Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ι. Μ. Λαγκαδά (ΦΩΤΟ)

Η μεγάλη Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος εορτάσθηκε μετά πάσης λαμπρότηττος και ιεροπρέπειας, εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, κατά το διήμερο της 5ης και 6ης του τρέχοντος μηνός Αυγούστου.

Ο Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής, κατά τον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιὼτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης πλαισιούμενος από τον Ιερό Κλήρο της Μητροπόλεως, ετελέσθη εις τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της Ενορίας του Δρακοντίου, όπου εν συνεχείᾳ πραγματοποιήθηκε και η Ιερά Λιτάνευση της σεπτής εικόνος της Μεταμορφώσεως πέριξ του Ναού και των κεντρικών δρόμων της περιοχής.

Την κυριώνυμο ημέρα της Δεσποτικής Εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά προέστη της Ιεράς Πανηγύρεως της φερώνυμης Μονής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, η οποία και ευρίσκεται εις την περιοχή του Σοχού.

Μεταξύ του πολυπληθούς εκκλησιάσματος, το οποίο προσήλθε με κατάνυξη και ευλάβεια, για να παρακολουθήσει την Ιερά Αγρυπνία και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η οποία ετελέσθη συμφώνως προς το αγιορείτικο τυπικό,ήταν καιαντιπροσωπεία μοναχών από την Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους καθώς επίσης και μοναχοί και μοναχές από τα Μοναστήρια και τα Ησυχαστήρια της επαρχίας μας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης τόνισε πως ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός φανερώνει στα μάτια των μαθητών και δια των μαθητών Του σε όλο τον κόσμο πως η ζωή στην οποία ζούμε δεν έχει μόνο τη μορφή και την όψη που βλέπουμε στην καθημερινότητα της, αλλά υπάρχει και κάτι άλλο που είναι σημαντικότερο και ουσιαστικότερο και αυτό δεν είναι άλλο από τη Δόξα του Ουρανού που είναι η δόξα της Αφθαρσίας, είναι η δόξα της Αθανασίας είναι το Φως της Ζωής.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ο Κύριος προ του εκουσίου Πάθους Του, πριν το φρικτό μαρτύριο, πριν την Ταφή, πριν την Ανάσταση πριν την εις ουρανούς Ανάληψη έρχεται και παραλαμβάνει τους μαθητές Πέτρο, Ιάκωβο και Ιωάννη και ανεβαίνουν εις το όρος Θαβώρ και κατά τη διάρκεια της προσευχής αποκαλύπτεται στα μάτια των μαθητών Του η Δόξα την οποία είχε ο Κύριος και την οποία μέχρι εκείνη την ώρα δεν μπορούσαν να δουν.Έβλεπαν θαύματα και άλλα θαυμαστά γεγονότα, άκουγαν το λόγο Του τον ισχυρό αλλά αυτή τη στιγμή ακούνε την ίδια τη φωνή του Θεού Πατρός να επιμαρτυρεί και να λέγει «Οὗτος ἐστίν ὁ υἱός μου ὁ ἀγαπητόςἐν ᾧ εὐδόκησα». Από την άλλη βλέπουν τον Κύριο να συνομιλέι με δύο προφήτες, με τον Μωυσή και τον Ηλία. Με τον Μωυσή ο οποίος εγεύσατο θανάτου και με τον Ηλία ο οποίος πυρφόρος ανεβαίνει δια του άρματος εις τον ουρανό ευρισκόμενος εν ζωῇ, για να δείξει ακριβώς οτι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός είναι Αρχηγός της ζωής και είναι Κύριος και τον κεκοιμημένων και των ζώντων.Όταν δέ τελείωσε το μυστήριο της μεθέξεως των αγίων Μαθητών και Αποστόλων εις την φανερωθείσα προς αυτούς δόξα δια της χάριτός Του, τότε είπαν το περίφημο «καλόν ἐστινἡμᾶςὧδεεἶναι».

Κλείνοντας την ομιλία του προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης υπεγράμμισε πως στη ζωή μας καθημερινώς γευόμαστε πικρίες, δοκιμασίες, προβλήματα, δυσκολίες, αρρώστια, πόνο, φτώχεια.Σε όλες αυτές τις καταστάσεις τις δύσκολες έχουμε όλοι τη δυνατότητα να σταθούμε ενώπιον του Θεού σε στάση προσευχής και να ξεφύγουμε από όλα παρακαλώντας Τον και επικοινωνόντας μαζί Του. Και με αυτό τον τρόπο  ανοίγει μια άλλη διάσταση στη ζωή μας, ανοίγει η διάσταση του Ουρανού και μπορούμε να δεχθούμε κατά το μέτρο της δεκτικότητός μας την ευλογία την Ουράνιον και να έρθει και σε εμάς ο φωτισμός, η χάρις, η χαρά και η ευλογία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Προ της απολύσεως της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Ιωαννίκιος Κοτσώνης, εξέφρασε λόγους ευχαριστίας προς τον Σεπτό Ποιμέναρχη μας, κατά πρώτον διότι προέστη της Πανηγύρεως και κατά δεύτερον δια την ιδιατέραν συμπαράσταση και αγάπη που επιδεικνύει δια την γενικότερη μοναχική ζωή της επαρχίας, δίδοντας μέσα από αυτή την αγάπη του, κουράγιο και δύναμη, ώστε να συνεχίζεται ο αγώνας και το φιλοχρίστον έργον που επιτελείται μέσα σε αυτές, ενώ τέλος ευλογήθηκαν και οι προσφερόμενοι, όπως προβλέπει η παράδοση της Εκκλησίας μας, καρποί της Αμπέλου, οι οποίοι και μοιράστηκαν προς το παριστάμενο εκκλησίασμα μαζί με το Αντίδωρο.

Εν συνεχείᾳ, ο Σεβασμιώτατοςκ.κ. Ιωάννης μετέβη εις τον προσφάτωςανακαινισθέντα παλαιόενοριακό ιερό ναό της περιοχής του Κολχικού, οπού ομίλησε επικαίρως και ευλόγησε κατά την τάξη της Αγίας μας Εκκλησίας τον καρπό της αμπέλου ως επίσης και την απαρχή των Ιερών Πανηγύρεων, αφού ο Ιερός Ναός,παρόλο που είναι αφιερωμένος στην Αγία  Οσιοπαρθενομάρτυρα Παρασκευή, κατά την παράδοση πανηγύριζε τόσο στην εορτή της Αγίας Παρασκευής όσο και την ημέρα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

Ι. Μ. Λαγκαδά

Διαβάστε ακόμα