Ο Μητροπολίτης Σουηδίας στη βράβευση του Δημάρχου Λέσβου από το Ίδρυμα Ούλοφ Πάλμε
Κοινοποιήστε

Ο Μητροπολίτης Σουηδίας στη βράβευση του Δημάρχου Λέσβου από το Ίδρυμα Ούλοφ Πάλμε

Σε μία σεμνή τελετή στο Σουηδικό Κοινοβούλιο έλαβε χώρα στις 30 Ιανουαρίου 2017 η απονομή βραβείων Ούλοφ Πάλμε 2016 στους Δημάρχους Λέσβου κ. Σπυρίδωνα Γαληνό και Λαμπεντούσα Ιταλίας κ. Giusi Nicolini. Παρόντες ήταν οι Εξοχ. Πρέσβεις της Ελλάδος κ. Δημήτριος Τουλούπας και της Κύπρου κ. Ανδρέας Κακουρής, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας, η σύζυγος του αείμνηστου Ούλοφ Πάλμε η οποία και απένημε τα βραβεία και αρκετές προσωπικότητες  της πολιτικής ζωής της χώρας. Το Ίδρυμα βράβευσε τη γενναιότητα, τις θυσίες και τον ανθρωπισμό που επέδειξαν οι  δύο δήμαρχοι και οι κάτοικοι των νησιών τους απέναντι στους πρόσφυγες.

«Το όνομα της Λέσβου βρίσκεται στα χείλη όλων των ανθρώπων, οι οποίοι βλέπουν σ’ αυτήν πηγαίο ανθρωπισμό και αλληλεγγύη, βλέπουν την κοινωνία που οραματίστηκε ο Ούλοφ Πάλμε. Οι συμπολίτες μου πράττοντας το ανθρωπιστικό τους καθήκον, διαχειρίστηκαν υποδειγματικά μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση με έναν τρόπο που συντάραξε τη διεθνή κοινότητα και έδειξε σε όλο τον κόσμο την πραγματική εικόνα του», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο κ. Γαληνός.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον κ. Γαληνό και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την έδρα της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας στη Στοκχόλμη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, 31 Ιανουαρίου 2017, στις εγκαταστάσεις του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου. Τον κ. Γαληνό συνόδευσε ο Εξοχ. Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Δημήτριος Τουλούπας, η σύζυγος του Δημάρχου, ο γιός του κ. Μιχαήλ – Μίμης Γαληνός και ο συνεργάτης του κ. Μάριος Ανδριώτης.

Οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου ενημερώθηκαν για την ιστορία του ναού και τις προσπάθειες της εκ βάθρων ανακαίνισής του.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο κ. Γαληνός πληροφόρησε τον Σεβασμιώτατο για την παρούσα κατάσταση στο νησί της Λέσβου, αλλά και για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που καθημερινά αντιμετωπίζουν ως αποτέλεσμα του μεγάλου αριθμού προσφύγων που καλούνται να φιλοξενήσουν.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε στον κ. Γαληνό την πάγια θέση και στάση της Εκκλησίας, η οποία με όλες της τις δυνάμεις βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών,  συμπαραστεκόμενη στο επίσημο Ελληνικό κράτος, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην επίσκεψη με ιδιαίτερο συμβολισμό της Α. Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, της Α. Μακαριότητος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και της Α. Α. του Πάπα Φραγκίσκου στον καταυλισμό της Μόριας. Αναφέρθηκε στον γνωστό στους παρισταμένους από το εθελοντικό του έργο και τις οργανωτικές του ικανότητες Αιδ. π. Χριστόφορο Schuff,  Ορθόδοξο κληρικό από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που υπηρετεί στη Νορβηγία και με προσωπικές του δαπάνες βρίσκεται τακτικά στη Λέσβο, στο πλάι των προσφύγων.

Μετά το πέρας της συζήτησης, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον κ. Γαληνό για την τιμητική επίσκεψη του στην ιστορική επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου στη Σκανδιναυΐα και του πρόσφερε την μελέτη του για τη διακονία του Αγίου Νεκταρίου στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου για καλή επιστροφή, καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχουν επωμισθεί και την διαβεβαίωση ότι θα βρίσκονται στις προσευχές του.

Φωτογραφικό υλικό: Björn Qvarfordt, Μάριος Ανδριώτης και Μιχαήλ Μίμης Γαληνός

Ι. Μ. Σουηδίας

Εκτύπωση

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment