Χριστιανική αγωγή των νέων στην Ρουμανία (ΦΩΤΟ)

Του Θωμά Αναστασιάδη
     
Πρωτόκολλο συνεργασίας Κράτους και Εκκλησίας,  για την Ορθόδοξη χριστιανική και θρησκευτική εκπαίδευση της νεολαίας, έχουν υπογράψει το 2014, ο Υπουργός Παιδείας & Έρευνας, ο Πατριάρχης κ.Δανιήλ  και ο Υφυπουργός Θρησκευμάτων της Ρουμανίας. Όπως αναφέρθηκε τότε, “το πρωτόκολλο αποβλέπει στην συνεργασία των τριών θεσμικών οργάνων,  προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας με τη λήψη συνυπευθυνότητας και αρμοδιότητας που προσιδιάζουν σε κάθε υπογράφοντα” . Επίσης, θα επικοινωνούν μεταξύ τους, ανά τρίμηνο και όποτε χρειάζεται, για τυχόν βελτιώσεις.

    Στην συνέχεια με  πρωτοβουλία και πρόταση του Μακαριωτάτου Πατριάρχη, η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου  Ρουμανίας αποφάσισε το 2015 και έχει ανακηρύξει το έτος 2016 ως « Έτος αφιερωμένο στην Ορθόδοξη Χριστιανική Θρησκευτική εκπαίδευση της νεολαίας».  Σε αυτό το πλαίσιο, η Ιερά Σύνοδος έχει ετοιμάσει ένα εθνικό πρόγραμμα.     Διδάσκοντας Χριστιανική εκπαίδευση σταΡουμανόπουλα, σύμφωνα με το πρόγραμμα,  είναι απαραίτητη η ανάδειξη της πνευματικής συγκρότησής τους, με προσανατολισμό την απόκτηση διάκρισης μεταξύ των αιώνιων αξιών και των εφήμερων αξιών.  Η Πίστη  στον Θεό είναι η μεγαλύτερη  “προίκα”  στην ζωή τους,  αφού με την παρουσία και την συμμετοχή τους  στη χριστιανική κοινότητα, καλλιεργούν την αγάπη, τη φιλία, τον σεβασμό για τον πλησίον,  βοήθεια  στους άπορους κ.λ.π. , κ.τ.λ. Η Θρησκεία βοηθά στην μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της σύγχρονης κρίσης ταυτότητας και προσανατολισμού, ενώ προτείνει βιώσιμα μοντέλα όπως η καλοσύνη,  η ευγένεια, η αγάπη στον Θεό και τον πλησίον, η ευγνωμοσύνη και η ευθύνη για το παρόν και το μέλλον,
η αγιότητα, η ανθρώπινη συμβίωση, και τα καλά έργα.

 Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και πραγματοποιούνται σε όλη την επικράτεια της Ρουμανίας πληθώρα εκδηλώσεων.  Στις αρχές του έτους ο Πατριάρχης κ.κ.Δανιήλ, ευλόγησε την έναρξη των εκδηλώσεων, σε κεντρική πλατεία του Βουκουρεστίου,  που ήταν γεμάτη κόσμο.  Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, με το παραπάνω θέμα ως σύνθημα, οι  Επισκοπές, τα Θεολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα
και όχι μόνο,   πραγματοποιούν και είναι σε εξέλιξη συνέδρια, ομιλίες, συμπόσια, σεμινάρια,  ξεναγήσεις κλπ.  με σκοπό να επισημανθεί  η μεγάλη ανάγκη εκπαίδευσης των παιδιών και των νέων με την συνεργασία  της οικογένειας, του σχολείου και της Εκκλησίας.  Προς την ίδια κατεύθυνση, εξ άλλου, θα διοργανωθούν  προσκυνηματικές εκδρομές της Ορθόδοξης Νεολαίας στη χώρα και στο εξωτερικό, σε εκκλησίες και  μοναστήρια με πολιτιστική  κληρονομιά και τόπους  όπου έζησαν μεγάλες πνευματικές μορφές της Ορθοδοξίας και  σχετίζονται με τη ζωή τους

 Αποστολή των εκδηλώσεων της  θρησκευτικής εκπαίδευσης είναι να προσφέρει στους νέους τους  απαραίτητους πνευματικούς
και υπαρξιακούς δεσμούς μεταξύ όλων των γνώσεων που αποκτούν από τη μελέτη άλλων κλάδων και άλλων επιστημών.
Εκπαιδευτικές και κοινωνιολογικές μελέτες έδειξαν στην Ρουμανία ότι  “η διδασκαλία της θρησκείας στα σχολεία, με τις βαθιές έννοιες που δίνει, παίζει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της προσωπικότητας και της ζωής των παιδιών”.

