Η εορτή του Οσίου Παϊσίου – Παναγή Μπασιά στην Ι. Μ. Λέρου

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια και φέτος, εορτάστηκε στη Λέρο η μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Παϊσίου-Παναγή Μπασιά.

Την παραμονή της εορτής, Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019, το εσπέρας, στο ομώνυμο παρεκκλήσι του Οσίου Παϊσίου Παναγή Μπασιά, στην περιοχή «Γερμανός» της νήσου Λέρου, που ανήγειρε η ευσέβεια της οικογενείας Δημητρίου και Άννης Αναστασίου, ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Παϊσίου, με την συμμετοχή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου και σύμπαντος του Ιερού Κλήρου της νήσου.

Κατά τον Εσπερινό παρόντες ήταν ο Δήμαρχος κ.Μιχ.Κόλιας, ο Έπαρχος κ.Ι.Θεμέλαρος, η Δημ.Σύμβουλος κα Αικ.Εμμανουήλ και πλήθος ευσεβών προσκυνητών, οι όποιοι τίμησαν την εορτή του Οσίου, αλλά και τα ονομαστήρια του Μητροπολίτου μας, ο οποίος χάριτι Θεία φέρει το όνομα του Οσίου Πατρός Παϊσίου Παναγή Μπασιά του εν Ληξουρίω Κεφαλληνίας.

Στο ψαλτήρι έψαλλαν οι καλλίφωνοι ιεροψάλτες μας π.Δαμασκηνός Παλαπουγιούκ και οι κ.κ. Αναστάσιος Χατζηλάρης, Ευάγγελος Χατζηλάρης, Χαράλαμπος Γιαμαίος, Ισίδωρος Λιβανός, Άγγελος Αγγελίδης, Αντώνης Αγγελίδης, Γιώργος Γαμπιέρης.

Το πρωί της Παρασκευής 7-6-2019, στον ίδιο Ναό, ετελέσθη Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ.Παϊσίου, συγχοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στέφανου, συμπαραστατουμένων υπό των ιερέων π.Μαξίμου Λιβανού, π.Σεργίου Γουρλά, και π.Νικολάου Ταχλιαμπούρη.

Τον θείο λόγο κατά την Θεία Λειτουργία κήρυξε ο Μητροπολίτης μας αναφερθείς στην μεγάλη και αγία μορφή του Οσίου Παϊσίου Παναγή Μπασιά, εξαίροντας το πλούσιο πνευματικό και κοινωνικό έργο του Οσίου.

Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία του Δημάρχου Λέρου κ.Μιχ. Κόλια, των δημοσιογράφων από Κάλυμνο κ. Μάμα Χαραμαντά και κας Μπέτυ Μαΐλη των τοπικών Μ.Μ.Ε. «Αιγαίο TV» και «Κάλυμνος news», αλλά και αρκετών πιστών, που παρηκολούθησαν την Θεία Λειτουργία και συμμετείχαν στην χαρά των ονομαστηρίων του Μητροπολίτου μας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Θεοφιλέστατος εκ μέρους του Ιερού Κλήρου απηύθυνε εόρτιες ευχές στον Μητροπολίτη μας, ευχαριστώντας τον παράλληλα για την μεγάλη αγάπη που απλόχερα περιβάλει τον ιερό κλήρο και το ποίμνιο της Επαρχίας.

Τέλος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους ιερείς και τους λαϊκούς υπαλλήλους που εργάζονται στα γραφεία και των τριών νησιών της Ιεράς Μητροπόλεως, Λέρο, Κάλυμνο και Αστυπάλαια, οι οποίοι καθημερινά τον βοηθούν στον δύσκολο αγώνα, το έργο και την αποστολή της τοπικής Εκκλησίας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην καθημερινή διεκπεραίωση διαφόρων υποθέσεων.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, η οικογένεια Αναστασίου, παρέθεσε καφέ και διάφορα παραδοσιακά εδέσματα. Ο Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε τους κτήτορες και τους ευχήθηκε όπως «Κύριος ο Θεός, δια πρεσβειών του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Παϊσίου, χαρίζη πλούσια τα αγαθά Του».

 

 

Ι. Μ. Λέρου

Διαβάστε ακόμα