Με λαμπρότητα ο εορτασμός της Αγίας Κυριακής στον Πύργο (ΦΩΤΟ)

Με κάθε μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα καθώς επίσης με την παρουσία πλήθους φιλέορτων Χριστιανών, εορτάσθηκε και φέτος στον Πύργο, η μνήμη της λαοφιλούς Αγίας Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Κυριακής της Αθληφόρου.

Η εορταζομένη Αγία ήταν «δώρο Θεού και καρπός προσευχής», των ευλαβών Χριστιανών γονέων της, του Δωροθέου και της Ευσεβίας, οι οποίοι την ανέθρεψαν «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου», διακρινόμενη από πολύ νωρίς για την σωφροσύνη και τα ποικίλα χαρίσματά της.
Η Αγία Κυριακή μαζί με τους ευλαβείς γονείς της, αφού περπάτησε τον δρόμο της αγιότητας, που είναι ο δρόμος της αιωνίου ζωής, αξιώθηκε στην συνέχεια να γίνει ένα από τα Ιερά θύματα των τελευταίων αρχαίων διωγμών της Χριστιανικής μας Εκκλησίας.
Δια του φρικτού μαρτυρίου της, κατά το οποίο υπήρξε το ίδιο ηρωϊκή με τους άνδρες, έφυγε για την Άνω Ιερουσαλήμ ως αγνή και καλλιπάρθενος νύμφη του Χριστού, ενώθηκε η μακάρια ψυχή της με τον Νυμφίο της Χριστό, αιωνίως και κατέστη έτσι ένα εύοσμο άνθος πίστεως, ευσέβειας, αγνότητας, ηρωϊσμού και καρτερίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Οι Θρησκευτικές εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στον ομώνυμο και περικαλλή Ιερό Ναό της εορταζομένης Αγίας και άρχισαν την παραμονή της εορτής με την τέλεση του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού μετ’ αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου, ο οποίος πλαισιωνόταν από τους Αιδεσ.  
π. Ανδρέα Μαντζαβίνο, π. Χαράλαμπο Αθανασόπουλο,  π. Γρήγοριο Πάπαρη, π. Παντελεήμων Παπαηλιού, π. Βασίλειο Λαγκαδινό, π. Νικόλαο Κατσηδήμα,  π. Άγγελο Ζέζα, π. Θεόδωρο Γκοτσόπουλο και π. Ρωμανό Καββαθά.
Την κυρία ημέρα της εορτής, τελέσθηκε η Ιερή ακολουθία του Όρθρου μετ’ αρτοκλασιών και εν συνεχεία η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία υπό του Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Φιλάρετου Σπανόπουλου, ο βοηθουμένου υπό των Αιδεσιμοτάτων π. Χαραλάμπους Αθανασοπούλου, π. Βασιλείου Λαγκαδινού, π. Παναγιώτου Δημητρακοπούλου και π. Θεοδώρου Λαμπροπούλου.
Κατά την διακονία του Θείου Λόγου τόσο ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, όσο και ο Ιεροκήρυκας π. Φιλάρετος Σπανόπουλος, αναφέρθησαν με γλαφυρό τρόπο και σαφήνεια στα σωτήρια διδάγματα για την πνευματική μας ζωή που πηγάζουν από τον βίο και την πολιτεία της τιμωμένης Αγίας Κυριακής της  Αθληφόρου,  η οποία είναι δείκτης πορείας και αποτελεί πηγή φωτισμού και έμπνευσης για την παραπαίουσα κοινωνία μας.
Οι Θρησκευτικές και λατρευτικές αυτές εορταστικές εκδηλώσεις, περατώθηκαν το απόγευμα της εορτής με την τέλεση του Παρακλητικού Κανόνος της εορταζομένης Αγίας Κυριακής, υπέρ Υγείας και Θείας βοηθείας των Χριστιανών της Ενορίας και της πόλεως του Πύργου εκτενέστερα.
Εκ του Ι. Ναού
Διαβάστε ακόμα