   Το φθινόπωρο του 2016, το Πατριαρχείο Ρουμανίας, μαζί με την Αρχιεπισκοπή  Βουκουρεστίου, θα διοργανώσει μια διεθνή
 συνάντηση  Ορθόδοξων Νεολαιών και Διεθνές Συμπόσιο, στο οποίο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των άλλων αδελφών
 Ορθοδόξων Εκκλησιών.   Τον Οκτώβριο του 2016, στο Πατριαρχείο Ρουμανίας θα πραγματοποιηθεί πανηγυρική συνεδρίαση τηςΙεράς Συνόδου, στην οποία θα παρουσιαστεί μια περίληψη των γεγονότων που διοργανώθηκαν στις επισκοπές της χώρας και του εξωτερικού
σχετικά με το θέμα.  Όλες οι γιορτές και εκδηλώσεις θα  δημοσιοποιούνται από το Κέντρο Τύπου του  Πατριαρχείου Ρουμανίας,   από τα Media των εκκλησιαστικών επαρχιών  και από τα κοσμικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. 

 Η ανωτέρα θεολογική εκπαίδευση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρουμανίας, ενσωματώθηκε στα κρατικά Πανεπιστήμια από το ακαδημαϊκό έτος 1991-1992, διατηρώντας το δικαίωμα να συμμετέχει το Πατριαρχείο στην καθοδήγηση και συντονισμό των διδακτικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και στην πνευματική και θρησκευτική ζωή των θεολόγων φοιτητών. Σήμερα στην Ρουμανία υπάρχουν 15 Πανεπιστημιακές
Θεολογικές Σχολές, σε διάφορες πόλεις της επικράτειας, όπου πάνω από 9.000 θεολόγοι διδάσκουν στα Δημόσια Σχολεία (*). 

   Ακολουθούν μερικές πόλεις και οι δράσεις τους, ενδεικτικά.
   1} Βουκουρέστι: 
       Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης της Ρουμανίας κ.Δανιήλ, συναντήθηκε την Κυριακή 27 Μαρτίου 2016 με εκπροσώπους των  Ορθοδόξων  Χριστιανικών Φοιτητικών Συλλόγων και τηςΟρθόδοξης Χριστιανικής Νεολαίας  Ρουμανίας, στην Πατριαρχική κατοικία στο Βουκουρέστι. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου εθνικού συνεδρίου που πραγματοποίησαν οι ως άνω δύο ενώσεις, με το Πρακτορείο Ειδήσεων basilica.ro  Στην ομιλία του προς τους νέους, ο κ.Δανιήλ τους μίλησε για την “χαρά της ζωής που είναι ο Ιησούς Χριστός”.
 
  2} Κωνστάντα: 
      Tον Μητροπολίτη Τόμιδος κ.Θεοδόσιο, επισκέφθηκαν καθηγητές και φοιτητές της  Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου «Oβίδιος» της Κωνστάντας.  Στο Μητροπολιτικό μέγαρο, τους μίλησε για την ανάγκη σύνδεσης μεταξύ φοιτητών και καθηγητών, η οποία είναι ζωτικής σημασίας στην εκπαίδευση, για την θρησκευτικό-ηθική  ανάπτυξη του χαρακτήρα του ανθρώπου, ώστε να είναι  σε θέση  να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας. Η σημερινή θεολογική εκπαίδευση έχει το ιερό καθήκον να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε  την ισορροπία ανάμεσα στην παράδοση και την καινοτομία.

