Δημητριάδος: «ΌΧΙ στην επανάκαμψη του Ναζισμού στην Ευρώπη» (ΦΩΤΟ)

Με μεγάλη επετειακή εκδήλωση στο Πν. Κέντρο η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος τίμησε την Εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Χορευτικό Σύνολο Γυναικών της Τοπικής μας Εκκλησίας «Η ΔΗΜΗΤΡΙΑΣ» και ο φορέας Πολιτισμού «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ». Επρόκειτο για εκδήλωση λόγου, τραγουδιού και χορού, με κεντρικό θέμα «ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΣΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ΄40», στην οποία συμμετείχαν τα κάτωθι χορευτικά σύνολα:

1. Το Χορευτικό Σύνολο Γυναικών Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος «Η ΔΗΜΗΤΡΙΑΣ», με υπεύθυνη την κ. Αικατερίνη Γκανέτσα-Ντόντη, που παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς από την ΗΠΕΙΡΟ.

2. Το Χορευτικό Σύνολο Εφήβων-Νέων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας «Η ΔΗΜΗΤΡΙΑΣ», με υπεύθυνη την κ. Αικατερίνη Γκανέτσα-Ντόντη, που παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς από την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

3. Ο Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Βόλου, με υπεύθυνη χοροδιδάσκαλο την κ. Μαρία Γκογκινούδη, που παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς από την ΚΡΗΤΗ και

4. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Διδασκαλίας Παραδοσιακών Χορών Βόλου «ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ», με υπεύθυνο χοροδιδάσκαλο τον κ. Νικόλαο Παλιούρα, που παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς από την ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ.

Αναγνώστηκαν επίκαιρα κείμενα και την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ιγνάτιος, ο οποίος τόνισε ότι «στον πόλεμο του ΄40 είχαμε ψυχή, υπερασπιζόμασταν ιερά και όσια και δημιουργήσαμε το θαύμα του ΄40. Ήμασταν οι πρώτοι που αντισταθήκαμε. Η Ευρώπη είχε καταλυθεί τάχιστα. Μεγάλα και ισχυρά κράτη παραδόθηκαν αυθωρεί και παραχρήμα. Η δική μας νίκη έπεισε τους συμμάχους ότι μπορεί να νικηθεί ο φασισμός και οι δυνάμεις του Άξονα. Εμείς, στον τόπο μας, κρατάμε την ελπίδα ζωντανή και μέσα από την λειτουργία τόσων παραδοσιακών σχημάτων, που διακηρύττουν Ορθοδοξία, Ελληνισμό, Βυζάντιο, Παράδοση και ιστορία».

Ο κ. Ιγνάτιος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της γιορτής και κάλεσε «να κρατήσουμε την ενότητά μας ως κόρην οφθαλμού, να μην επιτρέψουμε την επανάκαμψη του ναζισμού στην Ευρώπη, να αγαπάμε αληθινά την πατρίδα μας, προκειμένου να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων».

Νωρίς το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος παρέστη επίσης στην επετειακή εκδήλωση την οποία οργάνωσαν οι ομάδες των Χαρούμενων Αγωνιστών και των Χελιδονιών στην Αίθουσα της «Χριστιανικής Αγωγής» της ΓΕΧΑ Βόλου, η οποία ήταν αφιερωμένη στο πρόσωπο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χρυσάνθου.

 

Ι. Μ. Δημητριάδος

Διαβάστε ακόμα