Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Αγρινίου (ΦΩΤΟ)
Άρχων (18465 Άρθρα)
Κοινοποιήστε

Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Αγρινίου (ΦΩΤΟ)

Το πρωί της Κυριακής, 14 Ιανουαρίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αγρινίου και ενώπιον του ιερού λειψάνου, τελέσθηκε αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Μαξίμου, συλλειτουργούντος του Ποιμενάρχου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, ο οποίος ανέλυσε θεολογικά το Αποστολικό Ανάγνωσμα της ημέρας, Κυριακής μετά τα Φώτα, αναφερόμενος στον Υιό και Λόγο του Θεού που ήρθε ως Φώς στον κόσμο για να φωτίσει και να αποκαταστήσει τον παραστρατημένο άνθρωπο.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Μάξιμος ανέφερε ότι όσο ο άνθρωπος ζούσε στον παράδεισο ήταν όλοφωτος, έχοντας διαρκή κοινωνία με τον Θεό. Μετά την πτώση διεκόπη η ροή της ακτίστου θείας χάριτος και ο άνθρωπος βρέθηκε στο σκοτάδι. Έτσι ο Υιός του Θεού ενηνθρώπησε και ήλθε ως Φώς στον κόσμο, κατέβηκε από τους ουρανούς για να ανεβάσει στους ουρανούς τον άνθρωπο και να αποκαταστήσει την ροή της ακτίστου ενεργείας της θείας χάριτος. Έγινε άνθρωπος για να φωτίσει και να δοξάσει την ανθρώπινη φύση και ταυτόχρονα να δώσει την ευκαιρία του φωτισμού και του δοξασμού σε κάθε άνθρωπο που θα θελήσει να Τον ακολουθήσει και να ενωθεί μαζί Του.

Ολοκληρώνοντας το θείο κήρυγμα, ο Σεβασμιώτατος, επεσήμανε ότι όπως ακριβώς έκαναν και οι άγιοι της Εκκλησίας, όλοι οι χριστιανοί καλούμαστε «να γίνουμε ενεργά κύτταρα του Σώματος του Χριστού, της Εκκλησίας, για να φθάσουμε στην πληρότητα της θείας χάριτος. Να ομοιάσουμε με τον Θεό, ώστε να γίνουμε και εμείς αγάπη, ελευθερία, δικαιοσύνη, έλεος. Να γίνουμε κατά χάριν, κατά δωρεάν, όλα όσα είναι ο Θεός κατά φύσιν, κάνοντας έτσι δική μας αυτή τη θεϊκή ενέργεια που μπορεί να μας μεταμορφώσει και να μας κάνει χριστούς, να μας κάνει να γίνουμε και εμείς φώς για τον κόσμο, να φωτίζουμε τα σκοτάδια της κοινωνίας που δεν γνωρίζουν τον Ιησού Χριστό».

«Αυτό έπραξαν όλοι οι άγιοι της Εκκλησίας μας και ο άγιος νεομάρτυρας Γεώργιος ώστε να ομοιάσουν με τον Θεό», τόνισε ο Μητροπολίτης κ. Μάξιμος. «Κάνοντας δική τους τη θεϊκή δύναμη που μεταμορφώνει τον άνθρωπο, οικειώθηκαν το φως του Χριστού, όπως και ο άγιος Γεώργιος που από σήμερα σωματικώς σας επισκέπτεται στην πόλη σας, για να βρίσκεται δίπλα σας αιωνίως, ως παράδειγμα και υπόδειγμα ενός ανθρώπου που ζήτησε και έλαβε το Φως του Χριστού. Όσο και να απειλήθηκε και να του προσφέρθηκαν λύσεις διαφυγής του μαρτυρίου, εκείνος είπε πως είμαι Χριστιανός και οφείλω να ομολογήσω τη ζωή του Χριστού, την ύπαρξη αυτού του Φωτός, γι’ αυτό και αξιώθηκε να γίνει ολόφωτος άνθρωπος που φωτίζει σήμερα όλους μας».

Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων για την παραχώρηση του ιερού Λειψάνου, λέγοντας: «Ήλθατε κοντά μας, Σεβασμιώτατε, όχι για να μας προσφέρετε υλικά αγαθά, που πάντοτε με την αγάπη σας προσφέρετε, αλλά για να μας δώσετε τον Άγιο Γεώργιο τον μαρτυρήσαντα εν Ιωαννίνοις, τον μεγάλο αυτόν νεομάρτυρα, τον ομολογητή, τον αγιασμένο άνθρωπο, ο οποίος εδόξασε τον Τριαδικό Θεό μας και την Πατρίδα. Με το απότμημα του ιερού του Λειψάνου θα τον έχουμε πλέον κοντά μας, σ’ αυτήν εδώ την ενορία, για να μας υπενθυμίζει την καθαρότητα που ζούσε ο ίδιος, την πίστη του τη θερμή, την αγάπη του στο Χριστό μας και στην Πατρίδα μας». Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε επίσης ότι ο άγιος Γεώργιος θα είναι πλέον προστάτης, όχι μόνο της Ενορίας και της πόλεως του Αγρινίου, αλλά ολοκλήρου της Ι. Μητροπόλεως και μαζί με τον Τροπαιοφόρο και μεγαλομάρτυρα Άγιο Γεώργιο θα δέονται στον Θεό για όλους.

Ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού πρωτοπρ. Βενέδικτος Παπαχρήστος ευχαρίστησε, εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και των ενοριτών, τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο για την ολοπρόθυμη ανταπόκρισή του στο αίτημα της Ενορίας να παραχωρήσει απότμημα του ιερού Λειψάνου του αγίου Γεωργίου, εξ Ιωαννίνων. Ανέφερε ότι «για τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Αγρινίου αποτελεί παλαιά παράδοση ο πανηγυρικός εορτασμός της μνήμης του Νεομάρτυρος Αγίου Γεωργίου, από την εποχή που ο εξ Ιωαννίνων καταγόμενος ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας αρχιμ. Βενέδικτος Πετράκης, τη δεκαετία του 1940, συγκέντρωσε τους Ηπειρώτες που ζούσαν στο Αγρίνιο και κάθε χρόνο τιμούσαν τον προστάτη τους Νεομάρτυρα, με επίκεντρο τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στον οποίο αφιέρωσαν και την παλαιά εικόνα του Αγίου. Αυτός ο εορτασμός γίνεται πανηγυρικώτερος πλέον με την σωματική παρουσία του Αγίου». Τέλος, ο π. Βενέδικτος, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, αλλά και εις ανάμνηση αυτής της ημέρας, προσέφερε στον Μητροπολίτη Ιωαννίνων, εκ μέρους όλων των μελών της Ενορίας, ένα αρχιερατικό εγκόλπιο.

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας, τους άρχοντες της πόλεως, τους ιερείς και τον λαό για την υποδοχή και την φιλοξενία και τόνισε ότι «οι άγιοι και τα ιερά λείψανα, και ιδιαίτερα τα λείψανα των αγίων μαρτύρων είναι η ζωντανή απόδειξη της θείας Χάριτος που έφερε ο Ιησούς Χριστός στον κόσμο. Γι’ αυτό και ευωδιάζουν, γι’ αυτό και φωτίζουν και αποτελούν τα δικά μας διαμάντια, τα πνευματικά διαμάντια της Εκκλησίας. Γι’ αυτό θα πρέπει να αντλήσουμε δύναμη και κουράγιο από το παράδειγμα των αγίων και του αγίου Γεωργίου ιδιαίτερα».

Ο Σεβασμιώτατος, συνέχισε λέγοντας πως «οι νεομάρτυρες ήθελαν να απελευθερώσουν τους ανθρώπους από τον φόβο, γιατί ήξεραν ότι όταν ο άνθρωπος απελευθερώνεται πνευματικά από τον φόβο, με την αγάπη προς τον Θεό, τότε ακολουθεί και η κατά κόσμον ελευθερία σε όλα τα πράγματα. Πρέπει πρώτα να έρθει η εσωτερική ελευθερία στον άνθρωπο. Σήμερα υπάρχει μια υποδούλωση στο κοσμικό φρόνημα, υπάρχει μια νεοειδωλολατρεία η οποία κάνει δέσμιο τον άνθρωπο εσωτερικά και αρχίζουν μετά οι διαστροφές, τα πάθη και όλα αυτά, τα οποία ζούμε στην εποχή μας και προσπαθούν να μας παρασύρουν με κάθε τρόπο στον βόρβορο και τον πνευματικό θάνατο για να είμαστε πάντοτε υποχείρια ισχυρών παραγόντων που θα μας εκμεταλλεύονται σε όλα τα επίπεδα της ζωής.

Αν θέλουμε να έχουμε ευημερία πνευματική, αν θέλουμε να έχουμε ελευθερία κατά κόσμον πραγματική, αν θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι άνθρωποι, με ήθος, με αρχές, με ρίζες ασάλευτες, τότε πρέπει να προσεγγίσουμε τον Χριστό, πρέπει να αντλήσουμε από το παράδειγμα των αγίων και ιδιαίτερα των μαρτύρων, πρέπει να επιστρέψουμε στην πίστη μας, στην αγιαστική μας παράδοση για να γίνουμε βράχοι πνευματικότητος, ώστε να μη μπορεί κανείς να μας μετακινήσει από τις αρχές, τη θέση μας, την ελευθερία μας και την πνευματική και την κατά κόσμον».

 

Ι. Μ. Αιτωλίας

Εκτύπωση

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment