Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για τον Όσιο Ιωάννη το Ρώσσο στην Εύβοια

Το εσπέρας της Κυριακής 26 Μαΐου 2019 ετελέσθη, με λαμπρότητα και πάνδημη συμμετοχή χριστιανών, και φέτος, ο Πανηγυρικός Εσπερινός του Οσίου πατρός ημών Ιωάννου του Ρώσσου του νέου Ομολογητού, στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας και συγκεκριμένα στο Ιερό Προσκύνημά Του, όπου η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων φυλάσσει με ευλάβεια το Άφθαρτο Ιερό Σκήνωμά του, ως δώρο πολύτιμο.

Στον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος ΜητροπολίτηςΛαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, ενώ συμμετείχαν και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Κηφισίας κ. Κύριλλος άπαντες προσκεκλημένοι του οικείου Ιεράρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου.

            Προ του «Νυν απολύεις…» ο Σεβασμιώτατος άγιος Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους Σεβασμιωτάτους αγίους Αρχιερείς για την παρουσία τους.

Τον θείο λόγο  κήρυξε προς τους πιστούς ο χοροστατήσας Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, αναφερθείς στον βίο και την θαυμαστή αφθαρσία του Οσίου, με την οποία ο Ιησούς Χριστός δηλώνει, ως ένδειξη πνευματικής αντιμισθίας, το μήνυμα της Αναστάσεως μέσα από την ζωή του αγίου Ιωάννου.

Μέσα από την γεμάτη αντιξοότητες ζωή του, την ταπείνωσή του και την αξεπέραστη προς τον Θεό ευλάβειά του, ο σκλάβος άγιος Ιωάννης κατάφερε να κάνει τον Χριστό μοναδικό Κύριό του και να επεμβαίνει καταλυτικά, ενισχυτικά και θεραπευτικά στις ζωές των ανθρώπων που προστρέχουν σ’ εκείνον και γονατίζουν στο άγιο Λείψανό του.

Αλλά το σπουδαιότερο που κομίζει ο Όσιος Ιωάννης, με την αγία ζωή και την αφθαρσία του, στον κόσμο, είναι η εκπλήρωση της προσδοκίας της Αναστάσεως και της Αιώνιας ζωής, σε όλους τους πιστούς και αφιερωμένους στην αγάπη του Χριστού ανθρώπους, δηλαδή στην Εκκλησία του Χριστού, που δεν είναι τόπος θεραπείας επιγείων αναγκών μόνο, αλλά κυρίως αφετηρία και πρόγευση ουρανίων τόπων και αφθάρτων αγαθών.

Και εφέτος, χιλιάδες πιστοί προσήλθαν να λάβουν τη Χάρη του Τριαδικού Θεού με τις πρεσβείες του Οσίου Ιωάννου, να τιμήσουν την μνήμη Του και να αποθέσουν στο ιερό του Λείψανο τα φορτία των προβλημάτων της ζωής. Πλήθη μάλιστα πιστών ανθρώπων, ιδιαιτέρως νέων, με συγκλονιστική θερμότητα πίστεως και παλμό αγάπης, περπάτησαν και φέτος απόσταση μεγαλύτερη των 50 χιλιομέτρων, από τη Χαλκίδα ή και την Βόρειο Εύβοια έως το Νέο Προκόπιο, εκπληρώνοντας το «τάμα» τους και δείχνοντας έτσι την μεγάλη πίστη τους στον Τριαδικό Θεό και τον «φίλο» Του Όσιο Ιωάννη.

            Κατά την διάρκεια της νύκτας τελείται ιερά Αγρυπνία, η οποία θα κορυφωθεί με την πρώτη Θεία Λειτουργία, η οποία θα ολοκληρωθεί περί τις 04.30 το πρωί της Δευτέρας, ενώ αμέσως μετά θα τελεσθεί ο Όρθρος το Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, μετά το πέρας του οποίου έχει προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί η μεγαλειώδης ιερά Λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος του Οσίου Ιωάννου, ανά τας οδούς του Νέου Προκοπίου.

Όλες οι ιερές ακολουθίες μεταδίδονται από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος και τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της τοπικής μας Εκκλησίας 97,7 fm.

 Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου, Δημήτριος Πετρογιάννης

Ι. Μ. Χαλκίδος

Διαβάστε ακόμα