Φίλης: “Δεν είναι δυνατόν να υποκλινόμαστε στην εκκλησιαστική εξουσία” (ΒΙΝΤΕΟ)
Ο Άρχων (2917 Άρθρα)
Κοινοποιήστε

Φίλης: “Δεν είναι δυνατόν να υποκλινόμαστε στην εκκλησιαστική εξουσία” (ΒΙΝΤΕΟ)

«Δεν είναι δυνατόν να υποκλινόμαστε στην εκκλησιαστική εξουσία και να αφήνουμε τη δυνατότητα στους εκκλησιαστικούς ανώτατους παράγοντες να παρεμβαίνουν στη συγκρότηση κυβερνήσεων και προγραμμάτων σπουδών στα σχολεία» ανέφερε ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης μιλώντας πριν από λίγο στη Βουλή, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

«Βλέπουμε σε διάφορες περιοχές, στη βάση υπαρκτών προβλημάτων που πρέπει να προσέξει η κυβέρνηση, να διαμορφώνονται μέτωπα ανάμεσα σε χρεοκοπημένους πολιτευτές, σε δημάρχους οι οποίοι υπάρχουν για να χαϊδεύουν αυτιά και σε εκκλησιαστικούς παράγοντες. Όλοι αυτοί κερδοσκοπούν με στόχο την επάνοδο στην εξουσία, αλλά ποια εξουσία; Έτσι θα φτιάξουμε τη νέα Ελλάδα; Με τέτοιες αξίες και τέτοια ιδανικά; Το κεντρικό ζήτημα, πέρα από το οικονομικό θέμα, είναι με ποιες αξίες θα υπάρξει έξοδος από την κρίση. Η εργασία είναι προφανώς μια αξία τέτοια και η δημοκρατία. Αλλά είναι δυνατόν να αφήσουμε στο απυρόβλητο αυτής της δύσκολης μάχης εξουσίες οι οποίες ευθύνονται και αυτές για τη σημερινή κρίση; Όπως είναι η εκκλησιαστική εξουσία; Είναι δυνατόν να υποκλινόμαστε να αφήνουμε, όσο αφήνουμε, με διάφορους συμβολικού τύπου κινήσεις- ελπίζω να μην είναι και ουσιαστικές κινήσεις στο μέλλον- να αφήνουμε τη δυνατότητα στους εκκλησιαστικούς ανώτατους παράγοντες να παρεμβαίνουν στη συγκρότηση κυβερνήσεων και προγραμμάτων σπουδών στα σχολεία;», σημείωσε ο Νίκος Φίλης.

Αναφερόμενος  στα εθνικά ζητήματα ο κ. Φίλης σημείωσε: «Έχουν ξαναρχίσει οι συζητήσεις για το Κυπριακό. Οι συνομιλίες με το Καστελόριζο και εννοώ την πρόσφατη εμπειρία, δεν είναι δυνατό να πάνε μαζί και είναι ευθύνη της κυβέρνησης η οποία προγραμματικά, αξιακά, δημοκρατικά έχει αναλάβει την ευθύνη της συνεργασίας με την κυπριακή κυβέρνηση, είναι ευθύνη να διασφαλίσει πλαίσιο ώστε οι συνομιλίες να εξελιχθούν κατά τον καλύτερο τρόπο χωρίς βιασύνη και χωρίς παλινδρόμηση σε εθνικιστικά στερεότυπα».

Για όσους διακινούν σενάρια εκλογών, είπε ότι «βιάζονται να ράψουν υπουργικά κοστούμια αλλά θα παραμείνουν τα κοστούμια τους στην γκαρνταρόμπα για πολύ καιρό».

 

 

enikos.gr

Εκτύπωση

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment