Αρχιεπίσκοπος Αθηνών: “Με ενότητα και όχι υπονόμευση θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε” (ΦΩΤΟ)
Άρχων (16784 Άρθρα)
Κοινοποιήστε

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών: “Με ενότητα και όχι υπονόμευση θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε” (ΦΩΤΟ)

Με την ευχή να υπάρχει ενότητα και όχι αλληλουπονόμευση, διότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε ολοκλήρωσε την ομιλία του στον εσπερινό στον ιερό ναό Αγίου Ελευθερίου Ελευθερουπόλεως ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε σήμερα στην Ιερά Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως, κατόπιν προσκλήσεως του Μητροπολίτη κ. Χρυσοστόμου, για την εορτή του Αγίου Ελευθερίου, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτη Συμεών Βολιώτη.
Το απόγευμα χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό, ενώ συγχοροστάτησαν ο Μητροπολίτης Μποτσουάνας κ. Γεννάδιος και ο οικείος Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος. Παρέστησαν οι Τοπικές Αρχές, Εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, τοπικών συλλόγων, φορέων και οργανισμών, κληρικοί από όλη την περιφέρεια της Μητρόπολης και πιστοί από την ευρύτερη περιοχή.

Ο Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του τονίζοντας πως «από καιρό η πόλη και η Επαρχία μας περίμενε αυτή την επίσκεψή σας. Διότι σας είχε γνωρίσει από κοντά, αρκετά χρόνια πριν η Θεία Πρόνοια σας ανεβάσει στον πρώτο εκκλησιαστικό Θρόνο της πατρίδος μας και σας αξιώσει να είσθε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Είχε καλά γνωρίσει από κοντά το πλήρωμα της Μητροπόλεώς μας όχι μόνο την πραοτάτη και συμπαθή φυσιογνωμία σας αλλά και το ήθος σας το ευαγγελικό και το κήρυγμα σας το σεμνό και εποικοδομητικό. Επί των ημερών του αειμνήστου προκατόχου μας κυρού Ευδοκίμου, ως Μητροπολίτης Θηβών, τιμούσατε σχεδόν ανελλιπώς κατ’ έτος την πάνδημη εορτή του λαοφιλούς πολιούχου μας αγίου Μηνά. Συλλειτουργούσατε με τον φίλτατό σας ταπεινό ιεράρχη της Ελευθερουπόλεως, διδάσκατε τον ευσεβή λαό μας και τον αγιάζατε με την λαμπρά εσπερινή λιτανεία».

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη για την πρόσκληση και αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία που έχει μαζί του κατά την τρέχουσα Συνοδική περίοδο. Μίλησε για τα προβλήματα και τις αγωνίες που έχουν οι άνθρωποι υπογραμμίζοντας πως «καλείται η Εκκλησία να είναι ενωμένη για αυτούς τους ανθρώπους. Και αυτή η ενότητα να γίνεται πράξη στον κλήρο». Εκτός από την ενότητα χρειάζεται και η πίστη, επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος, και αναφέρθηκε στο προνοιακό έργο της Εκκλησίας που ενισχύεται από τους πιστούς. «Είναι συγκινητική η προσφορά των ανθρώπων», είπε ο Αρχιεπίσκοπος, συμπληρώνοντας πως «έτσι θα ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ότι «η αποστολή της Εκκλησίας δεν είναι η εξουσία. Δεν είναι δικό της έργο. Ο Κύριος έλεγε ότι δεν ήρθε για να τον υπηρετήσουν, αλλά για να διακονήσει και αυτός είναι ο σκοπός της Εκκλησίας».

Αναφέρθηκε, επίσης, στις επισκέψεις του στις Μητροπόλεις και χαρακτήρισε συγκινητική τη συμμετοχή του κόσμου στις ακολουθίες, ενώ υπογράμμισε πως «τελευταία ακούμε πολλά για χωρισμό της Εκκλησίας. Στην ποιμαντική της Εκκλησίας, όμως, δεν υπάρχει τέτοιος λόγος. Κι αυτό γιατί όλοι είναι ελεύθεροι. Όποιος θέλει έρχεται. Και μάλιστα, όταν, κατά την Ευαγγελική Περικοπή, ο γιος πήρε την περιουσία και την σπατάλησε ο πατέρας τον περίμενε και όταν γύρισε δεν τον μάλωσε, αλλά τον κάλεσε πάλι στο σπίτι. Αυτή είναι η ποιμαντική της Εκκλησίας. Είναι η μάνα όλων των ανθρώπων. Και αυτοί που φεύγουν αν το θελήσουν μπορούν να γυρίσουν».

Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για την προσφορά της Εκκλησίας την εποχή του αγώνα, αλλά και για την δύναμη που προσφέρει η ενότητα. «Θα ήταν μεγάλο λάθος να περιμένουμε λύση των προβλημάτων από τους ξένους» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος σημειώνοντας πως «η δύναμή μας είναι η ενότητα. Και σε αυτό η Εκκλησία έχει μεγάλη αποστολή και πρέπει με επιμονή να εργάζεται, διότι όταν το πλοίο βυθιστεί, θα είμαστε όλοι μέσα». Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε να υπάρχει ενότητα και όχι υπονόμευση, γιατί μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα και θα προχωρήσουμε.

ecclesia.gr

Εκτύπωση

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment