Λαμπρά Πανήγυρις του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Νέα Γιαννιτσού


Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου τελέσθηκε το πρωί της Τετάρτης 8 Μαΐου  στον Πανηγυρίζοντα, Ιστορικό και περικαλλή Ιερό Ναό του αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Νέα Γιαννιτσού της Δυτικής Φθιώτιδος.

          Τον Σεβασμιώτατο στη Θεία Λειτουργία πλαισίωσαν: ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αντινίτσης Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αμβρόσιος Αναστασίου,  οι Αρχιερατικοί Επίτροποι Μακρακώμης-Τυμφρηστού π. Ηλίας Σκαρλάτος και Σπερχειάδος – Γαρδικίου π. Δημήτριος Κυρίτσης, ο Εφημέριος του χωριού π. Βασίλειος Συλεούνης, Ιερείς της Δυτικής Φθιώτιδος και  ο Αρχιδιάκονος π. Ευστάθιος Κατόπης.

          Το Ιερό αναλόγιο διηκόνησαν: ο Ιεροψάλτης  κ. Παύλος Λιάσκος και οι ιεροψάλτες του χωριού.

          Προ της απολύσεως ο Ποιμενάρχης μας ευλόγησε τους άρτους και τα εορτάσιμα κόλλυβα προς τιμήν  του αγίου και ανέγνωσε την ευχή εις Εκκλησιαστικήν διακονίαν στην νεωκόρο του Ναού χήρα,  Πρεσβυτέρα κ. Νίκη Ζμαντλή.

Ακολούθως ο Εφημέριος του χωριού π. Βασίλειος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο, καλωσορίζοντας τον στη Νέα Γιαννιτσού και εκ μέρους του Εκκλησιαστικού συμβουλίου και όλων των πιστών κατοίκων του χωριού  τον ευχαρίστησε δια την τιμή της αγιαστικής του παρουσίας στην πανήγυρη ευχόμενος υγεία, μακροημέρευση και την από Θεού δύναμη στα Αρχιερατικά του καθήκοντα.

          Εκ μέρους δε όλου του πληρώματος της Ενορίας, τα παιδιά του χωριού  προσέφεραν  στον Ποιμενάρχη μας,  ως αντίδωρο αγάπης και σεβασμού,  μια ανθοδέσμη από ευωδιαστά τριαντάφυλλα και ένα σελιδοδείκτη, εις τον οποίο απεικονίζεται ένα χελιδόνι, το οποίο είναι σύμβολο της άνοιξης,  με την ευχή: « Όπως μέσα στην άνοιξη έρχεται η Ανάσταση, έτσι και ο Αναστάς Κύριος να φέρνει πάντοτε την άνοιξη στην καρδιά μας».

          Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος αντιφωνώντας τον λόγο του π. Βασιλείου, τον ευχαρίστησε για τα καλά του λόγια και τα δώρα και τον συνεχάρη, τόσο εκείνο  όσο και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και όλο το χωριό δια την άριστη προετοιμασία της πανηγύρεως.  Ωμίλησε δι’ ολίγον για τη ζωή και το έργο του τιμωμένου αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, τονίζοντας ιδιαιτέρως ότι,  ο άγιος Ευαγγελιστής Ιωάννης εορτάζεται μέσα στο χαρμόσυνο κλίμα της Αναστάσεως και το μήνυμα,  το οποίο εκπέμπει σε όλους μας από το βίο και το συγγραφικό έργο του είναι το βίωμα της εν Χριστώ αγάπης και η αγάπη του Χριστού είναι τρόπος ζωής,  ο οποίος είναι απόλυτα ταυτισμένος με τη ζωή της Αναστάσεως.

          « Όντως αδελφοί μου είναι περίοδος της Αναστάσεως του Κυρίου και η καρδιά μας ζει την χαρά της άνοιξης.

          Μέσα σ’ αυτή την περίοδο εορτάζουμε τον ηγαπημένο μαθητή του Κυρίου, τον άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, ο οποίος έζησε δίπλα στον Κύριο όλα τα πάθη Του και έλαβε από τον Χριστό το μεγαλύτερο δώρο, να έχει υπό την προστασία του την Μητέρα του την Παναγία. Επίσης ονομάζεται ηγαπημένος διότι, αγάπησε πολύ τον Χριστό και αγαπήθηκε εξίσου πολύ από τον Χριστό. Ονομάζεται και Ευαγγελιστής της Αγάπης και το μήνυμα που μας δίδει σήμερα και πάντοτε η Εορτή του είναι,  η Εν Χριστώ Αγάπη που πρέπει να έχουμε μέσα μας προς όλους. Όποιος αγαπά τον Θεό, θα αγαπηθεί από τον Θεό και ο Θεός θα κατασκηνώσει μέσα στην ύπαρξη του και θα τον αγιάσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ποιμενάρχης μας.

           Προέτρεψε δε τους πιστούς να μελετούν την Αγία Γραφή, το Ευαγγέλιο, τις Επιστολές και την Αποκάλυψη, έργα του  Ευαγγελιστού Ιωάννου για να ενδυναμώνεται η πίστη τους.

          Τέλος απηύθυνε σε όλους τον Αναστάσιμο χαιρετισμό Χριστός Ανέστη!  ευχηθείς όπως, αυτή τη χαρά της Αναστάσεως και της πανηγύρεως που ένιωσαν όλοι οι παρευρισκόμενοι να μείνει μόνιμα στην ζωή τους, δια πρεσβειών του αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.         

          Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταξύ των πολλών προσκυνητών παρέστη και ο Δήμαρχος Μακρακώμης Σπερχειάδος κ Ευθύμιος Παπαευθυμίου με τους τοπικούς άρχοντες.

          Ακολούθως στην γραφική πέτρινη  αυλή του Ναού παρετέθη εόρτιο κέρασμα προς όλους.

          Προ της επιστροφής του στην πόλη της Λαμίας ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε στην οικία τους,  τους ασθενούντας  συνταξιούχους Εφημέριους της Μητροπόλεώς μας π. Γεώργιο Τρίγκο, ο οποίος διαμένει στην Νέα Γιαννιτσού και στο χωριό Πλατύστομο τον π. Αθανάσιο Βλαχάκη, μεταφέροντάς του το Αναστάσιμο μήνυμα της χαράς και της ελπίδος, ενισχύοντάς τους πατρικώς στην μακροχρόνια δοκιμασία της υγείας τους.

          Ο Σεβασμιώτατος έγινε δεκτός με πολύ χαρά και ενθουσιασμό από τους δύο Ιερείς και τις πρεσβυτέρες τους και για αρκετή ώρα είχαν μια ευχάριστη συνομιλία.

Ι. Μ. Φθιώτιδος

Διαβάστε ακόμα