιμο που θα πρέπει να έχουν, υπογραμμίζοντας ότι δεν πειράζει αν φοράνε και ένα σκισμένο παντελόνι, όπως το επιτάσσει η μόδα.
Δεν πρέπει να πηγαίνουμε κόντρα σε τέτοιες παιδιάστικες επιλογές και να αφήνουμε το παιδί να εκδηλώσει τον ενθουσιασμό ή αν θέλετε την επανάσταση της ηλικίας.
Όσα παιδιά δεν κάνουν την λεγομένη επανάσταση σε σωστή ηλικία εκ φύσεως, θα την κάνουν αργότερα και τότε θα είναι αφύσικο και θα πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαιτέρως, διότι με αυτόν τον τρόπο θα δείχνει την καταπίεση και την εσωτερική ταλαιπωρία που πέρασε ο νέος.
Το παιδί μοιάζει με θάλασσα αλλά και με ένα όμορφο άλογο που τρέχει. Και το καράβι πρέπει να προσεχθεί για το πώς θα κινηθεί αλλά και το άλογο θα πρέπει να έχει γερό χαλινάρι. Δεν χρειάζεται να είναι τεντωμένο και σφιχτό, αλλά χαλαρό και όταν πάει να ξεφύγει τότε να τραβηχτεί λίγο ώστε να καταλάβει ότι κάποιος θέλει να το βοηθήσει.
Η καλύτερη επένδυση για όλους μας είναι η φροντίδα των παιδιών. Δεν χρειάζεται μόνο να σπουδάσουν και να αποκτήσουν γνώσεις και σοφία, διότι πολλοί άνθρωποι που έμαθαν γράμματα έγιναν επικίνδυνοι και καταστροφείς της κοινωνίας. Χρειάζεται αυτό που λέγετε στην ευχή όταν τελούμε τον Αγιασμό στα σχολεία, και η οποία είναι αυτή που έρχεται από την Αγάπη και την Επικοινωνία με τον Θεό και καθίστα τον άνθρωπο ένα χαρισματικό άνθρωπο.
Αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος όλων μας. Θα πρέπει να εφοδιάσουμε τα παιδιά μας με τα κατάλληλα εφόδια αλλά και την σωστή καλλιέργεια της ψυχής, για να παραμένουν διαρκώς ευτυχισμένα και χαριτωμένα.
Καταλήγοντας την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος πρότεινε την διοργάνωση αγώνων ποδοσφαίρου μεταξύ των κατηχητικών σχολείων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Ιεράς Μητροπόλεως, στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων της πρώτης, μία πρόταση που έγινε αμέσως αποδεκτή και από τον Σεβασμιώτατο Λαγκαδά αλλά κυρίως με ενθουσιασμό από τα παιδιά της Μητροπόλεως.
Προ της λήξης της εορτής πραγματοποιήθηκε υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου, η βράβευση των νικητών αλλά και των συμμετεχόντων εις τον ενοριακό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου των Κατηχητικών ενοριών της Μητροπόλεως Λαγκαδά, ενώ στην σύντομη προσφώνηση του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης εξέφρασε για ακόμη μία τις θερμές του ευχαριστίες προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμο, ο οποίος και με την παρουσία του κατά το διήμερο 09-10 Μαΐου, εις την Ιερά μας Μητρόπολη, λάμπρυνε τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα με κορυφαία αυτή των Εγκαινίων του Ιερού Ναού του Οσίου Πορφυρίου και Καυσοκαλυβίτου.

DSC_8479 DSC_8488 DSC_8498 DSC_8524 DSC_8532 DSC_8536 DSC_8538 DSC_8551 DSC_8577 DSC_8580 DSC_8588 DSC_8592 DSC_8613 DSC_8612 DSC_8623 DSC_8629 DSC_8644 DSC_8645 (1) DSC_8645 (2) DSC_8645 (3) DSC_8645 (4) DSC_8658

Ι. Μ. Λαγκαδά

Διαβάστε ακόμα