Λαμπρός ο εορτασμός του Αγίου Λουκά Πολιούχου Λαμίας (ΦΩΤΟ)
Άρχων (13014 Άρθρα)
Κοινοποιήστε

Λαμπρός ο εορτασμός του Αγίου Λουκά Πολιούχου Λαμίας (ΦΩΤΟ)

Με Εκκλησιαστική λαμπρότητα και ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια εόρτασε και φέτος η πόλις της Λαμίας τον Πολιούχο και Ελευθερωτή της Άγιο Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά.

Χιλιάδες πιστοί ανηφόρισαν στον μεγαλοπρεπή και καλλιμάρμαρο Ναό του για να προσευχηθούν και να τον ευχαριστήσουν έτη μία φορά για τις ευεργεσίες και τις ευλογίες του και  προς την πόλη και τους προπάτορές μας.

Την φετινή πανήγυρη ελάμπρυναν  με την παρουσία τους, αποδεχόμενοι την πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων  κ. Μάξιμος, ο νεοεκλεγείς και άρτι χειροτονηθείς Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος και ο Λαμιεύς Θεοφιλεστάτος Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλός, βοηθός Επίσκοπος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στον Μέγα Πανηγυρικό Πολυαρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος, τη συμμετοχή των ως άνω αγίων Αρχιερέων, σύσσωμου του Ιερού κλήρου της πόλεως, των αρχόντων και  του πιστού λαού.

Μετά την ευλόγηση των άρτων ο Ποιμενάρχης μας εγκαρδίως  προσεφώνησε του αγίους Αρχιερείς, παρουσίαζοντας τους στο Εκκλησίασμα και ευχαριστώντας τους θερμώς για την τιμητική παρουσία τους στην πόλη μας.

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Πέμπτη 18 Οκτωβρίου, στον όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ο οποίος κατόπιν προηξήρχε και του πολυαριερατικού συλλείτουργου.

Οι Ιερές ακολουθίες και τις δύο ημέρες μετεδόθησαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος. ενώ τον όρθρο και την πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία μετέδωσαν απευθείας παγκοσμίως μέσω δορυφόρου το Τηλεοπτικό κανάλι «Star Κεντρικής Ελλάδος» και ο τηλεοπτικός σταθμός «4E» της αδελφότητος «Λυδία».

Την διακονία του Θείου Λόγου ανέλαβε κατόπιν παρακλήσεως του Ποιμενάρχου μας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλός, ο οποίος με γλαφυρότητα και θεολογική δεινότητα ωμίλησε για την αποκάλυψη της αλήθειας του Θεού στον κόσμο, μιας αλήθειας η οποία παρουσιάζεται μέσα από τα Ιερά κείμενα του Ευαγγελιστού Λουκά και την οποία η Εορτή του μας προτάσσει να την αναζητήσουμε, να την ανακαλύψουμε και να την ασπασθούμε, έτσι ώστε μέσα στο θεραπευτήριο των ψυχών που λέγεται Εκκλησία να αναγεννηθούμε και να βρούμε την λύτρωση στην ανέσπερη, ατελεύτητη και αδιάδοχη Βασιλεία του Θεού.

Προ της απολύσεως ο Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε για ακόμη μία φορά τους αγίους Αρχιερείς για την τιμητική και διδακτική παρουσία τους στην πανήγυρη , καθώς και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο τον Β΄ για την άδεια και ευλογία της μετάδοσης των ακολουθιών μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ευχαρίστησε ακόμη και τον Διευθυντή του τηλεοπτικού Σταθμού «Star Κεντρικής Ελλάδος» κ. Γεώργιο Σιμόπουλο για την παγκόσμιας εμβέλειας μετάδοση της Θείας Λειτουργίας καθώς και την αδελφότητα «Λυδία» για την τηλεοπτική αναμετάδοση.

Αναφερόμενος στο μήνυμα της Ενότητος της εορτής του Πολιούχου ο Σεβασμιώτατος ετόνισε:

« Η σημερινή Εορτή αγαπητοί μου αδελφοί,  εκφράζει τον άρρηκτο σύνδεσμο Ορθοδοξίας και Ελλάδος, είναι Θρησκευτική και Εθνική. Στην Πατρίδα μας μένουμε ελεύθεροι όχι μόνο από τις προσευχές και  ευλογίες της Παναγίας και των αγίων αλλά και από τις θυσίες του Στρατού. Πρέπει ως Έλληνες Ορθόδοξοι να συνεχίσουμε αυτό τον εορτασμό να τον τηρούμε και να τον σεβόμεθα. Ο λαός της Λαμίας είναι και φιλόχριστος και φιλόπατρις και κορυφή του έχει τον μάρτυρα και ήρωα Αθανάσιο Διάκο, ο οποίος εμαρτύρησε για του Χριστού της πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία και σ’ αυτή την πίστη και θεωρία εδράζεται όλη η πορεία του Έθνους μας. Εύχομαι αδελφοί μου πάντοτε να είμαστε έτσι ενωμένοι, Εκκλησία, Στρατός, Πολτεία και Λαός. Το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα εδώ από την Λαμία σε όλους τους ομογενείς αδελφούς μας ανά τον κόσμο είναι ότι : η Ελλάδα καλά κρατεί γιατί είναι ενωμένη με την Ορθοδοξία. Χρόνια Πολλά σε όλους!».

Αμέσως μετά τελέσθηκε η Επίσημη  Δοξολογία επί τη απελευθερώσει της πόλεως,  στο τέλος της οποίας  ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης εξεφώνησε κατά το έθος τον πανηγυρικό της ημέρας.

Ακολούθησε κατά την πρέπουσα Εκκλησιαστική τάξη η μεγαλειώδης Ιερά λιτανεία των αγίων εικόνων της Παναγίας της Οδηγήτριας και του Ευαγγελιστού Λουκά, προπορευομένων: της Δημοτικής φιλαρμονικής, αγημάτων του στρατού, μαθητών, ιεροπαίδων, Κληρικών , πολιτικών αρχών και χιλιάδων πιστών. Η πομπή κατέληξε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στον οποίο θα παραμείνουν οι Ιερές εικόνες για μία εβδομάδα προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών.

Στον εορτασμό  παρέστη άπασα η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Τέλος ο άγιοι Αρχιερείς με τις συνοδείες τους μετέβησαν στην Ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Αντινίτσης, όπου προσεκύνησαν την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας και εδέχθησαν την πλούσια και φιλόξενη δοχή του Καθηγουμένου Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αμβροσίου Αναστασίου και των πατέρων της αδελφότητος.

 

Ι. Μ. Φθιώτιδος

Εκτύπωση