Πανηγυρικός Εσπερινός Γενεσίου της Θεοτόκου στο Ναύπλιο (ΦΩΤΟ)
Ο Άρχων (2917 Άρθρα)
Κοινοποιήστε

Πανηγυρικός Εσπερινός Γενεσίου της Θεοτόκου στο Ναύπλιο (ΦΩΤΟ)

Με κάθε λαμπρότητα εορτάζεται και φέτος η θεομητορική εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου στον ομώνυμο ιστορικό ιερό ναό της πόλης του Ναυπλίου.  Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε  Αρχιερατικός εσπερινός  χοροστατούντος του  Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκταρίου, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο, στον κατάμεστο από κόσμο ναό της Παναγίας όπως συνηθίζουν να τον ονομάζουν οι Ναυπλιείς. Στο τέλος του πανηγυρικού εσπερινού ακολούθησε η λιτάνευση της ιερής εικόνας της Παναγίας μέσα από τα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης του Ναυπλίου, παιανιζούσης της φιλαρμονικής του Δήμου Ναυπλιέων.  Τον πανηγυρικό εσπερινό μεταξύ άλλων παρακολούθησε και ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος

Ο Ιερός Ναός Παναγίας (Γενεσίου της Θεοτόκου) Ναυπλίου χτίστηκε τον 16ο αιώνα, μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Είναι από τους πρώτους Ορθόδοξους Χριστιανικούς Ναούς στο Ναύπλιο και κατά την ιστορική του διαδρομή συνέβαλε στην πνευματική αφύπνιση και ενίσχυση του υπόδουλου γένους στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Ο Άγιος Αναστάσιος ο Νεομάρτυρας έζησε τον 17ο αιώνα στο Ναύπλιο, νέος σε ηλικία είχε το θάρρος να ομολογήσει την πίστη και την αγάπη του στον Ιησού Χριστό μπροστά στους μαινόμενους κατακτητές. Καταδικάστηκε σε αποκεφαλισμό, μα πριν ακόμα εκτελεστεί, εξαγριωμένοι Οθωμανοί, τον φόνευσαν με φρικτό τρόπο τεμαχίζοντας το σώμα του Αγίου κάτω από την Ελιά που βρίσκεται δίπλα στον Ιερό Ναό. Υπάρχει σχετική επιγραφή που γράφει: «Αναστάσιε, συγκοπείς σαρκός μέλη, Άρτιος έσται εσχάτη αναστάσει».

STUDIO B&G ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ – Γ.ΡΑΣΣΙΑΣ

Εκτύπωση