Το χρονικό της απελευθέρωσης μέσα από την καστοριανή ντοπιολαλιά (ΦΩΤΟ)
Άρχων (18856 Άρθρα)
Κοινοποιήστε

Το χρονικό της απελευθέρωσης μέσα από την καστοριανή ντοπιολαλιά (ΦΩΤΟ)

Επετειακή εκδήλωση για την απελευθέρωση της πόλεως από τον τουρκικό ζυγό πραγματοποίησε η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, στα πλαίσια των εορτασμών για τον Πολιούχο Άγιο Μεγαλομάρτυρα Μηνά και τη συμπλήρωση 105 χρόνων ελεύθερου βίου.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Ξενοδοχείο «Έσπερος» και είχε ως θέμα «Το χρονικό της απελευθέρωσης μέσα από την καστοριανή ντοπιολαλιά και τη γλώσσα των εφημερίδων της εποχής».

Ομιλητές ήταν η κα Μαρούλα Γκαμπέση, γνωστή για την ενασχόλησή της με τη λαογραφία της Καστοριάς και την τοπική ιστορία και ο κ. Λεωνίδας Πουλιόπουλος, Οικονομολόγος και ερευνητής της τοπικής μας ιστορίας.

Σε συγκινησιακό κλίμα παρουσιάστηκε η διαχρονική σχέση των κατοίκων της Μακεδονίας μας με τη ζωή της Εκκλησίας και φωτίστηκαν άγνωστες σε πολλούς πτυχές της απελευθέρωσης του τόπου μας.

Την μέρα του Αη-Μηνά χτύπησαν οι καμπάνες, οι γυναίκες ζύμωναν ψωμιά και έβαφαν κόκκινα αυγά, γιατί ήρθε η ανάσταση! Ο ελληνικός στρατός, με μπροστάρη τον Αγιού Μηνά, ελευθέρωνε την πόλη των Καστοριέων, και απάλλαξε τους Έλληνες μετά από 500 και πλέον χρόνια σκλαβιάς από τον τουρκικό ζυγό.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε και συνεχάρη τους ομιλητές και συμβούλευσε πως θα πρέπει να βρισκόμαστε και να ζούμε τη ζωή της Εκκλησίας, όπως ακριβώς και η πρόγονοί μας. και έκλεισε λέγοντας πως δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει πως τον καθοριστικότερο ρόλο στην απελευθέρωση της πατρίδος μας διαδραμάτισε ο Κλήρος και η Εκκλησία.

Ι. Μ. Καστορίας

Εκτύπωση

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment