Ονομαστήρια του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Εσθονίας Στεφάνου

Με λαμπρότητα και εν μέσω πυκνού εκκλησιάσματος εορτάστηκαν τα ονομαστήρια του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Εσθονίας κ.κ. Στεφάνου, σήμερα 27 Δεκεμβρίου, ημέρα μνήμης του πρωτομάρτυρος και πρωτοδιακόνου Στεφάνου.

Ο Σεβ. Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ.κ. Στέφανος χοροστάτησε στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ενώ μαζί του συγχοροστάτησαν οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Τάρτου κ. Ηλίας, Πάρνου και Σάαρε κ. Αλέξανδρος και Χριστουπόλεως κ. Μακάριος, Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Πάρνου και Σάαρε κ. Αλέξανδρος ομίλησε εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Εσθονίας ευχόμενος υγεία και μακροημέρευση στον εορτάζοντα Πρόεδρό της,τονίζονταςπαράλληλα την προσφορά του στην Εκκλησία της Εσθονίας,ιδιαίτερα μετά την επανενεργοποίηση του Αυτονόμου Εκκλησιαστικού καθεστώτος. Εκ μέρους της Συνόδου προσέφερε στον εορτάζοντα Ιεράρχη ένα αρχιερατικό μπαστούνι.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος, ο οποίος αναφερόμενος στο πρόσωπο του Αγίου Στεφάνου υπογράμμισε την αναφορά του αποστολικού αναγνώσματος «πλήρης πνεύματος αγίου»,και σημείωσε ότι η φράση αυτή για Άγιο Στέφανο ταιριάζει απόλυτα και με την ποιμαντορία του Μητροπολίτου Στεφάνου που είναι «πλήρης πνεύαμτος αγίου», ενώ δεν έλειψε να αναφερθεί στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και στην συμβολή του Οικουμενικού Θρόνου στην πορεία της Αυτονόμου Εκκλησίας της Εσθονίας καθώς και στα τιμητικά αισθήματα που τρέφει η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως για τον Μητροπολίτη Στέφανο.

Ο εορτάζων Ιεράρχης με συγκίνησε ευχαρίστησε τους ομιλητές, τους παρευρισκόμενους ιερείς και το λαό και τους παρακάλεσε να προσεύχονται για την πορεία του και τη διακονία του στην Εσθονική Εκκλησία. Σημείωσε τη σημασία που έχει για την Ορθόδοξη Εκκλησία η ευδοκία του Θεού,στην οποία πρέπει να πιστεύουμε. Μάλιστα σημείωσε ότι στην Εκκλησία πρέπει να γίνεται το θέλημα του Θεού και να ακολουθούμε το νόμο του Ευαγγελίου.

Τέλος τα μέλη της κοινότηταςτου Καθεδρικού Ναού προσέφεραν άνθη και συμβολικά δώρα στον εορτάζοντα Ποιμενάρχη τους, ο λαός και οι παρευρισκόμενες αρχές του ευχήθηκαν, ενώ ακολούθησε κέρασμα για όλους. Στη δεξίωση που ακολούθησε στο κέντρο της Μητροπόλεως ομίλησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τάρτου κ. Ηλίας και ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε για μία ακόμη φορά την Ιεραρχία τον κλήρο και το λαό.

Εκκλησία Εσθονίας

 

Διαβάστε ακόμα