Αρχιερατικό Συλλείτουργο για τους Αγίους της Νέας Κίου (ΦΩΤΟ)
Άρχων (12953 Άρθρα)
Κοινοποιήστε

Αρχιερατικό Συλλείτουργο για τους Αγίους της Νέας Κίου (ΦΩΤΟ)

Ολοκληρώθηκαν οι διήμεροι εορτασμοί στην Νέα Κίο Αργολίδος όπου η προσφυγική κωμόπολη τιμά κάθε χρόνο όλους τους Αγίους καταγόμενους από την Κίο της Μικράς Ασίας με κάθε λαμπρότητα, Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018. Φέτος η Νέα Κίος είχε την ιδιαίτερη ευλογία να φιλοξενήσει τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο ,ο οποίος τέλεσε την θεία λειτουργία . Την παραμονή της εορτής των Αγίων της Νέας Κίου, Σάββατο 14 Οκτωβρίου , τελέσθηκε πανηγυρικός εσπερινός με τ’ αρτοκλασίας στον Ιερό ναό από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας . Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε ο όρθρος και η θεία λειτουργία, συλλειτουργώντας του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου και του Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκτάριου.

Η ενορία της Νέας Κίου μαζί με τον δήμο Άργους- Μυκηνών τιμά τους θεοφόρους πατέρες της 7 Οικουμενικής Συνόδου που έγινε στην Νίκαια της Βιθυνίας της Μικράς Ασίας. Στη Σύνοδο αυτή αποφασίσθηκε η αναστήλωση των εικόνων και η λήξη της Εικονομαχίας .Έτσι τιμώνται ο Άγιος Ευστάθιος επίσκοπος Κίου, ο οσιομάρτυρας Ιγνάτιος ,ο οσιομάρτυρας Μακάριος ο νέος που μαρτύρησε στην Προύσα το 1590 και ο νεομάρτυρας Αθανάσιος.

Να σημειωθεί πως η Κίος της Μικράς Ασίας από τον 16 αιώνα και μετά αποτέλεσε την έδρα της ξακουστής Μητρόπολης Νικαίας και διατηρήθηκε ως την μικρασιατική καταστροφή. Οι άγιοι Ευστάθιος και ο οσιομάρτυρας Ιγνάτιος έδρασαν και μαρτύρησαν κατά την περίοδο της Εικονομαχίας.

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας ο Ιερέας του ναού πρωτοπρεσβύτερος π. Δημοσθένης Γάτσιος ευχαρίστησε θερμά όλους όσους τίμησαν τους Αγίους της Νέας Κίου κι ιδιαίτερος τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας ο οποίος με την παρουσία λάμπρυνε την πανήγυρη. Στην θεία λειτουργία μεταξύ άλλων παραβρέθηκε ο βουλευτής Αργολίδος Γ.Ανδριανός αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Άργους Μυκηνών.

 

Ευάγγελος Μπουγιώτης

Εκτύπωση