 3}  Ιάσιο:
      Ομάδα 18 φοιτητών από την την Μολδαβία, επισκέφθηκε το Ιάσιο,  προσκεκλημένη και φιλοξενούμενη από τον Σύλλογο Φοιτητών του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας του  Ιασίου. Τρεις ημέρες οι επισκέπτες είχαν ένα γεμάτο πρόγραμμα, ξεναγήσεων σε εκκλησιαστικά και ιστορικά μνημεία  της πόλης και των πέριξ. Όπως τον Καθεδρικό Ναό του Ιασίου, το Μοναστήρι “Τρεις Ιεράρχες”,  Παλάτι του Πολιτισμού,
 το Πανεπιστήμιο που φέρει το όνομα “Αλέξανδρος Ιωάννης Α’ Κούζας”, ο οποίος ήταν ηγεμόνας της Βλαχίας και Μολδαβίας,  την Εθνική Λυρική Σκηνή και άλλα αξιοθέατα.  Στη συνέχεια πήγαν  στον  Ραδιοφωνικό Σταθμό, όπου σε ζωντανή εκπομπή,  οι νέοι είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν απευθείας με πολλούς  ακροατές στη χώρα. Τέλος, επισκέφθηκαν την Μητρόπολη Ιασίου,   όπου τους υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος κ.Θεοφάνης, ο οποίος τους ξενάγησε στο  Μητροπολιτικό Μέγαρο, τους ευχαρίστησε  για την επίσκεψή τους και τους ευχήθηκε καλή πρόοδο.
 4} Τρανσυλβανία:
       Ομάδα ερασιτεχνικού θεάτρου δημιουργήθηκε στην Μητρόπολη Τρανσυλβανίας, με την ευλογία του σεβ. Σιμπίου  κ.Λαυρεντίουκαι την συνεργασία της Επιτροπής Πολιτισμού της  Δημαρχίας.  Στον θίασο συμμετέχουν, από την εκκλησιαστική επαρχία Σιμπίου, πρωτεύουσας του πάλαι ποτέ Πριγκιπάτου της Τρανσυλβανίας, νέοι και έφηβοι ηλικίας μεταξύ 13 και 18 ετών,  που έχουν έφεση και  ταλέντο στην υποκριτική.  Τα μαθήματα γίνονται κάθε Σάββατο απόγευμα, μετά την παρακολούθηση του Εσπερινού. Καθηγητές διαθέτει η Δημαρχεία  και συντονίζουν οι ιερείς  π.Δανιήλ και π.Κωνσταντίνος.  
 5} Μπακάου:
       Mε την ευλογία του Αρχ/που Ρωμάν  & Μπακάου κ.Ιωακείμ, την Κυριακή 29-5-16 μετά την Θεία Λειτουργία, πραγματοποιήθηκε παράσταση παραδοσιακών χορευτικών ομάδων στην πόλη Moineşti, με την συνεργασία του  Γραφείου Πολιτισμού του ΔήμουΜπακάου. Ο Αρχιερατικός επίτροπος π.Νικόλαος συνεχάρη τους νέους και τους θεατές, και δήλωσε: Η λαϊκή παράδοση απασχολεί και αποτελεί προτεραιότητα της εκκλησίας μας.  Χαιρόμαστε για την παρουσία τόσων πολλών νέων ανθρώπων ντυμένων με τις παραδοσιακές τους φορεσιές. Αυτοί θα παραδώσουν την κληρονομιά των προγόνων μας στις μελλοντικές γενιές, ώστε να μην διαγραφεί   η Ρουμανική Ορθόδοξη χριστιανική ταυτότητά μας.
1) Bουκουρέστι 28-3-2016 3} Iάσιο (1) Έναρξη.  (1) 3} Iάσιο (2) 2) Κωστάντζα 3} Iάσιο (7) 3} Iάσιο (8) 3} Iάσιο (9) 3} Iάσιο (6) 3} Iάσιο (5) 3} Iάσιο (3) 3} Iάσιο (4) 4} Τρανσυλβανία (1) 4} Τρανσυλβανία (2) 5} Μπακάου (1) 5} Μπακάου (2) 5} Μπακάου (3) 5} Μπακάου (4) 5} Μπακάου (5)  Ο Αρχ-πος κ.Ιωακείμ Έναρξη.  (2) Έναρξη.  (3)
Διαβάστε ακόμα
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin