Ολοκληρώθηκε η Αγιογράφιση του Ησυχαστηρίου στην Ι. Μ. Σουηδίας (ΦΩΤΟ)
Άρχων (12967 Άρθρα)
Κοινοποιήστε

Ολοκληρώθηκε η Αγιογράφιση του Ησυχαστηρίου στην Ι. Μ. Σουηδίας (ΦΩΤΟ)

Την Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2017, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας προέστη της Θείας Λειτουργίας στο Ησυχαστήριο του ΑγίουΝικολάου στην πόληRättvik (Ρέττβικ) της Σουηδίας και στη συνέχειατέλεσε το μνημόσυνο του ιδρυτού του Ησυχαστηρίου, μακαριστούΙερομονάχουΕυσεβίουΒίττη, με τησυμμετοχήτου Παν. Αρχιμανδρίτου κ. Αλέξανδρου Λουκάτου, Ιερατικώς Προϊσταμένου του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο, και μελών του χριστεπωνύμουπληρώματος της τοπικήςΕκκλησίας. Τους ύμνους έψαλλαν οι Δρ. Γεώργιος Σιδεράς και κ. Δημήτριος Μπατσέλας.

Στο τέλος της ευχαριστιακής συνάξεως, ο επίσκοπος σκιαγράφησε την προσωπικότητα του μακαριστού π. Ευσεβίου, χαρακτηρίζοντάς τον ως τον θεμελιωτή του Ορθόδοξου μοναχισμού στη Σκανδιναυΐα και ευχήθηκε σύντομα να επανδρωθεί το ησυχαστήριο με μία άξια και αφοσιωμένη αδελφότητα.

Ακολούθησεγεύμαγια τους προσκυνητές, πολλοί εκ των οποίων ήλθαν από τη Στοκχόλμη και την ευρύτερη περιοχή. Την οργάνωση προσέλευσης των προσκυνητών είχε αναλάβει η κ. Χριστίνα Χρυσοβέργη, την οποία ευχαρίστησε ο ποιμενάρχης για την πολυετή αφοσίωσή της στον μακαριστό πνευματικό της πατέρα, Γέροντα Ευσέβιο Βίττη, και στην μέχρι τούδε ποικιλότροπη υποστήριξή της στο έργο του Ησυχαστηρίου. Εκ παραλλήλου, ευχαρίστησε τους προσκυνητές και δωρητές που συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της αγιογραφήσεως, καθώς και τον κ. Γεώργιο Τζανή για την προετοιμασία του γεύματος, προσφορά ανωνύμου δωρητού, εις μνήμην του αδελφού του Νικολάου.

Παρόντες στην πανήγυρη του ησυχαστηρίου ήταν, επίσης, ο αγιογράφος κ. Μιχαήλ Ανδρούτσος εξ Ιωαννίνων και οι συνεργάτες του κ.κ. Δημήτριος Ανδρούτσος, Σπυρίδων Μέτσης και Χρήστος Αυγήτας, οι οποίοι ήλθαν επί τούτου για να τοποθετήσουν εντός του Ιερού Βήματος του ησυχαστηρίου τις εικόνες (τοιχογραφίες σε φυσικό μέγεθος) των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου Πατριαρχών Αλεξανδρείας και των Οσίων Παϊσίου του Αγιορείτου και Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, όπως επίσης και τις εικόνες του Αποστόλου Βαρθολομαίου, προς τιμήν της Α. Θ. Παναγιότητοςτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, και του Αγίου Ευσεβίου Επισκόπου Σαμοσάτων, εις μνήμην του μακαριστού π. Ευσεβίου, δεξιά και αριστερά του τέμπλου.

Ακριβώς ένα χρόνο πριν,και συγκεκριμένα στις 4 Δεκεμβρίου 2016, είχε προηγηθεί η τοποθέτηση, πέριξ της αψίδος του Ιερού Βήματος, των εικόνων των ΑγίωνΙωάννου του Χρυσοστόμου, Γρηγορίου του Θεολόγου, Βασιλείου του Μεγάλου, Σπυρίδωνος Τριμυθούντος του εν Κερκύρα, Διονυσίου Αιγίνης του εν Ζακύνθω και Γερασίμου του εν Κεφαλληνία, καθώς και η εικόνα του Χριστού στον αρχιερατικό θρόνο, τις οποίες οι ως άνωαγιογράφοι ιστόρησαν. Επίσης, ο Εσταυρωμένος εντός του Ιερού Βήματος και οι εικόνες του τέμπλου είναι έργα των ιδίων αγιογράφων.

Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τους εν λόγω αγιογράφους για το ταλέντο τους και τους ευχαρίστησε για τον κόπο στον οποίο υπεβλήθησαν,εν μέσω σφοδρής χιονοπτώσεως, να ταξιδεύσουν από την Ελλάδα για να επισκεφθούν το Ησυχαστήριο του Αγίου Νικολάου και να το κοσμήσουν με τα έργα τους.

Το ησυχαστήριοιδρύθηκεαπό τον μακαριστό π. ΕυσέβιοΒίττη το 1973, μετά δε την οριστικήμετάβασή του στην Ελλάδα το 1980 και την κοίμησή του, τησυντήρηση του ησυχαστηρίουανέλαβε ο σύλλογοςφίλων του ησυχαστηρίου, γνωστός με την επωνυμία “ΟρθόδοξηΑδελφότητα ‘ΑγιοςΝικόλαος'”. Το ησυχαστήριοκατεστράφηολοσχερώςαπόπυρκαγιά τον Οκτώβριο του 2010 και μετά την ανέγερση του νέουκτιρίουέμεινεακατοίκοιτομέχρι τον Οκτώβριο του 2014,όπουμετεβιβάσθη στην Ι. ΜητρόποληΣουηδίας, η οποία και ανέλαβε την ολοκλήρωση της εκ βάθρωνανακαινίσεώς του και τον πλήρηεξοπλισμό του. Το εν λόγωησυχαστήριοείναι το πρώτοΕλληνορθόδοξομοναστήρι στη Σουηδία και σε ολόκληρη την Σκανδιναυΐα.

Το φωτογραφικό υλικό είναι προσφορά του Παν. Αρχιμανδρίτου κ. ΑλέξανδρουΛουκάτου και του κ. Νικολάου Κίτσιου.

I. M. Σουηδίας

Εκτύπωση

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment