Δισαρχιερατικός Εσπερινός για τους Λάκωνες Αγίους στην Σπάρτη

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα τελέσθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 23 Μαρτίου 2019 ο πανηγυρικός Δισαρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, για την Σύναξη των Λακώνων Αγίων, στον Ενοριακό περικαλλή Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Σπάρτης.

Τον κοινό εορτασμό των εν τη Λακωνία διαλαμψάντων Αγίων καθιέρωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος την ημέρα των εγκαινίων του Ι.Ν Αγίου Νικολάου, πού έγιναν την 19η Ιουνίου 1983, ορίζοντας ως εορτάσιμη ημέρα, την Β΄ Κυριακή των Νηστειών. Την Ιερή Εικόνα των Λακώνων Αγίων, φιλοξενεί το βόρειο κλίτος του Ναού, το οποίο μάλιστα είναι αφιερωμένο στους 25 συγκεκριμένους Αγίους και Αγίες της Εκκλησίας μας.

Αρχικά κλήρος και λαός υποδέχθηκαν με κατάνυξη, στον προαύλιο χώρο του Ναού, το Ιερό Λείψανο του Οσίου Λεοντίου του Μονεμβασιώτη, το οποίο φυλάσσεται στον φερώνυμο Ιερό Ναό στην Μονεμβάσια.

Στον Δισαρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ΄, ως προσκεκλημένος του Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου, ενώ συμμετείχε και συμπροσευχήθηκε πλειάδα κληρικών απ’ όλη την Μητροπολιτική μας περιφέρεια.

Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας στην προσλαλιά του παρουσίασε στους πιστούς, που είχαν κατακλύσει τον Ναό, τον Σεβ. Μητροπολίτη Μάνης επισημαίνοντας ότι η παρουσία του προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη λαμπρότητα στον εορτασμό, πολύ περισσότερο αφού είναι Επίσκοπος σε λακωνική γη και μάλιστα ορισμένοι από τους Λάκωνες Αγίους έζησαν ή κήρυξαν τον Λόγο του Θεού και στη Μάνη. Στη συνέχεια παρακάλεσε τον Μητροπολίτη Μάνης να χαρίσει τον πάντα μεστό νοημάτων και μελίρρυτο λόγο του στο εκκλησίασμα.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιιώτατος κ. Χρυσόστομος, και αφού αρχικά εξέφρασε την χαρά του για την συμμετοχή του στον εορτασμό, εμπνεόμενος από την σύναξη των Λακώνων Αγίων αναφέρθηκε στην ιερότητα της σύναξης, της σύμπλευσης και της ομόνοιας στην χριστιανική ζωή. Ολοκληρώνοντας τον εποικοδομητικό λόγο του ευχαρίστησε θερμά τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας για την πρόσκληση και ευχήθηκε στους ευλαβείς προσκυνητές, αλλά και σε όλους τους Λάκωνες, να βρίσκονται πάντα υπό την σκέπη των τοπικών Αγίων.

Ι. Μ. Σπάρτης

Διαβάστε ακόμα